7 regler som hjälperdig hitta vinnarna
Hur går det till att välja Impact Coatings eller Guideline, som steg 351 procent respektive 296 procent 2007, i stället för TMG International (TMGI) eller CISL Gruppen, som föll 95 procent respektive 94 procent?
Först av allt är det en fråga om tur, en viktig komponent i all stock picking. Stock picking är svårt och stock picking på smålistorna är emellanåt rena hasardspelet. Analytiker följer vanligen inte de här bolagen utan du får vara din egen analytiker.
Affärsvärlden har avslöjat konstigheter i fyra av bolagen på förlorarlistan, nämligen TMGI, CISL, Eurovip och Labs2. Så även i Fasttv.net, som föll 90 procent i fjol men som inte är med på listan eftersom aktien började handlas först 11 januari 2007.
1. LÄS RAPPORTERNA NOGA
Lusläs rapporter och prospekt och fundera på om prognoserna verkar rimliga.
När det gäller TMGI och CISL visade Affärsvärldens artiklar att de bolagen i princip bluffade. Och det gick att se.
I TMGI:s fall borde varningsklockorna bland annat ha ringt över de högt uppskruvade prognoserna om framtida intäkter eftersom bolagets faktiska siffror var låga.
I CISL Gruppens fall visade Affärsvärldens analys att balansräkningen till stor del saknade substans. Dessutom gick det att jämföra
CISL:s pressmeddelanden om det amerikanska intressebolaget La Jolla Gaming med La Jolla Gamings egna pressmeddelanden. De stämde inte alltid överens.
Å andra sidan har ett av fjolårets vinnarbolag, NFO Drives, ett mycket kaxigt mål: “NFO siktar nu på världsmarknaden. Målet är stort, en marknadsandel på 25 procent är inte alls orimligt”, står det på hemsidan.
Hur det går vet vi inte, men NFO Drives har åtminstone en konkret produkt. Bolaget har patent på ett nytt sätt att styra en asynkronmotor, en sorts elmotor.
2. VÄLJ EN KONKRET PRODUKT
Välj bolag med en konkret produkt som verkar ha potential, men kom ihåg att många utmärkta produkter visar sig osäljbara. Kolla också om det finns många konkurrenter och om bolaget har säljare eller avtal med ett säljbolag.
Rent generellt var det år 2007 bolag med en konkret produkt som hamnade på vinnarsidan. Förutom NFO Drives, även Impact Coatings, Guideline, Lightlab Sweden, Lifeassays och PV Enterprise Sweden.
Impact Coatings har utvecklat ett material som bland annat kan ersätta guld på elkontakter. Guideline har tagit fram en teknik som gör att oljeborrens position kan bestämmas från markplanet. Lightlab har utvecklat en metod för att tillverka lågenergilampor helt utan kvicksilver. Lifeassays har ett blodprovsinstrument. Och PV Entreprise gör solpaneler.
Det här är produkter som så många trodde på 2007 att aktiekursen gick upp. En konkret produkt som betydligt färre såg potentialen med är den moderna hästsadeln Rebel One, Linears enda produkt. Linear föll 90 procent i fjol. Någon brist på utmärkta traditionella sadlar råder det icke.
TMGI har faktiskt också konkreta produkter, bland annat bilrattsarmaturer, som bolaget gör med sin metod för pressgjutning av magnesium. Men där fanns som sagt andra problem.
Labs2 och Eurovip har egna mjukvaror, liksom CISL hade innan korthuset kollapsade. Inte så konkret precis.
Benchmark Oil & Gas och Gexco är prospekteringsbolag, och i den branschen gäller går det så går det. 2007 gick det inte.
De minst konkreta affärsidéerna har Amago Capital, som genom aktivt ägarskap ska sköta bolag i förändringsbranscher, och Dacke Group, som ska förvärva och utveckla bolag inom marknadskommunikation. Trots sin breda affärsidé innehåller Amagos portfölj dock fyra bolag inom fotobranschen, betydligt mer fokuserat än affärsidén.
3. VÄLJ KONTROLLERBART
Välj ett bolag med kontrollerbar verksamhet.
Eftersom småbolagen vanligtvis inte analyseras av analytiker kan det vara säkrare att investera i bolag med verksamhet i Sverige. Vem kan kolla vad Eurovip gör i Thailand eller Spanien, där bolaget har verksamhet sedan det köpte en enhet av CISL? Vem kan kolla CISL:s intressebolag La Jolla Gaming i USA?
4. KOLLA ÄGARBILDEN
Kolla vad huvudägaren haft för sig. Titta på lyckade/misslyckade projekt, eventuella konkurser och liknande.
Dra öronen åt dig om ett bolag verkar styras för mycket av en ägare, som Jostein Eikeland i TMGI, Leif Danielsson i CISL, Eurovip och Fasttv eller Jonas Birgersson i Labs2.
5. KOLLA STYRELSEN
Satsa pengarna i bolag med erfarna människor i ledningen och styrelsen.
Kolla dessutom noggrant vilka som är storägare i ett bolag. Vilka personer är aktiva i bolaget? Är det människor med lång branscherfarenhet från stora bolag? Eller är det människor som har gått från det ena misslyckade småbolaget till det andra? Eller är det sådana som ständigt får nya jobb i samma sfär och därmed agerar lakejer åt huvudägaren?
Men kom ihåg att det inte behöver gå bra bara för att styrelsen har fina namn, tungviktaren Björn Wolrath är ordförande i prospekteringsföretaget Gexco, en av fjolårets förlorare.
6. UNDVIK INTERNAFFÄRER
Undvik sfärbolag som gör omfattande internaffärer.
Investera inte i bolag som finns i en sfär där det pågår internaffärer, som mellan CISL och Eurovip. Det är långt ifrån säkert att sådana affärer är bra för just det bolag du har aktier i.
7. VAR RATIONELL
Bli inte känslomässigt inblandad i ett företag du äger aktier i.
Kasta inte bra pengar efter dåliga. Om du försvarar allt “ditt” bolag gör – tänk efter. Bedriver du välgörenhet genom att ständigt bli mjölkad i nya emissioner, eller sysslar du med rationell investeringsverksamhet?
Nå, med alla dessa regler, hur skulle du ha kunnat ana att spelbolaget Redbet Holding skulle gå upp 238 procent och spelbolaget 360 Holding falla 83 procent?
Svår nöt. Affärsvärlden har inte analyserat något av bolagen, men det är möjligt att en grundlig analys kunde ha avslöjat det redan 2006, då båda var förlustbolag. Redbet började gå med vinst 2007, vilket brukar hjälpa kursen.
Nu är det dock nya tag som gäller för 2008. 2007 års vinnare lär inte bli 2008 års vinnare. Och stock picking är som sagt hasardartat på smålistorna där 95 procent av pengarna uppenbarligen kan försvinna på ett år.
God tur!
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.