ABB-aktien dyker efter säljrekommendation: ”För dyr”

Efter årets kraftiga uppgång har ABB-aktien blivit för dyr, anser Deutsche Bank som säljstämplar verkstadsbolaget. ABB handlas till en premie på 30% relativt sektorn. Detta trots en eftersläpande digital strategi och ett kommande VD-byte förknippat med osäkerheter, skriver banken i en analys.
ABB-aktien dyker efter säljrekommendation: ”För dyr” - 04 – Bj-rn Rosengren
ABB:s VD Björn Rosengren.

Verkstadssektorn har inte varit så dyr som den är nu på 15 år, noterar Deutsche Bank i en analys. ABB-aktien sticker ut med särskilt hög värdering, enligt banken.

Aktien har stigit med 32% hittills i år och har under de senaste tre månaderna överträffat sektorn med 20%. Nu handlas aktien till en premie på 75% mot den europeiska aktiemarknaden. Detta lämnar begränsat utrymme för ytterligare uppgångar, menar Deutsche Bank som stämplar aktien med en säljrekommendation.

Ledningsrockad innebär osäkerhet

Relativt sektorkollegorna handlas aktien till en premie på över 30%. Detta trots att bolagets digitala strategi tycks vara bristande samtidigt som ett kommande VD-byte skapar osäkerhet, enligt Deutsche Bank.

Banken skriver att ett VD-byte oftast medför risker. Och till följd av nuvarande VD, Björn Rosengren, avgång har även två chefer för de mest lönsamma divisionerna blivit ersatta.

Höga förväntningar

Vidare förväntas ABB att konvertera 62% av sin orderstock på 22 miljarder dollar till intäkter under resten av 2024, vilket motsvarar 13,4 miljarder dollar. För att nå målet om 5% organisk tillväxt behöver ABB leverera ett bokfört värde på 21,1 miljarder dollar under de kommande nio månaderna. Dessa höga tillväxtförväntningar innebär en utmaning för banken då det är 20% över nivåerna i fjol.

Banken pekar även på att det skulle krävas stora investeringar för att bättra på ABB:s rörelsemarginal, och ser således liten uppsida för marginalerna på nuvarande nivåer.

Deutsche Bank sänker riktkursen för ABB till motsvarande 528 kr. Under måndagseftermiddagen var aktien ned strax över 2% till 587 kr.

Läs även: Upp till bevis för ABB

Läs även: Afv-analytikerna: Så ska du tänka med SBB, Investor och alla folkaktierna

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Kareby Finans