4C Group i storaffär med Försvarsmakten: ”Gynnas av ökade försvarsbudgetar”

Mjukvarubolaget 4C Group har tecknat ett nytt femårigt ramavtal med Försvarsmakten avseende plattformen Exonaut med ett volymtak på 150 Mkr. "När Försvarsmakten genomför större övningar används Exonaut", säger VD Magnus Bergqvist till Affärsvärlden i en intervju om storaffären.
4C Group i storaffär med Försvarsmakten: ”Gynnas av ökade försvarsbudgetar” - 4C Group
Foto: 4C Group och Bezav Mahmod/Försvarsmakten.

First North-listade 4C Group, som är specialiserade på mjukvarulösningar och rådgivning för krisberedskap, har ingått ett nytt femårigt avtal med Försvarsmakten. Inom ramen för avtalet finns en option att förlänga i ytterligare två år och avtalet har ett volymtak på 150 miljoner kronor.

I december ingick 4C ett underhållsavtal med försvaret om 79 miljoner kronor, och det nya ramavtalet kompletterar det. Båda affärerna avser mjukvaran Exonaut, och ramavtalet avser både utveckling av nya moduler och funktioner i mjukvaran.

“Mjukvaruplattformen används för övningar, träning och förmågeutvärdering av förband och soldater bland annat. När Försvarsmakten genomför större övningar används Exonaut”, säger VD Magnus Bergqvist till Affärsvärlden.

150 Mkr inte garanterade

Försvarsmakten har licensierat, kontrakterat och varit med och utvecklat övningsplattformen Exonaut under 23 år. Grundarna av 4C Strategies var reservofficerare och som jobbade med övningsverksamheten på Försvarsmakten. Allt eftersom investerade Schweiz och Storbritannien i plattformen. I dag används Exonaut av flera Natomedlemmar, så som Storbritannien, USA och Norge.

Volymtaket inom ramavtalet är 150 Mkr. Men det kan också bli noll kronor?

“Intäkter från underhållsavtalet är garanterade. Men i teorin kan det nya ramavtal om 150 miljoner kronor bli noll”, säger Magnus Bergqvist och fortsätter:

“Men det är ganska osannolikt att det blir det om man använder våra resurser och bedriver utveckling med oss. Det har tidigare aldrig hänt att det blir noll.”

4C Groups mjukvara Exonaut. Foto: 4C Group.

Måste göra vinst

Försvarsmakten har krav på att de bolag som myndigheten gör affärer med är lönsamma. För 4C innebär det alltså att man inte får gå med förlust.

Har det inneburit några begränsningar för er? 

“Vi har historiskt varit ett tillväxtbolag och vuxit med cirka 20% varje år sedan start. Det är klart att många undrar om vi hade kunnat bli ett klart större bolag om vi hade pumpat in massa kapital och vuxit mycket snabbare med negativ lönsamhet. Det är en filosofisk men tillika viktig fråga”, säger Magnus Bergqvist.

“Vi har alltid varit måna om att kontrollera bolaget själva”, lägger han till.

Utav 4C:s totala omsättning hänförs en tredjedel till Norden, en tredjedel USA och en tredjedel övriga världen. Under 2022 omsatte bolaget 331 miljoner kronor (261). Försvarsmakten är bolagets största kund inom segmentet Norden.

“Försvarsmakten är en jätteviktig kund, men inte en av våra större om man ser till helheten. Därmed sagt innebär avtalet ett viktigt signalvärde till vår omgivning att vi har den här typen av förtroende. Dessutom omfattar det vår hemmamarknad.”

Ser ni någon risk med att ha myndigheter som kunder?

“Ja, viss risk finns. Men vi sitter i ett ganska bra läge. Vi har väldigt många kunder. Den brittiska försvarsmakten är vår största kund och då handlar det inte om ett kontrakt utan omkring 30 stycken. Bedömningen är att vi inte har ett för stort beroende av just en eller få kunder.”

Omkring 65% av 4C:s omsättning kommer från försvarsdelen och resterande avser tjänster för det civila.

Hur ser ni på efterfrågan framöver mot bakgrund av utökade försvarsbudgetar och ökad geopolitisk oro?

“Vi ser en stor ökning i efterfrågan på våra tjänster. Många gånger får vi just den frågan om varför vi inte växer snabbare mot bakgrund av det du nämner. 4C gynnas av ökade försvarsbudgetar men vi säljer ju inte exempelvis ammunition. Det är ju inte så att bara för att försvarsbudgetarna ökar så leder det till att länder köper övnings- och träningsverktyg i utökad takt.”

“Men däremot blir det enklare att göra affärer i med försvarsmakterna i ett sådant läge”, säger VD:n och konstaterar att det snarare är digitaliseringstrenden som driver på efterfrågan på 4C:s produkter.

Magnus Bergqvist betonar vikten av den virtuella världen och dess nytta för dagens rekryter och unga soldater. Mjukvaran Exonaut möjliggör för simuleringar i VR-miljöer, likt ett datorspel, som ett komplement till fysiska övningar.

“Kräver Ipad i handen”

“Unga soldater kräver exempelvis att de får en Ipad i handen vari de kan göra genomföra olika utvärderingar konsekvent. I fjol lanserade vi tjänsten MyExonaut. Där kan soldaterna följa sina resultat. Detta var helt otänkbart för tio år sedan.”

4C börsnoterade för drygt ett år sedan. Afv gav då rådet att teckna aktier i samband med IPO:n. Teckningskursen sattes till 35 kronor vilket innebär ett kursfacit på -11% sedan notering.

“När vi kom till börsen fick vi många frågor kring tajmingen för noteringen. Vi tog beslutet om notering för flera år sedan och det var den resan vi ville göra. Vi tog då in en del kapital och så hade vi en minoritetsägare som skulle växlas ut.”

“Det har hittills varit en väldigt bra resa och vi har fått in nya fina investerare längs vägen”, säger Magnus Bergqvist.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.