ABG ser 50% uppsida i Elekta: ”Omotiverad rabatt”

Strålterapibolaget Elektas aktie har fallit 41% de senaste fem åren. ABGSC:s medtech-analytiker Sten Gustafsson tycker att värderingsrabatten är omotiverad med tanke på vinstutsikterna och upprepar köp.
ABG ser 50% uppsida i Elekta: ”Omotiverad rabatt” - ABG elekta
ABGSC:s medtech-analytiker och analyschef, Sten Gustafsson. Foto: ABG / Elekta

Elekta har haft en utmanande tid, präglad av ogynnsam makro med pandemi, störningar i leveranskedjor och hårt pressade sjukvårdsbudgetar. Bolagets omfattande investeringsbehov har ytterligare belastat kassaflödet. Men efter flera år av kursmässig besvikelse börjar dock ljusare tider att skönjas.

Det säger ABGSC:s medtech-analytiker och analyschef, Sten Gustafsson, i ett studiosamtal på ABG Private Banking.”Elekta har gjort stora investeringar i en modern produktportfölj men har ännu inte riktigt fått betalt för det i aktiekursen. Även om andra kvartalet kan se något svagare ut, är förutsättningarna för framtida tillväxt mycket goda, tack vare bolagets starka produkterbjudande”, menar Gustafsson.Enligt analyschefen väntas Elekta dra nytta av den ökande investeringsviljan hos amerikanska sjukhus.”Under andra halvåret förväntas investeringsbudgetarna på amerikanska sjukhus öka med 12-13%. Det betyder inte automatiskt att Elektas försäljning kommer att stiga i samma takt, men historiskt sett tenderar utvecklingen att följa en liknande riktning.”

ATTRAKTIV BRANSCH MED DUOPOL

ABGSC bedömer att värderingsrabatten gentemot jämförbara bolag, som ligger på 13-20% baserat på P/E-tal och EV/EBIT för de kommande tolv månaderna, är omotiverad med tanke på vinstutsikterna.

“Sentimentet kring aktien bör återhämta sig i takt med det förbättrade vinstmomentet senare under året.”

Sammanfattningsvis är de grundläggande faktorerna inom strålterapibranschen attraktiva, menar Sten Gustafsson, med en strukturell tillväxt på en marknad som påminner om ett duopol, där Elekta konkurrerar med Siemens Healthineers (Varian).

Banken upprepar sin köprekommendation och riktkursen 110 kronor. Det ger en uppsida på 53% från dagens 72 kronor.

Läs mer: Alla aktierekommendationer hittar du här

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Innehåll från annonsör