Afv-analytikerna: Så ska du tänka med SBB, Investor och alla folkaktierna

Folkaktierna är med få undantag en sorglig samling sett till avkastning. Men hur ser framtidsutsikterna ut för folkets val? Analysredaktionen har gått igenom de tio mest ägda aktierna på Stockholmsbörsen.
✓ Lysande undantaget: "Bra alternativ i en långsiktig diversifierad portfölj"
✓ SAS: "En svensk folksjukdom"
✓ Billigaste bankaktien: "Gynnas mest av högre räntor"
✓ SBB: "Inte uppenbart billig"
Afv-analytikerna: Så ska du tänka med SBB, Investor och alla folkaktierna - hvc-folkaktier
Illustration: Hans von Corswant

Investor

Antal aktieägare: 543 085

Folkets favoritaktie handlas i skrivande stund till en substansrabatt på drygt 11%. Det är i linje med den genomsnittliga substansrabatten senaste tre åren. Sett över fem år har Investor i snitt haft en substansrabatt på 14,6%. Cirka tre fjärdedelar av bolagets substansvärde utgörs idag av noterade innehav. Atlas Copco är störst med knappt 17%, följt av ABB (14%) och AstraZeneca (11%).

Folkets favoritaktie är ett lysande undantag som avkastat betydligt mer än index.
Foto: Simon Rehnström / SvD / TT

2022 föll Investor 15% på börsen. Det var dock bättre än börsens jämförelseindex inklusive utdelningar (SIXRX) som tappade 23%. Under de fem senaste åren har Investor-aktien stigit med 18% i snitt vilket är klart mer än SIXRX på +10% samt OMXS30 på +5%.

För tillfället värderas Investor-aktien ungefär i linje med det historiska snittet. Aktien kan dock vara ett bra alternativ som bas i en långsiktig diversifierad portfölj.

Telia

Antal aktieägare: 467 605

Telia har inte varit någon bra investering sedan noteringen sommaren 2000. Teckningskursen var då 85 kronor. Telia såldes ut som en folkaktie och cirka en miljon svenskar köpte aktier vid introduktionen. Idag står aktien kring 30 kronor och liknar mer en obligation.

4 miljoner broschyrer trycktes upp vid millennieskiftet för att få folket att köpa Telia-aktier. Det blev ingen vidare affär. Foto: Ulf Palm/SCANPIX

Den stora (och kanske enda) behållningen med Telia är aktiens utdelning. I skrivande stund är direktavkastningen 7,5%. Det är ungefär i linje med Tele2 (7,3%) och Telenor (7,9%).

I år delar Telia ut 2 kronor på årsbasis, fördelat på fyra tillfällen. En del utdelningsinvesterare lockas av att få löpande utdelning varje kvartal. Men det kan också ses som ett svaghetstecken då kassaflödet inte räcker till en årsvis utdelning. Tillväxten är svag (kring 3%). Vid utgången av Q1 i år var nettoskuld i relation till Ebitda 2,5x. Inte superlågt men hanterbart. Aktien värderas till P/E 20x på 2023E trots 35% kursnedgång senaste året. Afv lockas inte av Telia.

Ericsson

Antal aktieägare: 424 683

Ericsson är ingen bra aktie att äga. Oberoende om man mäter på tre, fem eller tio år så är resultatet detsamma. Det har inte bara varit bättre att ha en indexfond i portföljen, utan den som ägt Ericsson har till och med fått negativ avkastning. Detta alltså trots att bolaget är tekniskt och marknadsmässigt ledande på en stor, global marknad (mobilsystem).

Men det är något som hindrar Ericsson att nå stabilt hög lönsamhet. Kanske är det för att kunderna är stora och pressar priserna? Kanske är det för att marknaden kräver en dyr inträdesbiljett i form av investeringar på 20% av omsättningen i FoU? Möjligen blir den nuvarande teknikcykeln till 5G annorlunda och bäddar för bättre tider. Ericsson tror det bland annat då kundbasen kan breddas till företag. Det får vi se.

Vår syn är dock att Ericsson möjligen är en aktie man äger taktiskt. Då och då blir den så hatad att oddsen ändå är okej – och kanske är det så nu kring 55 kr. Bolaget har tagit en bra position på 5G tack vare att Nokia hade problem i inledningen upphandlingscykeln samtidigt som kineserna är på defensiven i väst. Man köper aktien för 5 gånger rörelsevinsten om analytikernas prognoser håller. Det är få storbolag som långsiktigt handlas under 8x.

Volvo

Antal aktieägare: 377 470

Det har varit en bra affär att äga lastbilsgiganten Volvo under de senaste tio åren med en tydlig överprestation gentemot storbolagsindex. En viktig förklaring är den marginal-turnaround som inleddes då VD Martin Lundstedt anslöt från Scania 2015. Rörelsemarginalen har gått från usla drygt 2% 2014 till runt 10% idag. Lastbilsverksamheten ångade alltjämt på med stark orderingång och hög leveransnivå under det första kvartalet.

Frågan är förstås om en inbromsning är förestående, vilket analytikerkollektivet verkar ense om med en förväntad snittillväxt på drygt 2% de kommande tre åren. Volvo-aktien värderas också därefter, till en EV/Ebit-multipel på 7,5x enligt Factset för nästa år. Det är mycket lägre än hur andra typer av verkstadsbolag värderas och inte helt rimligt enligt oss. Afv resonerar att Volvo kan komma att värderas upp mot 9x EV/Ebit år 2025 och har ett köpråd för aktien.

Swedbank

Antal aktieägare:  356 819

Är kanske den bank som gynnas mest av högre räntor givet den tunga exponeringen mot svensk bolånemarknad. Av de fyra storbankerna är Swedbank-aktien också den billigaste med ett P/E-tal på drygt 6. Aktien behöver inte vara något dåligt köp men är inte vår favorit bland bankerna. Särskilt inte med tanke på den penningtvättsskandal där amerikanska böter i mångmiljardstorlek inte går att utesluta.

Göran Perssons Swedbank är kanske den bank som gynnas mest av högre räntor, men under det senaste decenniet finns ingen storbank med sämre facit. Foto: Henrik Montgomery / TT

SEB

Antal aktieägare:  282 729

En välskött bank som i lite större utsträckning är exponerad mot företagskunder och provisionsintäkter än övriga storbanker, vars intjäning bygger mer på ränteinkomster från bolån. Vi har länge gillat SEB-aktien som sedan 2019 också finns i Afv-portföljen.

SBB

Antal aktieägare: 264 177

SBB är hårt pressat av stigande räntor och hög skuldsättning. Börsvärdet kring 9 miljarder kronor kan ställas mot bolagets tillgångar värderade till över 140 miljarder – men också skulder på närmre 100 miljarder.

Bolaget beslutade nyligen att skjuta upp aktieutdelningen och det finns nu en tydlig sannolikhet att grundaren Ilija Batljan förlorar kontrollen över SBB. Det, tillsammans med en nyemission i mångmiljardstorlek, kan vara det som krävs för att komma på rätsida.

Men trots kursraset är aktien inte uppenbart billig och vi ser risk att nuvarande aktieägare kan förlora stora delar av värdet. I Afv:s senaste analys stannade vi ändå med ett neutralt råd på aktien eftersom bolaget är i ett skede där läget snabbt skulle kunna förändras på ett sätt som är svårbedömt idag.

SAS

Antal aktieägare: 259 579

Att äga aktier i SAS är en svensk folksjukdom. Folkaktie är en alldeles för positiv beskrivning av detta mystiska syndrom. Fältet är fritt för hobbypsykologiska killgissningar. Tror folk att SAS inte kan gå i konkurs och därför inte kan vara en dålig investering? Eller inbillar sig folk att hög efterfrågan på resor inte går att förena med ett överutbud av flygstolar?

Afv har i åratal vid flera tillfällen starkt avrått från att köpa aktier i SAS. Senaste säljrådet från i somras tål att repeteras.

SSAB

Antal aktieägare: 255 901

Stålkoncernen SSAB har två urstarka år bakom sig. 2022 redovisade bolaget det högsta justerade rörelseresultatet i sin historia. SSAB har de senaste åren gjort stora ansträngningar för att få en mer stabil affär. Om bolagets affär numera är betydligt stabilare än hur fallet varit historiskt ser aktien väldigt billig ut.

Vi har ingen uppfattning om hur stabilt SSAB är idag. Detta kommer dock bli tydligt under de kommande lågkonjunkturåren.

H&M

Antal aktieägare: 239851

Klädjätten hade ett tungt 2022 pressat av inflation och rusande dollar. Första kvartalet i år blev dock bättre än befarat och det verkar fullt möjligt att bolaget åter kan nå marginaler runt 7% redan nästa år. Men aktien har också stigit i pris och värderas kring 14 gånger rörelseresultatet.

För att se ytterligare uppsida i aktien behöver man nog tänka sig att rörelsemarginalen på sikt kan närma sig de 10% som är bolagets målsättning. Vi vågar inte räkna med det och är i dagsläget neutrala till aktien.

Statistik om antal aktieägare kommer från ägardatabasen Holdings.

Läs också Peter Bensons krönika: Embracer och andra folkhemska aktier

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET
Annons från Envar Holding AB