4 miljarder för världens bästa fotbollslag

Funderar du på att köpa ihop ett eget fotbollslag med elva av världens bästa fotbollsspelare? Då får du vara beredd på att spendera en bit över 4 miljarder kronor. Sommarens tio dyraste spelövergångar har nämligen gått lös på nästan 4 miljarder kronor. Billigt? Ja, men då ingår inte spelarlöner och omkostnader. Fotbollsaktier har inte varit någon lysande placering.

De stora fotbollsklubbarna ute i Europa har shoppat som aldrig förr under sommarens transfersäsong. De tio dyraste spelarövergångarna har tillsammans kostat klubbarna 4 miljarder kronor.

De spanska mästarna Real Madrid gjorde redan i fjol en spektakulär kupp när de snodde portugisen och Luís Figo från ärkerivalen Barcelona. I år toppade de det med att locka över Zinedine Zidane – världens bäste fotbollsspelare enligt en rad omröstningar. Att köpa loss den franske trollkonstnären från italienska Juventus gick lös på rekordhöga 700 Mkr.

Fiatfamiljen Agnelli som äger Turinklubben Juventus har för att kompensera bortfallet av Zidane och andra spelare som holländske landsslagsmålvakten Van Der Sar halat fram den stora plånboken. ”Juve” står för tre av de tio dyraste köpen i år. Tillsammans betalade klubben 1,2 miljarder kronor för målvakten Gianlugi Buffon och franske högerbacken Liliam Turam, båda från Parma, samt tjecken Pavel Nedved från Lazio.

Engelska Manchester United har också varit i köpsvängen och lagt beslag på den argentinske mittfältsdynamon Juan Sebastian Veron. Även han är från Lazio. Den italienska mästarklubben från säsongen 1999/2000 och Sven-Göran ”Svennis” Erikssons gamla klubb har åderlåtits kraftigt inför nästa säsong. United har dessutom lagt vantarna på den notoriske holländska målskytten, Ruud Van Nistelrooy från PSV Eindhoven. De två köpen kostade Manchester United drygt 700 Mkr.

Spelarövergångar med svenskar inblandade står sig slätt i jämförelse. Den dyraste spelaren hittills är Malmö FFs lynnige men talangfulle anfallare och dribbler, Zlatan Ibrahimovic. Han kostade holländska Ajax 82 Mkr i en affär tidigare i år. Landslagsbacken Olof Mellberg, som tjänat sitt uppehälle i Spanien och Racing Santander, gick i onsdags för 75 Mkr till brittiska Aston Villa.

Men frågan är vad de svenska fotbollsspelarna tycker om att bara vara värda knappt en tredjedel av japans bästa fotbollsspelare, anfallaren Hidetoshi Nakata. Italienska Parma, ägd av den globala mjölkjätten Parmalat, har i alla fall pröjsat AS Roma nästan 300 Mkr för att få loss japanen. Pengarna kan AS Roma behöva. Det första halvåret gjorde den senaste säsongens italienska mästare en förlust före skatt på drygt 400 Mkr.

Fotbollsaktier har inte varit någon lysande placering det senaste året. Celtic, Manchester United och Roma har haft stora sportsliga framgångar, alla tre vann sin respektive liga. Ändå har kurslyften uteblivit. United-aktien har backat 39 procent och AS Roma 19 procent. Ännu värre har det varit för Celtic-aktien. Det hjälper tydligen inte att Henrik ”Henke” Larsson öser in mål för klubben, aktien har tappat nästan halva sitt värde det senaste året.

Aktiernas skrala utveckling har inte avskräckt Juventus från att planera börsnotering. Klubben tänker sälja av 35 procent av aktierna i bolaget som äger klubben. Någon tidpunkt är ännu inte fastställd.

De tio dyraste spelövergångarna i europeisk fotboll sommaren 2001:

1.Zinedine Zidane: Det franska bollgeniet från italienska Juventus kostade den spanska mästarklubben Real Madrid 675 Mkr att köpa över. Nytt transferrekord alla tider.

2.Gianlugi Buffon: När burväktaren i den italienska toppklubben Parma lämnade för Juventus fick Turinklubben slanta upp 480 Mkr. Största övergångssumman för en målvakt.

3.Juan Sebastian Veron: Börsnoterade Manchester United fick öppna den stora plånboken för att få över den argentinske mittfältsmotorn från Lazio. Priset var 421 Mkr.

4.Manuel Rui Costa: Italienska Fiorentina är i kris och tvingades släppa den portugisiske mittfältsstrategen till Silvio Berluscoinis AC Milan. På övergångskontraktet stod det 420 Mkr.

5.Gaizka Mendieta: Spanska Valencia har varit sensationen i Champions League de två senaste säsongerna. Nästa år får de klara sig utan sin speldirigent. Köpare är Lazio som pungar ut 405 Mkr. Det är den högsta övergångssumman för en spanjor någonsin.

6.Pavel Nedved: Tjeckiens ”Maradona” ska ersätta Zidane i Fiatfamiljen Angellis Juventus. Lazio får 375 Mkr som plåster på såren.

7.Lilian Turam: Parma förlorar sin elegante världsback. Ny klubbadress för fransmannen är Juventus som betalar 330 Mkr.

8.Javier Saviola: Argentinska River Plate får 300 Mkr när Barcelona och den svenska mittbacken Patrik Andersson storsatsar för att matcha ärkerivalen Real Madrid i kampen om det spanska ligaguldet.

9.Ruud Van Nistelrooy: Den holländska ligans fixstjärna nummer ett byter holländska PSV Eindhoven, elektronikjätten Philips alldeles egna fotbollsklubb, mot Manchester United. Det är andra gången gillt för affären som förra gången sprack på grund av skada. United betalar holländarna 285 Mkr.

10.Hidetoshi Nakata: Succéjapanen i det italienska mästarlaget AS Roma lämnar för att nästa säsong anfalla för Parma. Klubben som ägs av multinationella mjölkkoncernen Parmalat betalar 278 Mkr.

Övergångssummorna är hämtade från sportal.co.uk.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.