”Absurt avstå från tillväxt”
Om man googlar på Kinabörser står det att uppgången i Kina är en bubbla. Stämmer det?
– Nej, står det? Det stämmer inte. Börserna på fastlandet, Shanghai och Shenzen, där bara kineser kan investera, handlades i en period till p/e-tal på 50. Men nu har kurserna fallit tillbaka. P/e-talet på Shanghaibörsen är i dag 17. I Hongkong, där vi kan investera och det även finns många fastlandsföretag noterade, är p/e nere på 12. Jag kan inte se att de kinesiska börserna är övervärderade i dag. Särskilt inte med tanke på hur fort företagen växer.
Kina ska ju rädda hela världens tillväxt. Stämmer de officiella siffrorna eller är de överdrivna?
– Många Kinaskeptiker som nu fått helt fel i sina dystra prognoser frestas kanske att hävda att kineserna ljuger om sin tillväxt. Vi som reser mycket i Kina är kanske inte lika förvånade. Jag tror många västerländska bedömare haft en överdriven uppfattning om att det är exporten som driver tillväxten, när det i verkligheten är konsumtionen och infrastrukturinvesteringarna som bidrar mest. Jag tror snarare att kineserna försöker tona ner sin snabba tillväxt än att överdriva den. Kinas ledning utsätts ju för ett allt större tryck från USA och EU att värdera upp sin valuta, medan Kina håller emot för att inte försämra för exportföretag och för att utländska direktinvesteringar skall vara fortsatt attraktiva.
Hur mycket behöver den kinesiska yuanen skrivas upp?
– Säkert 300-400 procent. Det kommer inte att ske fort utan utspritt över en 20-årsperiod. Kineserna har lärt sig läxan från Japan. Efter det ekonomiska undret i Japan lät man yenen förstärkas alldeles för snabbt vilket har lett till en decennielång stagnation i Japan. Detta vill kineserna undvika.
Du tror inte att det är pengar från Kinas stora stimulanser som letat sig till aktiemarknaden i år?
– Jag tror inte att det är pengar från stimulanspaketen som lyfte börsen direkt, men kanske indirekt. De sjösatte ett stort stimulanspaket i november på motsvarande 585 miljarder dollar, cirka 14 procent av BNP. Det ska i huvudsak gå till infrastruktur, men innehåller också subventioner till köp av bilar, vitvaror och hemelektronik. Detta gynnar privatkonsumtionen. Många i väst har underskattat detta. Goldman Sachs tvärvände för någon vecka sedan och skrev upp tillväxtprognosen till 8,3 procent för i år och till över 10 procent nästa år.
Vilka aktier ska man titta efter?
– Jag rekommenderar nog fonder. Inte bara för att jag förvaltar en sådan själv, utan för att det är en svår marknad. Titta på telekomsektorn. På bara några få år har Huawei vuxit fram som en av Ericssons främsta konkurrenter. Det här kommer att ske inom många andra branscher också. Tyvärr är Huawei inte noterade men konkurrenten ZTE kan man köpa aktier i. ZTE har varit en av våra mest lyckosamma investeringar. De gynnas nu av den enorma utbyggnaden av telekommunikation i Kina de närmaste åren. Kinesiska banker är också intressanta. Tre av världens största banker är kinesiska. Bank of China är vårt toppval.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.