Wellspect
Afv avslöjar: EQT och PE-jättarna vill köpa svenskt medicinteknikbolag
Mölndalsbaserade medicinteknikbolaget Wellspect, som är specialiserat på att utveckla och tillverka katetrar, har lockat till sig stora riskkapitalbolags intresse. Ägare är det amerikanska börsnoterade bolaget Dentsply Sirona, som tidigare kommunicerat att det görs en granskning av bolagets verksamheter.
Strax efter påsk lämnades första rundans bud in. De budgivare som passerat första rundan är bland annat tre riskkapitalbolag: svenska EQT, franska PAI och amerikanska KKR som är med i budstriden, enligt Affärsvärldens källor.
EQT, PAI och KKR har avböjt att kommentera.
Dentsply Sirona vill inte ge några kommentarer rörande Wellspect, men en talesperson för bolaget uppger i ett mejl till Affärsvärlden att bolaget fortsätter att se över sin verksamhet.
Wellspect i en bra sektor
Nu följer några veckor av mer djupgående due diligence och samtal med potentiella långivare för de budgivare som fortfarande är med i processen. Som Affärsvärlden tidigare skrivit så förväntas bolaget värderas till drygt en miljard amerikanska dollar. Lånemarknaden för riskkapitalbolagen i Europa har det senaste året varit besvärlig, men med tanke på att det ekonomiska läget i världen stabiliserats och den sektor Wellspect tillhör så finns det bra förutsättningar för att en affär blir av, enligt Affärsvärldens källor.
Att PAI är intresserade av Wellspect är inte en överraskning. Den franska riskkapitalfonden har färsk erfarenhet från att äga medicinteknikbolag i Norden, då PAI sålde svenska Atos Medical för 2 miljarder euro till danska Coloplast i höstas.
Dentsply Sirona köpte redan 2011 upp Astra Tech, som sysslade med implantat och kateterproduktion, och delade det i två. Implantatdivisionen integrerades senare i Dentsply medan Wellspect Healthcare fick fortsätta relativt självständigt. Wellspect har omkring 1000 anställda och verksamhet i 18 länder, enligt bolagets hemsida.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.