Adcore och Enea
Den enes död blir den andres bröd. När överbelånade privatpersoner tvingas sälja ut sina aktieinnehav i blödande internetkonsulter, tar Sverigefonderna över makten. I dag äger fonderna aktier i majoriteten av börsens internetkonsulter, som har tappat 80-90 procent av sina börsvärden det senaste året.
Affärsvärlden har räknat ihop det sammanlagda fondägandet i de 31 bolag som ingår i Affärsvärldens branschindex för IT- och internetkonsulter.
Det största ägandet finns i WM-data. Hela 23 procent av ägandet i bolaget kontrolleras av fonderna, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på företagets storlek. Fonder som inte äger aktier i WM-data tar en viss risk, eftersom aktien nästan utgör en halv procent av Affärsvärldens generalindex (AFGX). En förvaltare som nyligen köpt aktier i WM-data är förra årets bästa Sverigefond, Didner & Gerge, som i sin årsredovisning skriver följande om bolaget: »Efter en mycket kraftig kursnedgång har fonden i slutet av året återkommit som köpare, då aktien på nytt fått en lägre värdering samtidigt som ledningen har deklarerat att rörelsens utsikter ljusnat något«.
Adcore framför Framfab
En annan favorit är Adcore, som Sverigefonderna numera äger drygt 14 procent i. Fonderna premierar Adcore och Cell Network framför Framfab och Icon. När Sverigefonderna köper aktier föredrar de hög försäljningstillväxt och bra marginaler, oavsett om det medför en högre värdering; två bolag som just kännetecknas av detta är HIQ och Sigma.
IT-konsulten Enea har länge varit en populär aktier hos både småsparare och fonder. Det som lockar placerarna är realtidsoperativsystemet OSE Systems, som Enea kommer att separatnotera på den amerikanska Nasdaqbörsen. Trots att Enea har fallit med över 85 procent från toppkursen så har fonderna inte tröttnat på aktien utan de fortsätter ligga kvar som storägare i bolaget. Nordea, Robur och SEB Fonder kontrollerar tillsammans över 15 procent av Enea.
Likviditetsproblem
Proact tillhör den lilla skaran i sitt branschsegment som faktiskt tjänar pengar. Företaget gjorde ett rörelseresultat på tio miljoner kronor för helåret 2000. Bolaget har också belönats med ett femtonprocentigt ägande från fonderna. Största institutionella ägare är Nordea och SEB Fonder. Aktien har i princip varit oförändrad i år, vilket får anses vara starkt, eftersom Affärsvärldens IT- index har backat 16 procent sedan årsskiftet.
Ett flertal av företagen i tabellen här intill saknar helt fonder som ägare. Ett sätt att tolka detta är naturligtvis att anta att fonderna undvikit de internetkonsulter som rasat mest. Flera av dessa aktier har också haft en urusel utveckling. Adera har till exempel backat med över 60 procent i år.
Men, riktigt så enkelt är det inte. En del av aktierna är alldeles för illikvida för att fonderna ska kunna köpa dem. Dessutom har de små börsvärden och det kan vara svårt för en fond att ta en position i ett företag som man inte snabbt kan sälja om förutsättningarna ändras. Fondens innehav får helt enkelt alltför stor effekt på kursutvecklingen. I sådana lägen riskerar fonden att bli fastlåst i bolaget mot sin vilja.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.