8 frågor: vd Lars Stenlund


Vitec har rusat med över 160 procent i år och är en av årets vinnaraktier. Varför?

– Intresset hos investerare är betydligt större nu än jämfört med tidigare. När börsvärdet klev över en miljard kronor så passerade vi en del filter, vilket gör att vi hamnar på fler investerares radarskärmar. Det utländska ägandet har ökat kraftigt, från 5 till 25 procent på drygt ett år.


Förvärv är en central del av er tillväxtstrategi. Hur ser ett typiskt förvärv ut?

– Vi letar efter programvarubolag som är specialiserade mot en specifik kundgrupp på den nordiska marknaden. Det är ofta mogna produkter på mogna marknader som ofta har en ganska skral tillväxt. Bolagen är specialister och det är det som är värdet. Att bolaget inte kan växa organiskt särskilt mycket är inget problem. Likaså är korsförsäljning till andra kunder i andra segment inte en del av förvärvskalkylen.


Är det bara förvärvsfokus i Norden?

– Vi har tillräckligt mycket att göra i Norden. Vår nisch med vertikala programvarubolag är visserligen gångbar även utanför Norden, men det finns en uppsjö av potentiella förvärvsobjekt här och vi ser inga begränsningar de närmaste åren.


Varför säljer ägarna sina bolag till Vitec?

– Den vanligaste anledningen är att det handlar om någon form av generationsväxling. En eller flera av grundarna och ägarna har helt enkelt inte pengar att lösa ut de andra och då är en lösning att sälja hela bolaget till oss där de oftast får kontant betalt.


Vilka åtgärder gör ni typiskt sett i de förvärvade bolagen?

– Normalt sett är det ganska lite åtgärder och det finns sällan särskilt mycket hårda synergier att plocka ut. Det handlar mer om mjuka värden som ger resultat på lite längre sikt. Till exempel sätter vi den strategiska inriktningen samt principer för hur produktutveckling ska planeras och genomföras. Den processen är ofta ad hoc i mindre bolag.


Hur mycket betalar ni?

– Vi köper på fundamenta och inte förväntningar. Bolagen är lönsamma och har positivt kassaflöde, det är mycket välskötta bolag det handlar om. Efter sedvanliga förhandlingar brukar vi landa på 5–7 gånger rörelseresultatet. Det innebär en rimlig värdering utifrån tillväxtmöjligheter och marknadsstorlekar för de här bolagen.


Hur ser ni på er skuldsättning?

– I nuläget har Vitec en skuldsättning i paritet med rörelseresultatet (ebitda). Det finns utrymme om vi vill skuldsätta oss mer. Vi har kovenanter med banken, men vi har inget skuldsättningsmål som vi kommunicerar externt. Det finns utrymme för fler förvärv.


Finns det någon missuppfattning om Vitec på aktie­marknaden?

– När vi träffar aktiesparare så får jag ofta ägna mycket tid åt att förklara skillnaden mellan ett konsult- och ett programvarubolag. Vitec med en hög andel repetitiva intäkter är ju ett typexempel på det senare. När jag blir riktigt frustrerad så brukar jag säga att vi tjänar som mest pengar när vår personal har semester.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från AMF