Afv-analytiker om Fortnox VD-byte: ”Bidrar till osäkerhet och spekulationer”

Börsens reaktion på Tommy Eklunds plötsliga avgång som VD för Fortnox är stark. Informationen bakom avgången är sparsmakad. "Det är negativt då det bidrar till osäkerhet och spekulationer", säger Afv:s analytiker Björn Rydell.
Afv-analytiker om Fortnox VD-byte: ”Bidrar till osäkerhet och spekulationer” - Fortnox VD Tommy Eklund
Fortnox VD Tommy Eklund

Utan att uppge några specifika skäl, avgår Fortnox VD Tommy Eklund på dagen. Efter fem framgångsrika år i rollen, då bolaget växt från en omsättning på en halv miljard kronor till två miljarer, är marknadens reaktion stark. I öppningen tappade kursen 9% och är i skrivande stund ner 13%.

“Jag blev mycket överraskad när jag läste pressmeddelandet i morse. Att VD lämnar direkt på dagen brukar ofta tyda på någon oenighet med styrelsen eller att det hänt något. Enligt pressmeddelandet så är det Tommy själv som sagt upp sig”, säger Afv:s analytiker Björn Rydell, som bevakat Fortnox under lång tid.

Han påpekar att informationen och bakgrunden till VD-bytet är rätt sparsmakad.

“Det är negativt då det bidrar till osäkerhet och spekulationer.”

Björn Rydell

Fortnox-aktien har som nämnts tappat under morgonen.

“Aktiemarknaden ogillar alltid osäkerhet så att aktien faller är i säg inte oväntat. Men under den inledande handeln är aktien ned 10% vilket är ett rätt kraftigt kursfall.”

Hur ser du själv på aktien framöver?

“Fortnox har uppvisat en fantastik fin operativ utveckling det senaste decenniet med en stark organisk tillväxt och marginalexpansion. Sedan Tommy Eklund blev VD i början av 2020 har bolaget dessutom börjat göra förvärv och köpt mer än en handfull bolag vilket breddat produktportföljen.”

Sedan Eklund tillträdde har aktien gått upp cirka 300%. Det gör den enligt Rydell “optiskt dyr”, med en värdering på 16,5 gånger omsättningen (EV/Sales), samt 39,5x rörelsevinsten (EV/Ebit) på analytikerprognoserna för 2024E (efter dagens kursfall).

“Estimaten på 2026 värderas aktien kring 23 gånger rörelsevinsten. Det gör värderingsbågen rätt spänd. För att äga aktien gäller det att våga lyfta blicken och vara långsiktig. En klassisk klyscha är ju att man alltid ska skilja på bolag och aktie. Samtidigt är det få bolag som har en så stark vinsttillväxt som Fortnox har”, säger han. 

Sifferstrul

För tillfället är drygt 3% av kapitalet i Fortnox blankat. En del av blankarna verkar ifrågasätta hur stor Fortnox adresserbara marknad verkligen är. Blankningnivån toppade i början av året på drygt 6%.

Frågorna knyter an till Financial Times rapportering om bolagets marknadsdata. I juni ifrågasatte tidningen presentationer som man ansåg underdrev Fortnox marknadsdominans i Sverige. Indirekta kunder, som använder bolagets mjukvara via sina revisorer, ska inte ha räknats med.

Fortnox finanschef Roger Hartelius, som nu utsetts till tillförordnad VD, kallade de egna siffrorna “ett misstag”. Börsvärdet tappade 2,1 miljarder kronor på nyheten.

“Fortnox hävdar själv att den adresserbara marknaden är cirka 1,5 miljoner kunder. Vid halvårsskiftet i år hade Fortnox 572 000 kunder. Fortnox målsättning är att nå 700 000 kunder i slutet av 2025”, säger Rydell.

Marknadstemat var inte den brittiska affärstidningens första kritiska granskning av Fortnox. I mars ifrågasattes bolagets redovisningsmetoder, vilket ledde till att aktien sjönk 15%.

Sannolikt extern

Den tillförordnade Hartelius är vice VD och CFO sedan 2017. Rydell beskriver det som att han kan bolaget innan och utan.

“Så det är en bra tillfällig lösning”, säger han.

“Historiskt sett har Fortnox rekryterat externa personer som VD. Får jag gissa så tror jag även att nästa VD rekryteras externt.”

I juni avgick Fortnox COO Johan Lundgren med orden “jag önskar alla lycka till.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.