Uppköpsguiden Uppköpsåret 2022
Affärsvärldens Uppköpsguide
På den svenska börsen finns omkring 1000 noterade bolag. Affärsvärldens IPO-guide bevakar och granskar förtjänstfullt alla börsnoteringar som riktar sig mot svenska investerare. Senaste fem åren har det noterats cirka 400 bolag, eller omkring 80 stycken per år i snitt. Både 2017 och 2021 var visserligen extrema noteringsår med 104 respektive 143 stycken börsnoteringar. 2018-2020 noterades femtio bolag per år i snitt.
Samtidigt lämnar en hel del bolag börsen. Några går i konkurs, några avnoteras av andra skäl. Merparten av bolagen som avnoteras är bolag som köps upp. Om år 2021 var ett intensivt noteringsår så ser 2022 definitivt ut att bli uppköpens år.
Som investerare är det både komplicerat och tidsödande att hålla koll på alla aktuella uppköpserbjudande. Affärsvärlden lanserar nu ett nytt verktyg som vi kallar Uppköpsguiden (se länk)
Logiken är densamma som för IPO-guiden. Uppdraget för Affärsvärldens Uppköpsguide är att sammanställa basfakta och information kring de aktuella bud som presenteras på den svenska börsen. Ambitionen är att Uppköpsguiden ska vara en självklar hållplats för alla investerare som överväger att sälja, eller kanske köpa aktier i samband med ett bud.
Aktuella uppköp
Så funkar Uppköpsguiden
Affärsvärlden har byggt upp en databas som omfattar den absoluta majoriteten av de uppköpserbjudande som presenterats på den svenska börsen sedan 1 januari 2017. Exempel på data som vi samlat in är:
- Erbjudandet: Börskurs innan bud, budpremie på olika tidshorisonter, börsvärde samt värderingsmultiplar.
- Budgivarna: Vilka står bakom budet? Hur stor andel av aktierna är på förhand säkrade via accepter?
- Villkor: Vederlag? Vilken acceptgrad gäller? Hur länge löper acceptperioden? Styrelsens syn?
- Uppsida/nedsida: Börskurs i förhållande till budkurs.
Utöver sammanställning av basfakta så skickar Affärsvärldens analysredaktion så gott som alltid ut en kommentar kring hur vi ser på budet dagen erbjudandet presenteras. Finns det chans till budhöjning? Är budet generöst eller rentav snålt? Vilka ägare kan tänkas acceptera och vilka kan tänkas streta emot? Kort och gott Affärsvärldens syn på budet.
Se uppsida/nedsida i relation till börskursen
Punkt nummer fyra i listan ovan, alltså hur aktien handlas i förhållande till det presenterade budet, är den kanske mest intressanta. Om aktien handlas till stor rabatt (10% eller mer) mot budkursen så tyder det ofta på att aktiemarknaden inte är övertygade om att budet faktiskt kommer gå igenom. Ofta är uppköpserbjudandet avhängigt godkännande från myndigheter som granskar olika aspekter, risk för ofördelaktig konkurrens eller liknande.
Tidvis handlas aktien högre än budkursen. Då hoppas aktiemarknaden vanligtvis på ett högre konkurrerande bud. En minnesvärd budstrid är exempelvis Haldex år 2016-2017. Under sommaren 2022 presenterades faktiskt ett nytt uppköpserbjudande på just Haldex som nu kommer köpas upp av SAF Holland och sedermera avnoteras. Ifjol blev det budstrid både om Veoneer och förrådsbolaget 24Storage. Budet på läkemedelsbolaget SOBI föll då budgivarna inte fick inte tillräckligt med aktier.
19 stycken bud per år i snitt
Sedan 2017 har det i snitt presenterats 19 bud per år. Under 2021 var det ett trettiotal uppköpserbjudande på börsen och fram till och 25 augusti i år har det presenterats 20 bud. I takt med att börsen fallit kan budgivarna enklare räkna hem tilltänkta synergier och liknande. Konsolideringstrenden kommer troligen fortsätta på börsen framöver.
Uppköpsmultiplar 2022 | Medelvärde | Median |
EV/S | 4,1x | 1,7x |
EV/EBIT | 21,8x | 14,9x |
Under 2022 har budgivarna i snitt betalt 4,1 gånger omsättningen (EV/Sales) räknat på rullande tolv månader vid budtillfället. Medianvärdet sett till omsättningsmultiplar är 1,7x jämförelsevis. Sett till resultatmultiplar (EV/EBIT) är snittet 21,8 gånger rörelsevinsten medan medianen är 14,9x.
Med lanseringen av Uppköpsguiden bevakar Affärsvärlden nu både inflödet (IPO-guiden) och utflödet (Uppköpsguiden) av bolagen på den svenska börsen.
TILL AFFÄRSVÄRLDENS UPPKÖPSGUIDE
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.