Affärsvärldens analytiker: Sex aktier vi inte vågar äga 2023

Innovativa produkter, genial affärsmodell eller hungrig bolagsledning. Ibland kan vissa aktier vara spännande och intressanta men det finns ändå något som skaver. Här listar Affärsvärldens analysredaktion sex aktier vi inte vågar äga under det kommande året.
Affärsvärldens analytiker: Sex aktier vi inte vågar äga 2023 - aktier vi inte vill
Intervacc, Aker Carbon Capture, Filo Mining och Smart Eye är fyra av bolagen som Afv:s analytiker håller sig undan.

Daniel Svensson

Aker Carbon Capture

Ett norskt bolag som designar och levererar system för koldioxidfångst. Alltså lösningar som ”renar” förbränningsgaser från exempelvis ett kraftvärmeverk och sedan lagrar koldioxid i flytande form för transport till slutförvaring. Detta är en etablerad teknik inom oljesektorn och ACC har sysslat med den länge inom sitt gamla moderbolag, Aker Solutions.

Nu jobbar de med installationer vid en cementfabrik i Norge och ett värmeverk i Holland. Börsvärdet är motsvarande drygt 6,5 miljarder kronor och bolaget spås omsätta omkring 1,5 miljarder kronor 2023 med en förlust kring 200 Mkr.

Jag skulle gärna äga aktier relaterade till så kallad Carbon Capture and Storage. Det är en metod som på relativ kort tid kan sänka CO2-utsläppen från industrier som har svårt att gå över till förnybar el. Kraftvärme producerad med biomassa kan rentav ge negativa utsläpp i och med att biomassa binder koldioxid ur atmosfären när träd växer – koldioxid som sedan fångas vid förbränning och lagras under mark. Aker är som sagt en rutinerad spelare på området och kunde vara en bra investering på temat.

Men tekniken är också kontroversiell i miljökretsar och det går åt en massa energi för att kyla ned och hetta upp rökgaser i processen där koldioxiden separeras. Det finns frågetecken för kostnaderna men också för hur långt aktörer som Aker kan ”produktifiera” sin lösning och blir mer än projektledare eller installationsbolag. Deras burn-rate är dessutom oacceptabelt hög. Så än så länge har jag inte vågat ge med på den här aktien.


Daniel Zetterberg

Smart Eye 

Undertecknad har länge sneglat på ögonspårningsbolaget men inte vågat köpa aktien. Tur det, för 2022 har varit skoningslöst mot bolag som inte helt haft sitt öde i egna händer utan varit beroende av extern finansiering. Att Smart Eye skulle behöva göra en nyemission nu kring årsskiftet var väntat men det hindrade inte aktien från att rasa 40% på beskedet, förmodligen mycket på grund av att ingen teckningskurs meddelades.

Smart Eye är ändå en aktie jag skulle vilja äga och bolagets framgångar inom kamerabaserad förarövervakning imponerar då man är global marknadsledare tillsammans med konkurrenten Seeing Machines. Risken är dock att lönsamhet dröjer ända till 2026 och frågan är om kassan verkligen räcker hela vägen dit. Risken är också att när aktien väl ska börja prissättas på 2026 års utsikter så kanske teknik- eller konkurrensläge är ett helt annat än dagens. Sammantaget vågar jag inte äga aktien i nuläget.


Björn Rydell

Fortnox 

Affärssystembolaget Fortnox har varit ett av börsens absolut bästa tillväxtbolag senaste decenniet. Kunderna är trögrörliga och intäkterna i princip helt återkommande. De senaste åren har Fortnox gjort en del förvärv för att bredda produktportföljen. Den genomsnittliga intäkten per kund var 223 kronor i tredje kvartalet jämfört med 184 kronor motsvarande period 2021. Det finns med andra ord fortsatt stor potential att öka intäkten per kund väsentligt kommande år.

Värderingen av aktien är en annan historia. Varje intäktskrona i Fortnox värderas till 17,4 gånger på analytikernas prognoser för 2023E. Det är högt. Sett till rörelsevinsten är värderingen drygt 44 gånger. Också dyrt. Fallhöjden är stor om tillväxten skulle sakta in.


Madeleine Lundberg

NCC

NCC-aktien har underpresterat på börsen de senaste fem åren, och tyvärr ser det inte ut som att 2023 blir ändringens år för byggjätten. Bolaget har flertalet vindar mot sig, där de allra tydligaste är en sämre byggkonjunktur och stora prisökningar på insatsvaror och energi. Just detta i kombination med brister i projektstyrningen fick bolaget att vinstvarna tidigare i höstas. Kort därefter sålde huvudägaren Nordstjernan stora poster i bolaget.

Ett stort orosmoment för 2023 är fastighetsutvecklingen, där en stor del av resultatet hänger på försäljningar och i förlängningen nya projektstarter. Trots en lockande låg värdering runt 9 gånger rörelseresultatet på rullande tolv månader vågar jag mig inte på ett köp.


Joakim Hellquist

Intervacc

Intervacc har utvecklat ett vaccin baserat på rekombinanta proteiner mot hästsjukdomen kvarka. Sjukdomen kan vara förödande för exempelvis ett tävlingsstall som kan få en hel säsong förstörd då ett utbrott innebär karantän. Vaccinet Strangvac är godkänt i EU, Storbritannien samt Norge och lanserades i Sverige under slutet av första kvartalet 2022. Därefter har andra länder följt efter, nu senast Polen och Italien, men försäljningen har hittills varit blygsam.

Detta är en aktie jag länge haft lite halvt på radarn men inte tagit mig tid att syna ordentligt. Det borde helt enkelt finnas en omfattande potential för Strangvac då kvarka är en mycket otrevlig sjukdom som ger böldpest-liknande symtom och är ett utbrett problem i hästvärlden. Ett visst frågetecken finns kring hur länge kassan räcker (65 Mkr per Q3, kassaflöde -50,8 Mkr Q1-Q3).


Otto Klaar

Filo Mining

Många bedömare förutspår att den globala efterfrågan på koppar kommer att dubbleras från nuvarande nivå fram till 2035. Detta drivs delvis av ökad global konsumtion. En annan viktig drivkraft är elektrifieringstrenden. Till exempel innehåller en batteridriven bil nästan fyra gånger så mycket koppar som en konventionell bil av motsvarande storlek.

Ett potentiellt hinder för hela omställningen är att de gruvor som planeras att öppnas de kommande åren inte kommer att vara i närheten av att kunna tillfredsställa den enorma mängd koppar som hela omställningen kräver.

Lundinbolaget Filo Mining äger rättigheterna till en enorm kopparfyndighet i Argentina. Den indikerade koppartillgången uppgår till 1,4 miljarder ton koppar med en halt på 0,33%. Det kan jämföras med Bolidens flaggskepsprojekt Laver där den indikerade koppartillgången uppgår till 1,1 miljarder ton. Kopparhalten för Laver uppgår till 0,22%. Fyndighetens storlek och halt är avgörande för hur lönsam brytningen blir. Genomförbarhetsstudien är ännu inte klar och det kommer sannolikt att dröja till någon gång runt 2030 innan brytning kan inledas.

Filo Minings gruva kommer förmodligen att bli en riktig vinstmaskin när den väl är i gång. Bolaget värderas dock för närvarande till nästan 22 miljarder kronor och nuvarande aktieägare kommer förmodligen att bli rejält utspädda på vägen till en fullständig gruva. Inget kapital finns ännu för att anlägga gruvan.

Hur gick det senast?

Affärsvärldens analysredaktion fick välja aktier de inte vågade äga även inför 2022. Alla världens börser har visserligen haft ett tufft 2022, men de aktier som valdes då har i snitt gått ned 56% och i urvalet är medianen en nedgång på -65%.

Afv Analys Bolag Medel
Peter Benson Plejd -46,8%
Daniel Svensson Coinshares -76,6%
Daniel Zetterberg Hemnet -17,4%
Madeleine Lundberg Plejd -46,8%
Alexander Siljeström Roblox -72,7%
Alexander Heino 23andMe -65,8%
Björn Rydell Mips -64,8%

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold