Afv avslöjar: Finansfamiljens storflytt – tagit hem 14 miljarder från Luxemburg

Axel Johnson-familjen har flyttat hem investeringar på 14 miljarder från Luxemburg till Sverige i en tidigare ouppmärksammad storflytt. För första gången berättar VD om beslutet. "Det finns en logik att en verksamhet med svenska ägare betalar skatt i Sverige", säger Johan Fant till Affärsvärlden.
Afv avslöjar: Finansfamiljens storflytt – tagit hem 14 miljarder från Luxemburg - Antonia collage
2015 lämnade Antonia Ax:son Johnson över rodret i Axel Johnson AB till dottern Caroline Berg. Som ett ytterligare led i successionen flyttar familjen nu hem en stor värdepappersportfölj till Sverige.

Från 100 miljoner kronor till 14 miljarder. Det nätta skuttet gjorde balansomslutningen i Axel Johnsons svenska förvaltningsbolag mellan 2019 och 2021, efter att en värdepappersportfölj förvärvades från Luxemburg till Sverige. En omfattande manöver som givit kontoret på hemmaplan kontroll över familjens investeringar.

Bredvid tre fristående verksamhetskoncerner inom Axel Johnson Gruppen – handelskoncernen Axel Johnson, amerikanska Axel Johnson Inc., och fastighetsbolaget Axfast – ligger AltoCumulus, sfärens family office och kapitalförvaltningsgrupp. 2021 bokförde AltoCumulus tillgångar värda 22 miljarder kronor, ett ägande som fram till för ett par år sedan i huvudsak styrdes från ett moderbolag i Luxemburg.

Krångel för att det ska bli enkelt

Men 2019 inledde familjekontoret en flytt av verksamheten från det lilla kungadömet, hem till Sverige. Det handlar om en omstrukturering i flera steg som ännu inte avslutats.

Det berättar Johan Fant, VD på AltoCumulus, som på Affärsvärldens förfrågan för första gången kommenterar flytten.

”Det handlar nu i sista fasen om att flytta ett 30-tal investeringar i förvaltade fonder, både svenska och internationella. Det innebär bland annat att lika många bilaterala avtal måste tecknas på nytt med det svenska aktiebolaget som motpart. Och det tar litet tid”, säger Johan Fant.

Johan Fant, VD för Johnsons family office.

Fant är finansveteran med ett decennium bakom sig på styrelseposter inom familjesfären och som finanschef i Axel Johnson AB. Dessförinnan innehade han ledande befattningar i inte mindre än fyra börsbolag: Boliden, Electrolux, Ericsson och Assa Abloy. Men sedan 2018 leder han alltså sfärens family office, bredvid Mattias Karlkjell som är VD för kapitalförvaltningssidan.

Ett tungt flyttlass

Det var när Fant kom in i bilden som familjen började diskutera en omstrukturering av sitt ägande, med mål att förenkla för nästa generation. Man ville ge de yngre ett “rent papper att börja på”, som VD uttrycker det. Han syftar på den succession inom en av Sveriges mäktigaste familjer som fick sitt officiella startskott 2015, när Antonia Ax:son Johnson lämnade över ordförandeskapet i Axel Johnson-koncernen till dottern Caroline Berg.

Caroline Berg. Foto. Axel Jonsson

En av åtgärderna som familjen utredde och beslöt om var att flytta AltoCumulus från Luxemburg till Sverige.

“Från början var det bara ett mindre innehav, som växt med ränta på ränta. Dessutom har verksamheter tillkommit. Då och då måste man ta ett nytt grepp för att skapa enkelhet och avveckla föråldrade strukturer som inte längre är relevanta”, säger Fant och tillägger att liknande uppstädningar krävdes i börsbolagen där han ledde det finansiella arbetet.

Vid tidpunkten för flytten handlade det inte längre om småpotatis. Av de “mindre innehaven” hade blivit en diversifierad värdepappersportfölj värd 14 miljarder kronor.

“Därför arbetar vi utifrån en trestegsplan: 2019 etablerade vi ett nytt svenskt holdingbolag. Under 2020 flyttades alla tillgångar förutom PE-investeringarna. Nu pågår steg tre, att flytta dessa”, säger Fant.

Småbolag på hemmaplan får nytt liv

Enligt AltoCumulus hemsida har man haft ett family office i 20 år med kontor i Stockholm och Luxemburg. Ett mindre förvaltningsbolag med c/o adress till AltoCumulus, Axel Johnson Investment AB, grundades dock redan 1987. Bredvid detta fanns före 2020 bara två mindre svenska dotterbolag med knytning till dagens AltoCumulus-grupp: Excubitor Invest (senare AltoCumulus Investment) och AltoCumulus Asset Management. Före 2020 bokförde de tre bolagen i sammanhanget små värden på sina innehav, totalt några hundra miljoner kronor.

5 Rue de Capucins är adressen för familjekontorets verksamhet i Luxemburg. Foto: Google Maps

Merparten av gruppens tillgångar låg istället i luxemburgiska AltoCumulus S.A., förkortning för Société Anonyme. Som bolagsformen antyder är insynen begränsad i de tidigare luxemburgiska aktiviteterna, utöver att företaget grundades 2009 och att kontoret ligger i centrala stan, på 5 Rue Capucins.

Förvärv med revers 

Årsredovisningarna vittnar om att man i samband med flytten till Sverige gjorde ett aktieägartillskott på 9,5 miljarder kronor i AltoCumulus Investment, vilket användes för att förvärva de luxemburgiska innehaven och placera dem i det svenska bolaget, som gjordes till ett helägt dotterbolag under nybildade moderbolag AltoCumulus Holding AB. Även det mindre AltoCumulus Asset Management lades som dotter under holdingbolaget.

VD Johan Fant förklarar hur transaktionen gick till:

“Förvärv av tillgångar gjordes till marknadsvärde mot revers. Denna delades ut uppåt. Sista ledet var ett aktieägartillskott till köpande bolag.”

Med andra ord köpte det svenska dotterbolaget innehaven i den luxemburgiska firman, som i sin tur utfärdade ett skuldebrev på köpesumman. Det flyttades uppåt i bolagsledet och kunde utgöra aktieägartillskottet. På så vis flyttades kontrollen över pengarna från utlandet till Sverige utan att familjen “betalade två gånger”.

Svenskar vill ha svenskt

Utöver en önskan att förenkla strukturen för nästa generation tycker Johan Fant att det är positivt med innehav i hemlandet.

”Beskattning i Luxemburg och Sverige är likartad men det finns en logik i att en verksamhet med svenska ägare betalar skatt i Sverige”, säger han.

Trots att många säkert uppfattar en hemflyttad förmögenhet som ett patriotiskt drag av Johnsons, har varken Fant eller någon annan inblandad gjort transaktionerna offentliga hittills.

Om det skapar positiv respons, varför har ni inte kommunicerat det utåt tidigare?

”Familjen talar gärna om affärer och människor, medan struktur är mindre intressant. Det bedöms inte som relevant och vi är dessutom fortfarande mitt i arbetet”, säger AltoCumulus VD.

Bolagets revisor Olov Strömberg från revisionsbyrån Crowe Osborne, svarar på Affärsvärldens tekniska frågor om gruppens årsredovisningar men har inget att tillägga om omstruktureringens motiv. Han säger bara att “Sverige är ett bra land att bedriva företagande i” och att “ambitionen för svenskar att ha så mycket i Sverige som möjligt inte förefaller konstig.”

Vill slippa förklara sig

En expert på internationell beskattning säger att omtanke om imagen ofta finns bakom den typ av förändring som Johnson-familjen valt att göra.

”Det ser ut som om man vill tona ner betydelsen av Luxemburg, kanske med mål att likvidera bolagen där så småningom. Ofta när det handlar om kända personer eller familjer vill de slippa mediala problem med att ha ägande i länder som kan associeras med skatteplanering. Det kan vara helt legala strukturer som ändå blir svåra att förklara i pressen”, säger han.

Andra möjliga flytt-orsaker som han lyfter fram är rent finansiella, till exempel att administrationen ofta är avsevärt dyrare utomlands, och att någon lagändring i Luxemburg kan ha gjort orten mindre attraktiv. På rak arm känner han inte till någon sådan, utan säger att landet snarare blivit allt mer populärt som hemvist för fondförvaltare och startups, men inrymmer att det “ju är en helt annan sak”.

En annan skatteexpert som Afv talar med fokuserar på möjligheter att skatteplanera med bolag som spänner över flera länder, bland annat genom att utnyttja obeskattade koncernbidrag. Men han säger att det är svårt att spekulera i enskilda fall eftersom det finns så många möjliga upplägg och att ”sådant här snabbt blir väldigt snårigt”.

”Min erfarenhet är att om det finns minsta lagliga möjlighet att minimera skatten så gör den här typen av stora klienter det. Den internationella lagstiftningen är extremt komplex så det dribblas med strukturer hela tiden”, säger han.

Hållbara är de också

Familjen Axel Johnsons önskan att vara goda medborgare sträcker sig också till den typ av investeringar man väljer och sedan ett antal år fokuserar man på hållbarhet. AltoCumulus säger sig ha byggt en ”övertygelse-portfölj” – investeringar drivna av ESG-värderingar – där 35% av pengarna satsats i Private Equity-fonder, 15% i räntebärande papper och resterande 50% i noterade aktier.

“För 5-10 år sedan började vi välja bort sånt som inte passar in och nu söker vi efter investeringar som snarare gynnas av klimatomställningen. Men det är ju inga unika tankar för oss”, säger Fant.

På den onoterade sidan gjordes ett par större affärer under 2022, bland annat ett köp av 6,8% i podcastföretaget Acast, där Bonniers är störste ägare. Man tog även del i en nyemission på totalt knappt 130 miljoner kronor i e-handelsbolaget Footways, där Rutger Arnhult har flest aktier.

En post värd 216 miljoner kronor i vindkraftföretaget Arise, och 3% ägande i Arthro Therapheutics är två ytterligare innehav som databasen Holdings tog upp under 2022. Sedan tidigare är Johnsons även investerade i foodtech-företaget Nicoya där man tillsammans med Stena-familjen deltagit i flera kapitalrundor, den senaste under 2021.

Alla dessa affärer har gjorts med utgångspunkt i Sverige, bekräftar Johan Fant.

Hur ser då planerna ut för portföljen framöver?

”Vi fortsätter med vår modell för avvägning mellan tillgångsklasser som vi använt hittills. Den anser vi vara långsiktigt hållbar när man tittar på förväntad avkastning, risk och volatilitet. Även i en miljö där vi har högre räntor”, säger han.

Bredvid värdepappersinnehaven ligger även ett antal fastighetsinnehav i Sverige och Storbritannien i AltoCumulus. Samt en långfristig fordran på inte mindre än 6,5 miljarder, nästan 30% av de totala tillgångarna.

Vad består den i?

”Det är i huvudsak en koncernintern kredit till marknadsmässiga villkor som vi givit den amerikanska verksamheten. Det är alltså inte en finansiell placering utan det är en del av vår verksamhet att stötta koncernbolagen”, säger Johan Fant om den stora posten.

Rätt häst från början

Johnson-familjens intresse för hästar återspeglas också i familjekontorets aktiviteter. I AltoCumulus ingår Lövsta stuteri, känt i ridsportkretsar som ett av landets främsta utbildnings- och tävlingsstall.  Stuteriet har 40 anställda, enligt Fant, medan ytterligare fyra personer driver Hippson, en nättidning om hästsport.

Lövsta startades först vid millenieskiftet, men Antonia har berättat att redan hennes farfarsfar Axel, grundare av koncernen, var en passionerad hästvän som ägde både körhästar och ridhästar. Samt ponnyerna Hans och Greta.

Idag kräver den investeringsportfölj som Axel var ursprunget till, 18 personers arbetsinsats från Kungstensgatan i Stockholm.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från AMF