Adcores ledning sålde till kompisarna
Adcores chef för utlandsrörelsen Martin Hauge stod som frontfigur när Adcore i förra veckan presenterade planerna på att sälja ut den internationella verksamheten med knappt 1000 anställda för 30 Mkr.
”Köpare är ett från Adcore fristående bolag som huvusakligen ägs av nuvarande VD:n för Adcores verksamhet i Danmark, Martin S. Hauge, och ledande befattningshavare inom Adcores nuvarande utlandsverksamhet”, skriver Adcore i pressmeddelandet från den 12 juni.
Några andra ledande befattningshavare än Martin Hauge har hittills inte presenterats på köparsidan. Istället har det framkommit att Martin Hauges norska landsman Svein Stavelin har gått in som hälftenägare i det köpande bolaget.
I förra veckan hoppade Svein Stavelin av posten som VD för det norska börsbolaget Merkantildatas konsultkoncern Ementor. Han blir nu en av nyckelpersonerna som ska få Adcores utlandsrörelse att stå på egna ben.
Martin Hauge och Svein Stavelin känner varandra sedan lång tid och var kamrater redan under uppväxtåren.
”Det är en kombination av hans värdering av att detta är möjligt att få till samt att jag har känt honom i många år och har respekt för vad han har gjort, som gjorde att jag valde att hoppa på”, säger Svein Stavelin.
Ekonomi24 kunde i förra veckan berätta om den begränsade grupp makthavare i Adcore som ligger bakom uppgörelsen att sälja utlandsverksamheten. Beskedet att Svein Stavelin är en av köparna stärker bilden av att tidigare relationer varit avgörande i förhandlingarna.
Adcores avgående VD Göran Wågström, som tillsammans med nya VDn Ole Oftedal drivit förhandlingarna som ledde fram till förra veckans avtal, hade redan under tiden som VD på Information Highway kontakt med Merkantildata och Svein Stavelin.
För två år sedan sålde Information Highway sin produktverksamhet till Merkantildata, en affär som lämnade kvar en konsultrörelse som efter snabb tillväxt kom att fusioneras med Connecta och bilda Adcore våren 2000.
Sommaren 1999 köpte Information Highway också norska Interaction Design där Martin Hauge var VD. Göran Wågström bekräftar att han under denna fas var i kontakt med Svein Stavelin som då fanns på konsultbolaget Avenir.
”Jag hade kontakt med honom när han satt på Avenir och jag satt på Information Highway. Vi hade lite diskussioner med dem”, säger Göran Wågström.
Någon konkret uppgörelse kom aldrig till stånd. Avenir köptes i början av 2000 istället upp av Merkantildata. Svein Stavelin blev sedemera högsta chef för den norska IT-koncernens konsultverksamhet som samlades i bolagsgruppen Ementor.
Men kopplingarna mellan Svein Stavelin och Adcore tar inte slut där. För bara några månader sedan träffades Svein Stavelin och Göran Wågström igen.
”Vi blev kontaktade av väldigt många bolag och corpfirmor under en period. Vi pratade bland annat med Adcore men det handlade bara om sonderingar”, säger Merkantildatas koncernchef Tom Adolfsen.
”Jag har haft kontakt med personerna i Adcore på samma sätt som jag har haft kontakt med andra chefer i de andra konsultbolagen. Det här är ju en bransch där det flesta känner varandra”, säger Svein Stavelin som bekräftar att han hade ett möte med Göran Wågström.
Trevarna och diskussionerna i Norge kan vara en förklaring till att Adcore har anlitat norska Pareto Securities som rådgivare i samband med utförsäljningen av den internationella verksamheten.
Affären ska godkännas på en extra bolagsstämma den 9 juli. Då ska Martin Hauge och Svein Stavelin ha slutfört förhandlingarna med nyckelpersoner i de olika landsbolagen samt ha säkrat finansieringen och lagt upp riktlinjerna för organisationen.
Klart är att det nya bolaget får huvudkontor i Köpenhamn. Men hittills har inga ytterligare delägare eller finansiärer presenterats.
En tänkbar finansiär är den norska industrimannen Christen Sveaas och hans bolagsgrupp Kistefos. Kistefos har tidigare investerat i flera bolag där Svein Stavelin varit en av grundarna. Det gäller bland annat Avenir.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.