4 frågor: vd Gerteric Lindquist

Nibe har ett ambitiöst tillväxtmål om att fördubbla omsättningen på mellan fyra och sju år, vilket ni också har lyckats med historiskt. Hur ser det ut för nästa fördubblingsperiod?

– Vi har ungefär lika stora tillväxtambitioner, mätt i procent, inom samtliga tre affärsområden. Det är inte så att vi höftar till ett tal. Det finns en ambition inom varje affärsområde som följs upp löpande. Om det är normala konjunktursvängningar så är det enklare att växa. När det blir stagnation, som vid finanskrisen för tio år sedan, så blir det svårare att växa. Lehman Brothers-kraschen var en av de svårare perioderna i mitt yrkesliv. Då stannade Nibe också upp, men mellan 2006 och 2013 så lyckades Nibe ändå fördubbla omsättningen på sju år. Mellan 2014 och 2018 var det en mer normal marknad och då tog det fem år.

Inom vilka områden ser ni störst tillväxt den närmaste tiden?

– Vår uppfattning är att det kommer bli en allt större medvetenhet i många länder att nya klimatmaskiner behövs, det vill säga våra värmepumpar inom affärsområdet Climate Solution. Affärsområdet Element stöder den snabba utvecklingen inom hybridfordon, elbilar, vindkraftverk och tåg. Vi säljer allt från enkla rörelement till systemlösningar. Inom affärsområdet Stoves ser vi att pelletskaminer blir alltmer av en primärvärmekälla. Det är inte marknaden som är begränsningen utan vår egen förmåga.

Hur beroende är ni av marknaden för nyproduktion?

– Nibe är mycket mindre beroende av nyproduktion än vad man vid en första anblick kan tro. I allmänhet, när man kommer in på en marknad, så är det ofta via nyproduktion. Nyproduktion är dock en liten del av det totala antalet apparater. När man kliver in i en marknad, som till exempel Tyskland, så är marknaden större. Om marknaden går ner kraftigt märks det nästan inte om nyproduktionen faller, det finns ändå mycket att växa på.

I nuläget är Nibes nettoskuld 2,1 gånger ebitda. Hur mycket förvärvskrut har ni i praktiken?

– Vi har inte kommunicerat något officiellt skuldsättningsmål. Historiskt har vi kanske haft ett genomsnitt kring 2,5 nettoskuld/ebitda. Ibland kan vi kortsiktigt nå upp till både 3 och 3,5 när vi gör större förvärv, som till exempel schweiziska Schultess, amerikanska Waterfurnace eller Climate Control Group. Men det betar vi av ganska snabbt. Nibe ska aldrig bli spekulativa och det är viktigt att vi inte etablerar oss på en ny högre skuldsättningsnivå. Resultatkraften ska användas till vettiga förvärv, men sedan är det viktigt att ta sig tillbaka till en hälsosam skuldkvot så att man inte uttömmer sin kraft. Det är inte vår stil. Om det är för stora förvärv så måste man kunna stiga åt sidan. Man kan aldrig förlita sig på att det alltid ska vara goda tider. Det är därför viktigt att man inte blir vild med sina förvärv.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från VECKANS FÖRETAG