Active Biotech lyfter på varselbesked

Kurserna på Stockholmsbörsen klättrade högre i måndagens inledande handel och håller sig nu kvar på ungefär samma nivå på eftermiddagen.

SIX Generalindex var klockan 14.22
upp 0,4 procent till 521 medan OMXS30-index ökade 0,4 procent till 1.652. Omsättningen var 6,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 9,8 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Utvecklingen är i linje med de
större börserna i Europa som handlas högre med ett öga på Grekland. På fredag ska Grekland genomföra den första återbetalningen till IMF och förhandlingarna kring skuldfrågan fortsätter.

Förmiddagen bjöd annars på
definitiva inköpschefsindex som sammantaget låg relativt nära de preliminära utfallen och förväntningarna. Det svenska inköpschefsindexet sjönk från 55,7 i april till 54,8 i maj, vilket var svagare än analytikernas snittförväntan om 55,2 enligt SIX News.

I eftermiddag släpps
USA-statistiken över privatkonsumtion och privata inkomster som är en viktig statistik för Federal Reserve.

SKF och SCA syns i topp bland
storbolagen med uppgångar på 1,9 respektive 1,5 procent. JP Morgans ska ha lagt till SCA på sin “Focus List” med bankens mest övertygade överviktsrekommendationer i Europa.

Fingerprint Cards är måndagens
näst mest omsatta aktien på hela Stockholmsbörsen. Fingerprint rusar vidare och noteras hela 18 procent högre för dagen utan känd nyhet.

Sweco meddelade på morgonen att
bolaget planerar att lägga ett offentligt bud på samtliga stamaktier i det nederländska bolaget

Grontmij värt omkring 3,3 miljarder kronor, en affär som omnämns av Swecos vd som den största hittills. Budet rekommenderas enhälligt av Grontmijs ledning och styrelse och stöds av bolagets största aktieägare.

Enligt villkoren för
uppköpserbjudandet kommer Grontmijs aktieägare att erhålla 1,84 euro i kontanter och 0,22195 nyemitterade B-aktier i Sweco för varje aktie. Sweco-aktien ökar med 0,6 procent.

Forskningsbolaget Neurovive rasar
53 procent efter att bolaget innan börsöppning meddelat negativa studieresultat i den kliniska forskningsstudien Circus. Bolaget uppger att resultaten ska analyseras vidare och “förväntas försena en kommersialisering av
Ciclomulsion”.

Fortsatt inom läkemedel stiger
Astrazeneca 0,4 procent. Bolaget presenterade ett flertal studier för immunterapier mot cancer under helgens cancerkongress ASCO som hölls i Chicago, USA.

Active Biotech har meddelat att
man varslar 47 av bolagets totalt 56 anställda som ett resultat av att forskningsprojektet tasquinimod mot prostatacancer visade negativa studieresultat i april. Forskningsprojektet ISI avbryts också medan man lägger fokus på MS-projektet laquinimod. Aktien är upp 1,9 procent på beskedet.

Teknikkonsulten ÅF är ned 0,4
procent trots en köprekommendation i dagens utgåva av Dagens industri.

Börsveckan köprekommenderar
Kopparbergs, Consilium och OEM i det senaste numret. Kopparberg klättrar 4,1 procent, Consilium ökar 8,7 procent och OEM syns 5,1 procent högre.

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

521    

+0,4   

+14,3

OMX Stockholm 30           

1.652    

+0,4   

+12,8

SIX Return index             

974    

+0,4   

+17,9

SIX Sverige cykliskt 15      

490    

+0,5   

+22,9

SIX Sverige defensivt 15     

523    

+0,3   

+16,3

SIX Volatilitetsindex        

17,4    

+4,5   

+11,2

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.