Advokater förbereder grupptalan mot Ericsson
Uppgifter om att telekombolaget Ericsson blåst upp sina intäkter framfördes i Svenska Dagbladet Näringsliv sommaren 2016. Det har fått en av USA:s tyngsta advokatbyråer, Labaton Sucharow, att påbörja en utredning för att eventuellt initiera en grupptalan mot den svenska telekomjätten. Det skulle i så fall bli andra gången på tio år som Labaton Sucharow angriper Ericsson. I potten ligger miljardbelopp.
Advokatbyrån är en av de mest framgångsrika aktörerna i sin nisch, specialister på grupptalan och på att utreda brottslighet i storföretag. Enligt vad advokatbyrån skriver på sin hemsida, har byrån sedan 1960-talet organiserat grupptalan-mål och enskilda stämningar mot storföretag för investerares och för konsumenters räkning.
Till kunderna räknar advokatbyrån några av de största institutionella investerarna i världen, bland dem pensionsfonder och hedgefonder, som tillsammans har cirka 2 000 miljarder dollar, alltså cirka 18 000 miljarder kronor, i förvaltat kapital.
Advokaterna vid byrån har genom åren återvunnit 12 miljarder dollar, cirka 100 miljarder kronor, i sådana processer.
En av de senaste grupptalan-processerna, som avslutades förra året, gällde en tvist med det amerikanska försäkringsbolaget AIG. Ärendet har pågått i snart tio år och slutade med att advokatbyråns kunder fick cirka 1 miljard dollar att dela på. Ersättningsbeloppets storlek rankar därmed den processen på plats nummer elva bland de största grupptalan-ärendena genom tiderna i USA.
Sedan en tid tillbaka har Labaton Sucharow alltså intresserat sig för Ericssons redovisning. Intresset kommer av de 18 månader gamla skriverierna i SvD, där anonyma källor hävdade att intäkterna var uppblåsta.
– När vi grävt så extremt mycket in i framtiden för att kunna upprätthålla den redovisade försäljningen i dag så finns det stor risk för att det kommer några helt tomma kvartal framöver, sa en källa inom Ericsson då till SvD.
Tidningen uppgav samtidigt att Ericssons allt aggressivare bokföring pågått i flera år.
Uppgifterna dementerades av Ericsson.
”Påståendet att Ericsson ska ha redovisat intäkter i bokföringen på ett felaktigt sätt är inte korrekt”, skrev bolaget på sin hemsida efter att artiklarna publicerats.
Nu försöker Labaton Sucharows utredare utnyttja det faktum att många av de tusentals som har tvingats bort från Ericsson under de senaste årens nedskärningar har inblick i bolagets redovisning. Advokatbyråns utredare har identifierat intressanta före detta anställda bland annat genom att granska de tidigare Ericssonanställdas Linkedin-konton.
– Hon hittade mig genom Linkedin, säger en av de tidigare Ericssonanställda som Affärsvärlden varit i kontakt med.
Affärsvärlden har tagit del av ett sms från en av dessa utredare. I sms:et, riktat till den före detta Ericssonanställde, presenterar hon sig som en ”in house investigator” vid Labaton Sucharow.
Angelica Crisi, talesperson vid Labaton Sucharow, vill inte kommentera orsakerna till att byrån söker kontakt med tidigare Ericssonanställda eller ens bekräfta att det pågår en utredning med Ericsson i fokus.
– Vi har för närvarande ingen grupptalan mot Ericsson men inledde ett förfarande 2007. Det avslutades 2008, skriver Angelica Crisi i ett mejl.
Hon bekräftar dock för Affärsvärlden att en av advokatbyråns undersökande utredare skrivit sms-meddelandet.
Peter Olofsson, presschef på Ericsson, känner också till sms:en.
– Vi känner till att ett fåtal före detta anställda har kontaktats av en amerikansk advokatbyrå. Vilken typ av information som har efterfrågats, eller i vilket syfte, är inte klart för oss. Ericsson har inte kontaktats av denna byrå och vi undviker därför att spekulera i hur sannolikt det är att de kommer vidta några åtgärder, skriver han i ett mejl till Affärsvärlden.
– Rent generellt kan vi konstatera att eftersom Ericsson är ett börsnoterat företag kan talan väckas mot bolaget där käranden hävdar att bolaget eller dess anställda inte har följt bestämmelser på aktiemarknaden eller andra lagar, bestämmelser och krav. Det har hänt vid ett tidigare tillfälle att investerare har riktat grupptalan mot Ericsson (2007), men denna avvisades i sin helhet av den amerikanske domaren.
I en grupptalan riktade advokatfirman skadeståndsanspråk mot Ericsson men också mot bolagets båda toppfigurer, dåvarande vd:n Carl-Henrik Svanberg och finanschefen Karl-Henrik Sundström. Advokatbyrån sköt in sig på bolagets vinstvarning i oktober 2007, som fick till följd att kursen kollapsade och föll 25 procent. Om Ericssoncheferna sades det då att de hade presenterat falsk information och misslett marknaden när de inte tidigare hade berättat att försäljningen tappat fart. Den grupptalan lades ner.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.