”3G måste snabbt få in 20 procent av användarna”
Bo Karlsson har följt mobiltelefoniutvecklingen i Sverige från insidan. Han har arbetat på en rad poster inom Europolitan sedan starten för elva år sedan, bland annat som tillförordnad VD under en period förra året. Idag är han platschef på bolagets huvudkontor i Karlskrona.
Mobilbranschen har skakats om rejält under det senaste året i takt med att tillväxtprognoser och bolagsvärderingar allt mer börjat ifrågasättas. Samtidigt har kostnaderna för tekniksprånget till GPRS och 3G fått många bedömare i branschen att börja tvivla på om intäktsmodellerna håller.
Bo Karlsson är dock fortfarande odelat positiv till möjligheterna med de nya mobilnäten. Så jobbar han också på ett företag som lovat att plöja ner åtskilliga miljarder i ett svenskt 3G-nät som ska stå klart senast 2003.
”Det är inte alls samma hysteri kring volymerna idag som det var i början. Det är färre master som kommer att byggas, det är mindre miljödiskussioner och det är också mindre belopp. Jag tycker att bilden är ljusare idag än när vi drog igång”, säger Bo Karlsson som talade på ett seminarium på Networks Telecom-mässan i Stockholm på tisdagen.
Nyckeln till framgång för mobiloperatörerna är att snabbt konvertera 20 procent av användarna till de nya 3G-tjänsterna. Bo Karlsson hänvisar till teorin om att tillväxten ökar dramatiskt sedan ett första antal användare börjat använda en ny tjänst.
”Kurvan är först ganska flack men så plötsligt vid 20 procent så byter den form och då exploderar det. Det gäller att snabbt nå den punkten”, säger han.
”Jag tror det är en beteendeförändring, det bygger mycket på det. Till slut så blir det den här klustereffekten. Plötsligt är jag inte med i gänget för jag skickar inte SMS och då blir det ett tryck (på de som inte är med).”
Det som kanske borde oroa mobilbranschen är att just användandet av SMS-tjänster kom igång först flera år efter lanseringen. Sedan förra våren har uppgången varit dramatisk men då hade Europolitan redan erbjudit SMS i sex år.
Med samma takt skulle 3G slå igenom på allvar först 2006.
Men Bo Karlsson är övertygad om att det kommer att gå snabbare.
”Det blir ohållbart om det inte händer snabbare. Du kan inte motivera investeringar med miljardbelopp om det inte händer något. Man kan säga att garantin för succé beror på att det satsas så mycket pengar att det garanterar en liten succé. Du får inte misslyckas när du investerar så mycket pengar”, säger Bo Karlsson.
Europolitan har gått i främsta ledet när det gäller att lansera GPRS-tjänster i Sverige. Hittills har utvecklingen varit blygsam. Bo Karlsson hoppas mycket på att värsta konkurrenten Telia nu ska bidra till tillväxten och intresset från kunderna. Telia har precis öppnat sitt GPRS-nät för abonnenterna.
När väl näten har öppnats måste tjänsteleverantörerna vara på hugget.
”Det måste till fler tjänster. WAP-tjänsterna är redan klart bättre. Men sexigheten är för låg, det är ju lite DOS över det om man jämför (med persondatorvärlden). Sexighetsgraden måste upp”, säger Bo Karlsson.
Hittills har vi inte fått se några stora kampanjer med subventionerade mobiltelefoner för GPRS-näten. En orsak är givetvis att tekniken är så ny att både operatörer och mobiltelefonleverantörer inte fått upp volymerna. Nokia har exempelvis ännu inte fått ut sin första GPRS-telefon på marknaden. Priserna är också högre än för GSM-tekniken som numera är en mogen standard som genererar höga intäkter.
Bo Karlsson är delvis självkritisk och säger att branschen hittills varit dålig på att ta fram vettiga tjänster och lättanvända telefoner.
”Man kommer att bli tvungen att lyssna mycket mer på användaren. Det har hittills inte behövts på något underligt sätt. Har vi varit dåliga på det så kan man säga att terminaltillverkarna varit ännu sämre. Speciellt om man tittar på gränssnitt och så. Det är ju vidrigt på många telefoner”, säger Bo Karlsson.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.