Afv-analytiker tipsar – så skapas en ”bombmatta av utdelningar”

Årets upplaga av Utdelningsportföljen har gått betydligt bättre än index. Nu ger Affärsvärldens analytiker Daniel Zetterberg flera konkreta tips på hur privatpersoner som vill ha en "bombmatta av utdelningar" kan tänka.

Afv-analytiker tipsar – så skapas en ”bombmatta av utdelningar” - zetterberg pengar bors

“Det är något speciellt med passiva inkomster och utdelningsjägarna på börsen är många”. Så skrev Avanzas sparekonom Nicklas Andersson i ett blogginlägg i somras. Rubriken antydde att läsaren skulle lära sig att bygga en pengamaskin. Det är en term som används emellanåt – oavsett om det handlar om en artikel i en kvällstidning eller poddar. En pengamaskin är en portfölj med aktier som ska ge en “stadig ström av pengar”, skrev Andersson. För Afv uttrycker han det som att han “folk är tokiga i utdelningar”.

Affärsvärlden har tre portföljer varav en är inriktad på just utdelningar. Årets upplaga av Utdelningsportföljen har gått urstarkt och är upp över 50% sedan starten. Daniel Zetterberg är ansvarig för Pref-guiden på Affärsvärlden. Han säger att utdelningsaktier “är ett sätt att få kassaflöde ur portföljen utan att behöva sälja aktier”.

“Sedan ska man ju inte sticka under stolen med att det är ganska trevligt att se utdelningarna landa på kontot”, säger Daniel Zetterberg vidare.

Vad är de stora fördelarna med att satsa på utdelningsaktier i portföljen?
“Hög direktavkastning kan fungera som ett slags kombinerad värde- och kvalitetsmätare som i bästa fall sorterar fram lågt värderade bolag med bevisad lönsamhet.”
Finns det några nackdelar?
“Ibland är hög direktavkastning ett tidigt tecken på problem i bolaget och den skenbart billiga aktien i själva verket en värdefälla. För snävt fokus på utdelningar kan också vara negativt eftersom totalavkastning är det som betyder något i slutändan.”

Så ska utdelningsjägare tänka

Den som letar efter spännande utdelningsaktier kan många gånger undvika de bolag som har allra högst direktavkastning. I spannet 5-7% går det ofta att hitta “kvalitativa högutdelare”, säger Zetterberg. Det kan också vara bra att satsa på lite lägre direktavkastning än så och istället satsa mer på utdelningstillväxt, menar han. Alltså att utdelningarna växer över tid.

“I slutändan går det dock sällan att enbart screena sig fram till bra aktier. Bra investeringar bygger på helhetsbedömning vilket är det vi gör i Affärsvärldens utdelningsportfölj.”

Daniel Zetterbergs svar på utdelningsfrågor

Bör man hålla sig till Sverige eller bör utdelningsinvesterare spana utomlands med?

“Vi är fokuserade på Norden och främst Sverige men utländska alternativ finns förstås. Den intresserade kan till exempel kika närmre på REIT:s vilket är en sorts bolagsform som ger
skattemässiga fördelar om tillräckligt stor andel av vinsten betalas ut. Finns inom olika sorters fastigheter och infrastruktur och i många olika länder, men är särskilt stort i USA.”

Är utdelningsaktier extra intressanta nu när räntorna är låga?

“Ett tveäggat svärd. Höga utdelningar lockar förstås när räntorna är låga. Men aktierna är också priskänsliga om räntorna skulle stiga kraftigt. Eviga preferensaktier är ett bra exempel på just detta.”

Återinvestera i det bolag som delat ut eller lägga pengarna i ett nytt bolag – vad föredrar du?
“Vi är generellt inte särskilt fokuserade på vart pengarna kommit ifrån utan investerar där vi tror vi kan få bäst utveckling framöver. Historiskt har vi låtit pengarna växa till en liten hög innan vi
investerar. Att göra många små köp driver mest onödigt courtage.”

Zetterberg slår också ett slag för att titta på utdelningen i relation till bolagens vinst. Det visar om bolaget delar ut mer pengar än vad det tjänar. Han föreslår att man granskar skuldsättningen så att det inte är en “osund belåning som finansierar kalaset”.

“Utöver det skadar det förstås inte om bolaget växer och har stabil lönsamhet.”

“Bombmatta av utdelningar”

Daniel Zetterberg säger avslutningsvis att utdelningsaktier och det som alltså emellanåt kallas för pengamaskiner är populärt av en anledning.

“Givetvis fungerar det men ska man kunna leva på portföljen krävs viss planering. Och kanske även större inslag av utländska aktier ifall man ska lyckas konstruera en bombmatta av utdelningar som ger kassaflöde varje månad. För oss är dock totalavkastning det viktigaste och vår utdelningsportfölj ska ses i ljuset av att vi också har portföljer som följer andra strategier.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Spotlight Group