”ABBs reserveringar räcker inte”

ABBs senaste reserveringar för att täcka kostnaderna för asbestprocesser i USA kommer inte att räcka. Totalt har ABB nu reserverat drygt 10 miljarder kronor, men analytikerna räknar med att den slutliga kostnaden kan komma att hamna på det dubbla.

Aktiemarknadens värsta farhågor kring ABB såg på onsdagen ut att besannas. Aktien har sedan länge pressats av oron för vad de pågående processerna kring asbestskador i USA slutligen kommer att kosta. Bolagets besked om att ytterligare 5 miljarder kronor reserveras för att täcka kostnaderna var därför det sista investerarna ville höra.

VD Jörgen Centermans uttalande om att de totala reserveringarna, som nu uppgår till dryga 10 miljarder kronor, kommer att räcka för att täcka alla kostnader lugnar inte många.

”De reserveringar som gjorts täcker inte hela behovet, men det räcker ett tag framöver. Vi kommer med största sannolikhet att få se ytterligare reserveringar från ABB de kommande åren, om det sen rör sig om 500 miljoner dollar eller 1 miljard dollar är väldigt svårt att säga. Prognoserna om hur stor kostnaden slutligen kommer att bli varierar kraftigt, men det rör sig helt klart om åtskilliga miljarder kronor”, säger Johan Strandberg, analytiker på Deutsche Bank.

BNP Paribas flaggade för några veckor sedan för att ABBs slutnota i värsta fall kan hamna kring 30 miljarder kronor. Den beräkningen byggde på att ABB under de kommande åren tvingas förlikas i 660 000 fall och att den genomsnittliga kostnaden per fall blir knappt 50 000 kronor.

Förra året var den genomsnittliga kostnaden vid varje förlikning uppe i närmare 65 000 kronor och antalet förlikade fall ökade med 25 procent. Om kostnaden per fall och tillväxttakten i förlikningarna håller sig konstanta de kommande åren borde ABBs 10 miljarder kronor räcka till cirka 150 000 förlikningar, vilket man i så fall är uppe i någon gång under år 2004.

”De bedömningar som gjorts av olika försäkringskonsulter pekar på att de här processerna kommer att pågå ända fram till 2014. Problemet med asbestskador är att de kan ligga latenta i uppemot 40 år innan de bryter ut. Därför är det ingen som kan säga var det här kommer att sluta. I en av de mest citerade prognoserna, av en amerikansk försäkringskonsult, räknar de med att antalet nya ersättningskrav kommer att öka fram till 2004. Därefter väntas tillskottet av nya krav klinga av”, säger Johan Strandberg.

Även Merrill Lynch räknar med att den totala kostnaden för ABB kommer att bli betydligt högre än 10 miljarder kronor. Banken spår en slutnota på det dubbla.

”Vi räknar med att antalet nya anspråk och kostnaden per anspråk kommer att fortsätta öka under de närmaste åren samt att nya anspråk kommer att fortsätta lämnas in under åtminstone det kommande årtiondet. Baserat på det antagandet är vårt bästa estimat för den slutliga kostnaden för ABB, på diskonterad basis, cirka 2 miljarder dollar”, skriver analytikern John Pearson i ett marknadsbrev.

Vid utgången av förra året pågick 94 000 asbestprocesser mot ABB. Det är en ökning med 40 procent jämfört med året innan och den trenden kan väntas hålla i sig eftersom vissa av de mindre bolagen som tvingas betala skadestånd nu börjar gå i konkurs.

”I takt med att de mindre bolagen ansöker om skydd under chapter 11 kommer fler och fler av de här ersättningskraven att riktas mot de större bolagen, som ABB”, säger Johan Strandberg.

ABBs kombinerade vinstvarning och asbestreservering sänkte aktien på Stockholmsbörsen under onsdagen. Kursen pressades som mest ned till 93 kronor och noterades på eftermiddagen 10 procent lägre på 94 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.