4C-chefen om uppköpsvågen: ”Säkert många som tittar på oss”

Beredskapsbolaget 4C Strategies har fått en tuff start på sin börsresa. Samtidigt har flera konkurrenter blivit uppköpta.
"Jag tror säkert att det finns många som tittar på oss ganska intresserat – speciellt med tanke på vårt börsvärde just nu", säger VD Jonas Jonsson.
4C-chefen om uppköpsvågen: ”Säkert många som tittar på oss” - Kopia av Kopia av Dubbel (1)
4C Strategies vd Jonas Jonsson och en militärövning där bolagets produkt Exonaut används. Foto: Pressbilder

4C Strategies säljer mjukvarulösningar som hjälper försvar, myndigheter och företag att dels träna på och dels hantera olika krisscenarion. Inför börsnoteringen i maj 2022 skrev Affärsvärldens analytiker Björn Rydell att kundlistan imponerar, med bland annat försvarsmakterna i Norden, USA och Storbritannien, globala hjälporganisationer, Verizon, JP Morgan och Shell.

“Det vi tillhandahåller är ett system som kunderna kan arbeta med sin risk- och krishantering i, men även mata in olika övningsscenarion i. Shell skulle exempelvis kunna testa hur bra de är på att bromsa ett oljeläckage”, säger 4C:s VD Jonas Jonsson. 

Han räknar med att försvarssidan kommer att stå för 75–80% av bolagets intäkter i år, vilket “är för mycket”. Målet är att öka andelen företagskunder för att minska slagigheten i affären.

“Intäktsströmmarna är stabilare på företagssidan då det är mer prenumerationsbaserat. Det går långsamt år rätt håll där, men vi är inte där vi hade önskat att vi var.”

Enligt Jonsson handlar det främst om att övertyga företag och myndigheter om att mjukvaran Exonaut är en bättre lösning än en klassisk whiteboard eller meddelandetjänsten Whatsapp.

“Det är ofta de alternativ som används. Men det börjar gå upp för allt fler att man behöver system för att kunna hantera risker på ett mer strukturerat sätt.”

4C Strategies mjukvara ska ersätta whiteboard-lösningar. Foto: Pressbild

Klimatförändringarna, den militära upprustningen och de ökande cyberangreppen är teman som spelar 4C Strategies i händerna. Trots det har aktien rasat över 60% sedan börsdebuten, och bolagets värde har krupit under en halv miljard kronor.

Företaget har bland annat haft problem med att få fart på sin Nordamerika-satsning och lönsamheten har haltat. Budgetbråken i den amerikanska kongressen har påverkat 4C negativt, och säljprocesserna har tagit längre tid än väntat. Enligt Jonsson syntes dock en tydlig vändning i Q3 och valutgången i USA väntas gynna mjukvaruleverantören.

“Vi har plågats ganska mycket under de senaste tolv månaderna av avsaknaden av försvarsbudgetar. Nu ser det ut som att Republikanerna får både Vita huset, senaten och representanthuset. Det kommer göra det mycket enklare att få igenom försvarsbudgetar, vilket ger oss en mer stabil miljö.”

Förvärvsräd i sektorn

Bolagets kräftgång på börsen har skett samtidigt som flera konkurrenter har blivit uppköpta. Jonsson nämner att Altor slukade F24, medan Thoma Bravo köpte Everbridge och Motorola förvärvade Noggin.

“De här stora spelarna tror uppenbarligen att det finns mycket att hämta i sektorn”, säger 4C-chefen.

Skulle ni kunna vara ett uppköpsobjekt?

“Jag tror säkert att det finns många som tittar på oss ganska intresserat – speciellt med tanke på vårt börsvärde just nu. Men det är ingenting som vi försöker att positionera oss för, utan fokus är att själva skapa bolagsvärde.”

Jonas Jonsson tillträdde som VD i april efter att ha hunnit avverka en rad olika roller inom bolaget under elva år. Precis som grundaren Andreas Hedskog har han en bakgrund som reservofficer. 4C Strategies växte fram ur en idé om att militärövningar borde gå att planera och genomföras på ett effektivare sätt. Nästa år kommer programmet Exonaut vara en del av jätteövningen Talisman Saber, som leds av Australien och USA.

“Det blir ett skyltfönster för oss mot de 24 länder som deltar, så givetvis är det något vi tycker är väldigt bra”, säger Jonsson.

Tonar ner Nato-effekt

Flera svenska försvarsbolag har uttryckt förhoppningar om att det svenska Nato-medlemskapet ska medföra stora tillväxtmöjligheter. Men 4C Strategies vill snarare tona ner förväntningarna.

“För vår del kommer inte att göra en jättestor skillnad. Vi har redan verksamhet i såväl Storbritannien som USA och jobbar direkt mot Nato som organisation. Då är de makroekonomiska trenderna viktigare, och där vi ser en mängd länder spendera pengar på att bygga förmåga”, säger Jonsson.

Donald Trumps vinst i USA:s presidentval har fått bedömare att spekulera i att Ukraina kan tvingas kapitulera mot Ryssland. 4C-chefen tror inte en sådan utveckling skulle innebära ett trendskifte för försvarssektorn.

“Det finns idag en helt annat klarsynthet vad gäller Ryssland och andra aktörers inställning. Även om det blir någon form av fred i Ukraina tror jag att vi kommer se en fortsatt upprustning och en beredskap på ett helt annat sätt än tidigare.”

Läs mer: 4C Strategies tecknar avtal i Nordamerika – potentiellt värt 100 miljoner över tre år

Läs mer: Uppgifter: Colombia köper 24 Jas Gripen av Saab

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Carnegie Fonder