Affärsresenärer väljer SJ istället för SAS
Flygindustrins problem torde vara väl kända vid det här laget. Terrorattackerna mot USA i kombination med en rad fruktansvärda krascher har kraftigt minskat viljan att sätta sig på ett flygplan hos många personer. Som ett resultat har det svenska inrikesflyget tappat omkring 10 procent av sina passagerare sedan den 11 september i år.
På sträckor som Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö tycks fler och fler resenärer istället välja att ta tåget.
”Vi har definitivt märkt en uppgång i resandet. Rensat för effekterna av att vi också haft billigare biljetter ute på sträckan Stockholm-Göteborg rör det sig om en uppgång på runt 5-10 procent sedan september”, säger SJs presschef Kajsa Moström.
Att fler och fler affärsresenärer väljer att ta tåget märks också på att antalet resande i första klass har ökat på sistone. Enligt Kajsa Moström är den totala ökningen cirka 10 procent, men även här finns effekter av billigare biljetter.
”Om man bortser från det är ökningen kring 5 procent som man kan säga att vi tagit från flyget”, säger hon.
SJ var redan före terrorattackerna mot USA inne i en uppåtgående trend för sina passagerare och ökningen sedan dess kan därför inte enbart tillskrivas ökad flygrädsla. Men SJ märker också av ett allmänt ökat intresse från företagens sida.
”Det finns ett ökat intresse för tåget från företagens sida. Vår avtalsverksamhet går mycket bra och viljan att teckna storkundsavtal har ökat bland företagen”, säger Gunnar Sävenstedt, ansvarig för affärsutveckling på SJ.
Det är främst på resor mellan Stockholm, Göteborg och Malmö som tåget tar andelar från inrikesflyget. På de sträckorna blir inte heller tidsskillnaden mellan tåg och flyg särskilt stor i praktiken. På resorna längre norrut har SJ däremot inte märkt någon ökning sedan september, enligt Kajsa Moström.
Några särskilda insatser ska SJ inte ta till för att locka ännu fler affärsresenärer till sina tåg. Däremot ska kampanjerna med billigare biljetter mellan Stockholm-Göteborg fortsätta över jul och nyår.
Det totala antalet resenärer hos SJ hamnade överraskande lågt i september månad då tillväxten jämfört med förra året endast var 7 procent. SJ hade för helåret räknat med en ökning på 12 procent och VD Sune Karlsson varnade i niomånadersrapporten för att den prognostiserade vinsten på drygt 100 Mkr istället skulle bli en förlust på 100 Mkr.
Oktober blev dock en betydligt bättre månad och det totala antalet passagerare ökade då med 11 procent. Därmed behöver avvikelsen från prognoserna inte bli fullt så stor som befarat, men ökade kostnader för underhåll och riskerna för nedskrivning av tillgångar hotar fortfarande vinsten i år.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.