”ABB:s styrelse har kommit för lindrigt undan”
Förre börschefen Bengt Rydén, numera ordförande i Sjunde AP-fonden, går idag till angrepp mot de svenska börsbolagens styrelser på DN Debatt. Artikeln är allmänt hållen och skriven mot bakgrund av flera spektakulära händelser den senaste tiden så som Enron-skandalen, den spruckna IT-bubblan och Barnevik-affären. Men det var frågetecknen runt ABB-styrelsen och dess ansvar i nämnda pensionsskandal som kom att bli den utlösande faktorn för hans inlägg, säger Bengt Rydén till Ekonomi24.
”Jag tycker det är fel att Percy Barnevik och Göran Lindahl är de som hamnat i fokus för debatten. ABB:s styrelse har kommit lindrigt undan, trots att det här är deras ansvar. Det hjälper inte att man säger att man inte fått information, de kommer inte ifrån sitt ansvar i alla fall – och både den tidigare och nuvarande styrelsen måste nu upp till bevis”, säger han.
Igår kom det fram att Barnevik utöver pensionen på 930 Mkr fått lön och bonusar på sammanlagt en halv miljard kronor under sin tid som VD för ABB.
Enligt Bengt Rydén faller ansvaret extra tungt på familjen Wallenberg och den roll de haft i styrelsen under dessa år.
”Det finns fog för att anse att deras representanter har större ansvar än andra ledamöter eftersom Investor länge varit huvudaktieägare. Exakt hur de agerat vore intressant att få klarhet i, men de vill ju inte bidra till det själva.”
Klanens ålderman Peter Wallenberg, som är en nyckelperson i dramat, var ordförande i ABB fram till 1996 och den som skrev om Percy Barneviks anställningsvillkor 1992. Han har hittills inte uttalat sig i turerna kring skandalen annat än via sonen Jacob Wallenberg.
”Därigenom har det ju framgått att han inte varit riktigt medveten om vad han skrev på, vilket i sig är mycket allvarligt. Jag tycker inte det är OK att han tiger. Det går inte att få klarhet i det här förrän han går ut och förklarar sig.”
På ABB:s stämma idag i Zürich väntas ytterligare några kort läggas på bordet om turerna i affären, men varken det eller att utlova en ny era av öppenhet är tillräckligt för att rentvå styrelsen.
”Det räcker inte med en bolagsstämma. Man måste nu i handling visa att man lämnat slutenheten bakom sig en gång för alla. Det krävs flera år av konsekvens och öppenhet för att upprätta ABB-styrelsens förlorade heder”, säger Bengt Rydén.
Att den förlorade hedern gäller betydligt fler börsstyrelser än ABB, poängterar han dock nogsamt.
”Idag sorteras sådana spörsmål in under rubriken ’snömos’ i styrelserna men det är egentligen bara en mental eftersläpning. Man har inte insett att det numera är en lika väsentlig del av företaget som alla andra delar av verksamheten – och det oroar mig”, säger han.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.