5 fonder för utdelningsjägaren

Vill du ha fonder i stället för aktier? Vill du få utdelning årligen som du kan göra annat för? Här kommer 5 fonder som ger dig utdelningen i handen.
5 fonder för utdelningsjägaren - sedlar pengar penningtvätt

Precis som en aktieägare kan få utdelning från ett bolag får du som fondsparare utdelning när fonden har investerat i företag som delar ut en del av vinsten. Det vanligaste är att fondförvaltarna återinvesterar utdelningarna i nya fondandelar snarare än att dela ut den till dig i reda kronor och ören.

Men kanske vill du ha just det, kronor och ören. Kanske vill du använda pengarna till annat än att köpa nya fondandelar i samma fond?

Och visst finns det fonder – inte många – som delar ut pengarna i stället för att investera dem åter i fonden.

Skattemässiga fördelar

Med återinvesterande fonder får du däremot en ränta-på-ränta-effekt som du inte får med utdelande fonder, om du inte själv investerar utdelningen i någonting. Men då blir det i stället courtage.

Sen finns det också ett skatteskäl som kan förklara varför majoriteten av fonderna återinvesterar utdelningar i stället. Hamnar utdelningen på ditt fondkonto beskattas du med 30%, återinvesteras den i stället betalar du bara en schablonskatt som för 2024 var 0,12% av fondandelarnas värde i början av året. På ISK schablonbeskattas allt, från 2025 med 0,888%. De första 150 000 kronorna är dock skattefria.

Olika andelsklasser av samma fond

Många gånger kan det finnas flera andelsklasser av en fond. Då gäller det att hitta den som är utdelande, om det är ett kontantflöde man är ute efter. Det här är en viktig punkt för många missar detta och letar bara på fondens namn. Men namnen kan påminna om varann bara att den ena fonden lämnar utdelning, den andra inte.

Och så får man leta efter de fonder som inte har krav på minsta insättning, vilket inte är ovanligt bland utdelande fonder.

Fokus på USA och låg avgift

Men en fond som inte har något krav på minimi-insättning är Handelsbanken USA Index B1 SEK. Det är en passivt förvaltad indexfond som har låg avgift och fyra av fem stjärnor i betyg hos fondutvärderaren Morningstar. Fondens fokus är USA och bland de största innehaven finns flera av de stora teknikjättarna Apple, Microsoft och Nvidia.

Andelsklassen lämnar normalt utdelning i mars varje år. Målsättningen är att årligen dela ut 3,5% av andelens värde när fondbolaget tar beslut om utdelning. Men den kan så klart bli både högre och lägre. Avgiften är 0,22% och på ett år har fonden gått upp med drygt 30%, på fem år nästan 120%.

En global indexfond placerar bredare

Handelsbanken Global Index B1 SEK delar också ut på samma sätt som den amerikanska indexfonden. Den är också en passivt förvaltad indexfond men med ett bredare anslag då den investerar i aktiemarknaderna globalt.

Men här får man se upp lite för de globala index som globalfonder ofta följer är antingen MSCI World eller det bredare MSCI ACWI World. Och med tanke på de amerikanska teknikbolagens dominans och utveckling står USA för en stor del av dessa index.

Med andra ord får du exponering mot USA här också. 64% av fonden ligger mot USA. Och de största bolagen i portföljen är även här Apple, Nvidia och Microsoft. Avgiften är dubbelt så hög som för USA-fonden, 0,44%. Så här får du själv avgöra om det är värt 20 punkter till i avgifter. Fondbetyget är fyra av fem.

En indexnära Sverigefond

Vill du kanske komplettera med den svenska marknaden kan SEB Sverige Indexnära B utd vara ett förslag. Fondens största innehav är Investor, Atlas Copco och Volvo. Men även EQT, Assa Abloy, SEB och Ericsson är stora innehav. Avgiften är 0,26% och på ett år är fonden upp omkring 9 %, på fem år drygt 50%.

Komplettera med svenska småbolag

För att få bra riskspridning kan det vara en god idé att välja en fond som investerar i svenska småbolag. Cliens småbolag gör just det. I portföljen ligger bolag som AAK, Beijer Ref, Addtech, Securitas och Nibe. Fonden har en utdelning som just nu ligger på 1,87% men bestäms av fondbolagets styrelse varje år.

Plump i protokollet

En sak att ta med sig är dock är att mindre bolag delar ut kapital i mindre utsträckning än större bolag.

Avkastningen i fonden har i år gått upp med strax under 10% och på fem år 86%. Svagare på tre år då fonden knappt orkat sig över plussträcket. En plump i protokollet måste man väl ändå säga även om aktiemarknaden inte stigit lika mycket på tre år som på fem. Detta då fonden är en aktivt förvaltad aktiefond som förutom fondavgiften tar 10% i prestationsavgift.

En annan globalfond eller varför inte sjukvård

Den sista utdelande fonden blir SEB Dynamisk Aktiefond Utd. Både risknivån och den geografiska allokeringen beror på vad förvaltarna tror om marknaden. Just nu ligger fonden tungt i USA och i teknik, som många andra. Men det kan som sagt ändras.

Fast jag vill nog ändå slänga in den här också, Handelsbanken Hälsovård Tema (B1 SEK). Fonden placerar som man hör på namnet i sjukvård och kan vara ett intressant val. Nästan 70% är investerat i USA. Därför är det inte heller så konstigt att fyra av de fem största innehaven också är amerikanska. Största bolagen är Eli Lilly, UnitedHealth Group, Novo Nordisk, Merck & Co, Thermo Fisher Scientific.

Det kan vara en intressant placering för den som vill ta lite risk.

 

Fungerar utdelning i fonder på samma sätt som utdelning i enskilda aktier?

Det finns en stor skillnad: I fonder baseras utdelningen på en procentandel av de totala tillgångarna som förvaltas inom fonden i stället för en procentsats på bolagets vinst. Utdelningens storlek beror på hur många fondandelar du äger inom fonden.

 

5 fonder för utdelningsjägaren

Handelsbanken USA Index B1 SEK

Handelsbanken Global Index B1 SEK

SEB Sverige Indexnära B utd

Cliens småbolag

SEB Dynamisk Aktiefond Utd /Handelsbanken Hälsovård Tema (B1 SEK)

 

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från SciBase