Adcores VD: ”Det är en icke-fråga”

Adcores VD Ole Oftedal ifrågasätter Björnar Jensens och Peter Nordströms agerande sedan de lämnat in en konkursansökan mot bolaget. Ole Oftedal hävdar att skulderna är tvistiga och att frågan ska lösas i en skiljedomstol. ”Vi har sett det som en icke-fråga, jag tycker fortfarande det är en icke-fråga”, säger Ole Oftedal.

”Vi förstår inte riktigt vad de håller på med. Vi är lika förvånade som de jurister som vi använder som våra rådgivare. Vad man normalt gör är att man löser en tvist och om den tvisten inte blir löst så att man själv tycker att det var bra då kan man stämma bolag och så. Men att försöka skicka in en konkursansökan är fullständigt ofattbart”, säger Ole Oftedal till Ekonomi24.

Ole Oftedal bestrider Peter Nordströms och Björnar Jensens krav. Tvisten vill han lösa genom en skiljedom, en process som sker bakom stängda dörrar.

Ursprunget till hela affären är de snåriga affärer som Adcore gjort under det senaste året för att först bygga upp en strategikonsultverksamhet och sedan snabbt göra sig av med den. Kostnaderna har hittills varit stora för äventyret och mer pengar blir det, åtminstone i form av advokatutgifter.

”De hävdar att de har blivit lovade en massa saker. Det är en tvist som rör historia som inte har lösts än. Det ska upp till en skiljenämnd för att lösas. Det är så man gör. Har man en tvist så är det antingen en domstol eller en skiljenämnd som löser den.”

Frågan verkar inte ha haft hög prioritet hos Adcore innan Ekonomi24 kunde berätta om konkursansökan. Ole Oftedal säger först att tvisten bara handlar om några tusenlappar trots att det i konkursansökan framgår att beloppet är 3,7 Mkr. Styrelseordförande Lars Evander förklarade tidigare på onsdagen att han inte kände till tvisten.

”Vi har sett det som en icke-fråga, jag tycker fortfarande det är en icke-fråga”, säger Ole Oftedal som hävdar att konkursansökan överhuvudtaget inte kommer att påverka Adcore.

Adcores styrelse och ledning arbetar just nu för högtryck för att lösa bolagets framtida finansering. Nästa vecka hålls två extra bolagsstämmor (en för att öka taket för aktiekapitalet och en för att godkänna en temporär finansieringslösning) och då väntas också den grupp som ska garantera hela eller delar av nyemissionen presenteras.

Samtidigt spekuleras det om andra metoder för att lösa Adcores problem. Dagens Industri uppger att det finns en plan på att slakta bolaget och dela ut eventuella övervärden till aktieägarna.

”Det står inte att jag planerar det. Vad jag säger och det säger jag en gång till är att vi håller på och bygger ett garantikonsortium och det finns goda förutsättningar för att hitta det. Det Adcore som är kvar och det som vi satsar på framöver är lönsamt och bärkraftigt”, säger Ole Oftedal.

Adcore har hittills idag backat över 30 procent på börsen. Nedgången är ett direkt hot mot nyemissionen men Ole Oftedal håller inte med.

”Man kan inte styra ett företag efter dagskurs och vad det står för artiklar i olika tidnignar. Jag styr företaget efter vad det finns för substans och fundamenta i bolaget. Vi frågar aktieägarna om de vill hjälpa till och styra upp det här företaget igen. Jag tror att det är ett bra alternativ och en bra investering för aktieägarna.”

Är det tänkbart att det blir en högre teckningskurs i emissionen än dagens nivåer? ”Ja, det är självklart”, säger Ole Oftedal.

En krona? ”Jag har ingen som helst kommentar till det. Vi kommer att gå ut med det i mitten på nästa vecka.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.