ABG: Köp Investor – bästa bolaget i sektorn

Det är köpläge i Investor - som är ett klart bättre alternativ än Industrivärden "både på lång och kort sikt", anser ABGSC.
Investors nya VD Christian Cederholm, ordförande Jacob Wallenberg och avgående VD Johan Forssell (tv) på Investors årsstämma.
Investors nya VD Christian Cederholm, ordförande Jacob Wallenberg och avgående VD Johan Forssell (tv) på Investors årsstämma. Foto: Anna Tärnhuvud / SVD / TT

Det senate kvartalet har investmentbolagen på Stockholmsbörsen gett en totalavkastning på 14% – det är betydligt bättre än börsen som klättrat 8%, noterar ABG Private Banking i en uppdatering.

Efter uppgången handlas investmentbolagen nu till en premie på 5%. Historiskt har de handlats till en substansrabatt på 3%.

“Kortsiktigt är det läge att vara selektiv och lite försiktig. Skulle vi få en sättning på börsen så tenderar reaktionen i vissa av dessa bolag att bli förstärkt, en form av inverterat rabattsamband med fallande aktiekurser och ökad rabatt. Men om man är långsiktig och väljer bolag med starka portföljutsikter, skulle jag inte vara särskilt bekymrad”, säger analytikern Derek Laliberté.

ABGSC-analytikern ser dock fortfarande köplägen bland investmentbolagen. Han har ett köpråd på Investor, som han anser är “bästa bolaget i sektorn”.

Han gillar bland annat att Wallenbergssfärens maktbolag har portföljbolag “i mycket bra skick” och att över 40% av portföljen “har betydande defensiva egenskaper”.
Riktkursen ligger på 292 kr för Investor.

När det kommer till Industrivärden har ABGSC en behåll-rekommendation.

“Vi avstår från att sälj-rekommendation på grund av en positiv bottom-up-analys av den värdeinriktade portföljen, men vi föredrar tydligt Investor både på lång och kort sikt”, heter det i en uppdatering.

Läs också:

Swedbank: Investors Patricia Industries är en underskattad pärla

Miljardären tankar aktier – i blankarnas favorit: ”Bra case”

Fredrik Lundberg om köpen: “Tror tajmingen är bra – aktierna är billiga”

Per H Börjesson köper Nibe – och letar ‘Lundberg-bolag’: “Tråkiga gubben dubblar pengarna”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.