Afv avslöjar: AP7:an säljer sina kinesiska innehav

Sjunde AP-fonden har under sommaren sålt i princip allt innehav i kinesiska bolag noterade i Kina och Hongkong. Det motsvarar 2,5% av fondens portfölj, eller 35 miljarder pensionskronor.
Afv avslöjar: AP7:an säljer sina kinesiska innehav - Xi Fahlén
Sjunde AP-fonden, med kapitalsförvaltningschef Lena Fahlén, har under sommaren sålt alla sina innehav i kinesiska aktier. Foto: TT/AP7

Sjunde AP-fonden har under juli till september sålt av i princip allt innehav i kinesiska bolag noterade i Kina och Hongkong. De kinesiska innehaven utgjorde i juni cirka 2,5% av aktiefonden, eller 35 miljarder kronor.

Fonden förvaltar premiepension åt fem miljoner svenskar, och rattar totalt nästan 1 100 miljarder kronor.

Uppgifterna har bekräftats av Sjunde AP-fonden.

Anledningen till försäljningen under sommaren är främst det geopolitiska läget, särskilt osäkerheten i USA:s relation till Kina.

Det stundande amerikanska presidentvalet benämns i den senaste halvårsrapporten:

“Såväl republikaner som demokrater står för en protektionistisk handelspolitik och höstens presidentval i USA riskerar att leda till en ytterligare upptrappning av retoriken och försvåra handelsrelationen mellan USA och Kina.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Stock Market