Affärsvärldens krönikör: Här är vinnarna på Ingves nya ränta

RBS räntestrateg Pär Magnusson var en av få som trodde att Riksbanken skulle sänka reporäntan den 1 juli. Så ser han på det nya räntebeskedet, grexit och det ekonomiska tillståndet.

På torsdagsförmiddagen meddelade Riksbanken att reporäntan sänks med tio punkter till minus 0,35 procent. Man aviserade även nya stödköp av svenska statsobligationer på 45 miljarder kronor från september fram till årets slut.

– Jag var nästan den ende som hade räknat med en sänkning. Det viktigaste skälet jag angav var vilken effekt det skulle ge om man inte sänkte räntan. Då hade kronkursen förstärkts vilket Riksbanken helst ville undvika. Nu faller kronan och det var precis det man ville åstadkomma, säger Pär Magnusson till Affärsvärlden.

Vilka signaler ger Riksbanken i och med beskedet?
– Man vill berätta för marknaden att det inte är lönt att trycka upp kronkursen för då kommer Riksbanken att agera.

Prognosen för räntebanan justerades ned. Kan det bli fler räntesänkningar?
– Ja, absolut. Det är väldigt beroende på vad som händer i Grekland. Vi står inför en jättestor risk och det beror på hur detta slutar. Men budskapet är att Riksbanken kan agera om det skulle hända något mer.

Finns det några tydliga vinnare på ännu en räntesänkning?
– Alla som har rörliga lån tjänar på detta förstås. Exportföretagen får också stöd av en svagare kronkurs.

Några förlorare?
– Semesterresenärerna är väl de stora förlorarna. Men även några bolag i detaljhandeln som nettoimporterar sina varor i stor utsträckning.

Grekland spökar samtidigt som Riksbanken sänker räntan och ökar stödköpen. Hur ser du på det ekonomiska läget just nu?
– Mycket riskabelt. Mer riskabelt än på länge. Det är väldigt svårt att förutse hur en eventuell grexit kan slå. Om marknaden räknar med att det kommer att gå bra så finns det bara en betydande nedsida om Grekland lämnar eurosamarbetet.

Tror du på en grekisk exit?
– Jag är övertygad om att det blir en grexit. Kanske inte i nuläget men inom det närmaste året. Hade inte bankerna hållit stängt hade de tömts på pengar direkt. Det är väldigt svårt att få tillbaka förtroendet i det här läget och jag tror inte att man kommer att reda ut det här.

Hur tycker du att investerare ska agera nu?
– I det här läget ska man hålla sig till så kallade säkra hamnar, det vill säga statspapper i säkra länder som Sverige, Norge och USA och säkra valutor som exempelvis dollarn.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från VECKANS FÖRETAG