Afv avslöjar: Harald Mix vill sälja sitt höbalsbolag

Riskkapitalbolaget Altor söker ny ägare till Trioworld, som tillverkar plastemballage för bland annat höbalar och ensilage, enligt källor till Affärsvärlden. Under sensommaren har samtal förts med potentiella budgivare för bolaget.
Afv avslöjar: Harald Mix vill sälja sitt höbalsbolag - Harald Mix Höbalar
Riskkapitalbolaget Altor vill göra en exit på Trioworld. Altors grundare Harald Mix till vänster i montaget. Foto: TT

Samtidigt som slåttermaskinerna på åkrarna går i ide vill riskkapitalbolaget Altor nu skörda sin investering i Trioworld. Under sensommaren har samtal förts med potentiella köpare för att sondera intresset inför en säljprocess som kan komma att starta i fjärde kvartalet med investmentbanken Rothschild som säljrådgivare, uppger källor till Afv.

Potentiella budgivare är andra större riskkapitalbolag som kan fortsätta att utveckla bolaget. Med tanke på att många fonder har fått hårdare hållbarhetskrav på sina investeringar, kanske inte ett bolag som tillverkar plastemballage passerar ESG-kriterierna, uppger källorna.

“Plast kan man ju debattera miljöaspekten av. Trioworld har gjort några förvärv och verksamheten har växt. Sen marknadsför de det som att de jobbar mycket med hållbarhet, men det kan man säga om allt”, säger en källa till Afv.

Altor köpte bolaget i mars 2018 av Bo Larsson, son till bolagets grundare Vilhelm Larsson. Då hade bolaget en omsättning på drygt 4,3 miljarder kronor.

Med en kassa uppbackad av Altor har Trioworld kunnat ge sig ut på en shoppingrunda. Tidigare i år förvärvades de brittiska konkurrenterna Quality Films och Eurofilms och förra året köptes nederländska konkurrenten Flexoplast upp.

Tillväxt för Trioworld

Trioworld, som tillverkar polyetenfilm för bland annat balensilage och livsmedelsföpackningar, omsatte 6,3 miljarder kronor förra året och hade en Ebitda på 670 miljoner kronor, enligt årsrapporten. Bolaget förväntas rapportera in en Ebitda runt 800 miljoner kronor för 2022, uppger källor till Afv.

Enligt Afv:s beräkningar skulle en potentiell värdering ligga en bra bit över 8 miljarder kronor.

Trioworld grundades 1965 i Smålandsstenar där huvudkontoret fortfarande är baserat. Bolaget tillverkar bland annat plastpåsar, mensskydd, byggfilm och täckfilm för sektorer såsom medicinteknik, livsmedel, jordbruk och skogsindustri. Fabriker finns i Sverige, Danmark, Frankrike och Nederländerna och bolaget har drygt 1 200 anställda, enligt bolagets hemsida.

Altor och Rothschild har avböjt att kommentera.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.