Afv-analytikernas favoriter bland småbolagsaktierna: ”Ser billig ut”

Glöm senaste veckan. Hittills i år går börsen som tåget, och efter ett par år i kylan är det återigen småbolagen som varit loket. Här väljer Afv:s analytiker sina favoritaktier med ett börsvärde under miljarden.
Afv-analytikernas favoriter bland småbolagsaktierna: ”Ser billig ut” - småbolagsaktier
Foto: Adobe Stock

Carnegies småbolagsindex är upp 24% hittills i år. OMXS30, med de trettio mest omsatta aktierna, är jämförelsevis bara upp 4%. Affärsvärldens analytiker Björn Rydell och Daniel Svensson försöker plocka russinen ur kakan och har valt ut fem bolag de tror extra mycket på.

Svensson favoriter

Alcadon

Alcadon distribuerar produkter för att bygga IT-nätverk i exempelvis kontorsbyggnader men även för fibernät till hushåll, telestationer med mera. Aktien står i 36 kr och börsvärdet är cirka 0,9 miljarder kr. Värderingen är runt 10 gånger årets rörelsevinst men resultatet är lite pressat och kan nog öka en hel del framöver. Särskilt ökade investeringar i datacenter borde gynna Alcadon på sikt. Större bolag inom bygg och kommunikation som BravidaSkanska och Hexatronic har gått upp på börsen vilket i bästa fall kan förebåda bättre tider för Alcadon.

Coor

Ett av Nordens största bolag inom företagsservicetjänster som städning, fastighetsunderhåll och personalrestauranger. Aktien har varit svag under en period då Coor tappat flera större avtal, men operativt tycker Afv de klarat svackan skapligt. Lyfter man blicken mot nästa år ser aktien billig ut med värdering på 9 gånger rörelsevinsten över 9% direktavkastning, enligt våra prognoser.

Rydells val

Integrum

Medicinteknikbolag som säljer skelettförankrade protester. Integrum är det enda bolaget som fått FDA-godkännande i USA för behandling av amputerade ovanför knät. I bolagets brutna räkenskapsår 2023/24 var tillväxten 40% och omsättningen drygt 100 Mkr. Rörelseresultatet är nu positivt. Bruttomarginalen är hög (kring 80%) och det finns potential till höga marginaler på sikt.

I mitten av juni tecknade Integrum ett stort avtal med amerikanska Hanger som 900 kliniker och 25-30% av marknaden i USA för protesvård. Aktien värderas till runt 5x intäkterna på innevarande räkenskapsår (24/25E). Börsvärdet är cirka 1 miljard och fondägandet är (än så länge) lågt kring 7%.

ScandiDos

Medicinteknikbolag som säljer utrustning för att kvalitetssäkra strålbehandling av cancer. Har 15% marknadsandel inom nischen och omsätter cirka 60 Mkr. Bruttomarginalen är omkring 80%. Bolaget har ännu inte nått lönsamhet. Senaste året har kostnadsbesparingsprogram startats och produktportföljen smalnats av.

I våras tog ScandiDos in 18 Mkr genom en emission och har nu en nettokassa på cirka 20 Mkr. Börsvärdet är knappt 100 Mkr. Största ägare är medicinteknikbolaget RTI Group med knappt 30% av aktierna följt av strålterapibolaget IBA med 10%. Kan ledningen realisera de utlovade kostnadsbesparingarna på 10 Mkr i årstakt värderas aktien under 10x rörelsevinsten. Undertecknad äger aktier.

Avensia

IT-konsultbolag med fokus på e-handel. Omsätter cirka 400 Mkr per år och har under de senaste åren haft skral lönsamhet. Ledningen har infört kostnadsbesparingar för att stärka lönsamheten och satsar även på att öka beläggningen per konsult. Under våren 2024 har Avensia presenterat nya finansiella mål (10% tillväxt, 10% rörelsemarginal). I en stark marknad är ambitionen att tjäna 15% på Ebit-nivå. Halvårsrapporten var stark med 10% rörelsemarginal. Avensia värderas till knappt 9x rörelsevinsten på analytikerprognoserna för 2025E. Insynsägandet är högt.

Läs också:

Senaste köpråden för svenska aktier

Semester-blankarna minskar i SBB – men satsar mot Saab och Kinnevik

Blankarna kastar sig över Nibe: ”Aktien är optiskt dyr”

Afv-portföljen: Högtryck i portföljen under juli

Pareto tar in Nibe i portföljen – sparkar ut Evolution: ”Värsta kan vara över”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.