Afv-analytikerna listar 7 aktier vi inte vågar äga 2024: ”Risk för nya minor”

En högt skuldsatt privatspararfavorit, en aktie som rusat över 100% och ett investmentbolag där det finns "goda möjligheter till nya minor". Det är några av aktierna som tar plats när Affärsvärldens analysredaktion listar sju aktier vi inte vågar äga under 2024.
Afv-analytikerna listar 7 aktier vi inte vågar äga 2024: ”Risk för nya minor” - aktier (1)
Foto: TT och Clas Ohlson

Från ras på 76% till jätterally på närmare 90%. Det blev facit för de aktierna som Affärsvärldens analytiker inte vågade äga under 2023. Längst ner i den här artikeln kan du se hur det gick för var och en av aktierna.

Nu gör analysredaktionen om samma uppgift: Tar ut aktier som de inte vågar äga under det nya året.

Daniel Svensson

Hexatronic är ett företag som tillverkar produkter för bredbandsnät och då framför allt fiberkabel. Aktien rasade 80% under ett 2023 när marknaden för dessa produkter gick från hypertillväxt till negativa siffror, särskilt i USA. Så sent som i november var Hexatronic ute med en vinstvarning som sänkte aktien 35% på en dag. Aktien är dessutom hyggligt blankad och somliga tror det finns oegentligheter i görningen. Utan att veta säkert gissar jag att det inte är så.

Bolaget flaggar för att 2024 blir ett år då marknaden vänder upp igen under andra halvåret. Då ska subventioner för utbyggnad bli tillgängliga i USA. Vi får se om den tidsplanen håller. Mycket talar för att en vändning kommer förr eller senare. Ta till exempel AT&T som pratade mycket om behovet av att investera i fiber när de presenterade miljardordern till Ericsson här om veckan.

Tyvärr är skuldsättningen väldigt hög i Hexatronic vilket minskar förmågan att stå mot negativa överraskningar på marknaden eller i kundledet. Osäker efterfrågan och svaga finanser gör att jag inte vågar mig på den här aktien.


Daniel Zetterberg

Detaljhandlaren Clas Ohlson går bättre än någonsin och ser ut att nå över 8% rörelsemarginal under innevarande räkenskapsår (maj 23 till april 24). Som följd har aktien stigit mer än 100% under året. Nuvarande värdering kring 13 gånger rörelseresultatet (EV/Ebit) verkar kanske inte fasligt hög, men en halvhög värderingsmultipel ovanpå osedvanligt goda resultat innebär sammantaget att ribban ligger högt.

Samtidigt är Clas Ohlson bolaget med både förvärv och nya butiksöppningar. Det ger en viss tillväxtkomponent i bolaget men ökar också svårighetsgraden och risken för snedsteg. Vi har svårt att räkna hem aktien på de här nivåerna – och kommer nya motgångar som gör att marknaden börjar tvivla på dagens 8-procentiga marginaler så är fallhöjden stor.


Otto Klaar

Carlsberg har gjort en imponerande turn around de senaste åren. En viktig faktor bakom de senaste årens framgång är framsteg på Carlsbergs asiatiska marknader där koncernen sedan lång tid tillbaka köpt upp många lokala aktörer. På dessa marknader sker en tydlig premiumisering av ölmarknaden där konsumenter köper upp sig från lokala massmarknadsvarumärken till internationella varumärken som uppfattas som ett lyxigare alternativ.

Carlsberg har framgångsrikt lanserat de danska varumärkena Carlsberg och Tuborg och franska Kronenbourg 1664 i många av sina tillväxtmarknader i Östeuropa och Asien. Särskilt i Kina har Carlsberg varit extra framgångsrika. Landet är nu Carlsbergs viktigaste marknad.

Fram tills nyligen var Ryssland Carlsbergs viktigaste marknad. Ryska staten exproprierade dock nyligen Carlsbergs verksamhet i landet. Ett drag som framstår som menat att straffa ”väst”.

Med tanke på den politiska utvecklingen i Kina och landets alltmer aggressiva utspel mot sin omgivning skaver det att en så stor del av Carlsbergs vinster genereras i landet (10–20%). Hade det inte varit för den stora Kina-exponeringen hade Carlsberg-aktien varit mycket intressant på nuvarande värdering runt 11x EV/Ebit.


Björn Rydell

Bostadsplattformen Hemnet har en helt dominerande marknadsposition i Sverige. Vem skulle vilja sälja sin bostad utan att lägga ut den på Hemnet? Bolaget har troligen fortsatt goda möjligheter att höja priserna. Volymtillväxten sett till antalet bostadstransaktioner är däremot låg.

Hemnet återköper aktier till en värdering på 68 gånger årsvinsten (P/E) samtidigt som insiders själva säljer. Har bolaget verkligen inga bättre investeringsmöjligheter än så? Varje intäktskrona värderas till 25x på börsen (EV/Sales). Hemnet har en unik position men aktien är samtidigt väldigt dyr och lockar inte alls.


Joakim Hellquist

Kinnevik handlas till en historiskt hög substansrabatt på över 40%. Investmentbolaget har fått skriva ned värdet på många innehav och en stor fråga är om ”nedvärderingscykeln” till sist har nått sin ände. Överlag värderas Kinneviks onoterade tillväxtbolag dock alltjämt högre än liknande noterade bolag. Det kan med andra ord finnas mer luft i substansvärdet som behöver pysa ut. Samtidigt har sentimentet bland olönsamma tillväxtbolag förbättrats då det blivit tydligt att räntesänkningar väntar nästa år.

Kinnevik-aktien har också handlats upp något vilket skulle kunna vara ett tecken på att botten är satt för portföljbolagens värderingar. Kanske markerade Instabee-nedskrivningen i Q3 lågvattenmärket? Parallellt med detta behöver man nu också ta ställning till Kinneviks nya investeringar (och delvis inriktning?) inom fysisk kapitaltung verksamhet. Jag tänker då givetvis på Harald Mix-bolagen H2 Green Steel och värmepumpsbolaget Aira. Utöver basinnehavet Tele2 är Kinneviks portfölj rätt så spekulativ med goda möjligheter till nya minor framöver. Aktien är inte ointressant men jag vågar inte trycka på köp.


Peter Benson

Peter Benson

Med åren blir jag alltmer besatt av att äga bolag som leds av duktiga storägare. Bäst i den här klassen är nog David Mindus och Sagax. Jag ägde aktien ett par år efter noteringen 2004 men sålde sedan dumt nog. Kanske kan 2024 bli året då jag köper tillbaka aktier i Sagax? Men det bär emot så länge värderingen är så ofantligt mycket högre än övriga fastighetsbolags.


Hur gick det senast?

Affärsvärldens analysredaktion fick välja aktier de inte vågade äga under 2023. Så här blev totalavkastningen för de olika aktierna:

Bolag Utveckling
Aker Carbon Capture +12%
Smart Eye +89,5%
Fortnox
+29,2%
NCC +26,7%
Intervacc -76%
Filo Mining -11,50%

 

Läs mer:

Så värderas OMXS30-bolagen

Lista: 50 aktierna på Stockholmsbörsen med högst förväntad direktavkastning 2024

Stockholmsbörsens billigaste aktier – Volvo Cars, Betsson och Embracer tar plats

Utdelningsportföljen: Fokus på småbolag 2024

Senaste köpråden för svenska aktier

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.