Affärsvärldens stipendiat: ”Man måste ligga ett steg före”

Teknik- och ekonomijournalisten Kaianders Sempler fick i våras stipendium av Affärsvärlden för att besöka den europeiska vetenskapskonferensen, ESOF2018, i Toulouse. Studiebesök på Airbus varvades med seminarier om växtförädling, allt i syfte att fördjupa sina kunskaper.

Hur var konferensen?

– På ESOF föreläser ett stort antal europeiska forskare inom naturvetenskap. Det var mycket intressant och givande.

Vad gjorde du där?

– Jag deltog i en rad seminarier om bland annat växtförädling, teknikhistoria och paleontologi. Jag gjorde studiebesök på Airbus fabriker och den högre skolan för rymd- och flygteknik. Jag besökte också ett vattenkraftverk i Garonne byggt 1889 och fortfarande i drift, samt en experimentanläggning för forskning kring en parasitväxt som på senare år börjat infektera solrosodlingarna i södra Frankrike till stor förtret och kostnad för odlarna.

Varför växtförädling?

– Jag har skrivit mycket om det. Hur man kan korsa olika sorters spannmål eller grönsaker för att få fram sorter som är mer högavkastande, mer tåliga mot sjukdomar. I dagens jordbruk med stora monokulturer, har man vant sig vid en speciell sort. Men något som gav en bra skörd ett år ger en dålig skörd efter fem år. Man måste ligga ett steg före skademikrober och annat otyg.

Vad betyder jordbrukssektorn för Toulouse?

– Toulouse skryter ofta med att var tionde arbetsplats finns inom rymd och flyg. Men fyra av tio finns i jordbrukssektorn. Ett stort antal arbetstillfällen alltså.

Vad lärde du dig för nytt?

– I Toulousetrakten odlar man mycket solrosor. Men solrosorna har drabbats av en parasitväxt, som från början kommer från yttre Mongoliet. Nu försöker man hitta på ett sätt att begränsa den, genom att forska fram en solros som är mer motståndskraftig.

– Att man hittar sådana här lösningar är oerhört viktigt för jordbruket. Det finns en liknande snyltgäst på majs.

Hur stort är växtförädling i Sverige?

– Det har varit stort, men sen debatten om GMO, genmodifierad mat, kom upp så har mycket forskning flyttat till Kanada och USA.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från VECKANS FÖRETAG