”370 nästa för Astra”
Hösthausse eller höstbaisse? Det är frågan. Hur som helst byter marknaden fokus, enligt Golvets källor. Strunta i husförsäljning och industriproduktion, nu är det annat som kommer att styra utvecklingen.
– Vi står inför ett trendbrott, från makro till mikro. Nu vill vi se att det ser bättre ut på bolagsnivå. När lagren är tömda är det orderingången som är viktigast, säger ett lammrack med rosmarinpotatis.
– En varningssignal om att det inte ser helt ljust ut kom från Toyota häromveckan, de planerar att minska produktionen med 10 procent. Ser det liknande ut överlag, kan det bli bakslag för verkstadsbolagen, fortsätter lammet som också bekymrar sig för att alla tillgångsslag – aktier, råvaror och obligationer – har stigit i värde i år.
– Det är inte sunt. Kanske beror det på att korträntorna är nära noll, men det håller inte i längden. Antingen ska aktier och råvaror ner, eller så ska långräntorna upp.
Ett tecken i tiden är att det har blivit glesare mellan köptipsen. Men en mossgrön linnekostym har hittat två intressanta höstcase.
– Nokia börjar bli riktigt billigt. Det har inte hänt något särskilt i bolaget, aktiemarknaden har bara slutat bry sig. När allt annat har dragit står Nokia kvar och stampar. Det känns rätt riskfritt att plocka upp.
– Och så Securitas. Hög yield, lågt p/e. Kan det bli bättre? Nu börjar man titta på direktavkastningen igen. Då passar Securitas som hand i handske.
Och bankernas renässans fortsätter, samtidigt som bankanalytikerna får på skallen.
– Om ett år är Swedbank värd 150 kronor. Eller noll. Det är bara löjligt att hålla på med riktkurser på 40 kronor, sägen mörkblå clubblazer som ligger lång i baltbanken.
Enskilda hade seminarium om kapitalvaror förra veckan. Åtminstone 50 procent av börsvolymen var på plats, enligt en som var där. Och deltagarna var eniga om att det är meningslöst att lyssna på företagsledarna för att få veta vart konjunkturen är på väg.
– Förra årets seminarium blev ett av de dyraste någonsin, eftersom företagsledarna – ännu i augusti 2008 – tyckte att konjunkturen såg fortsatt stark ut, säger en svart Bentley.
– De tittar väl i sina lager och orderböcker och försöker dra slutsatser, men där står ju inget om hur det blir framåt.
Så pågår det hård betting om ifall det blir emission i Volvo eller inte. Oddsen har definitivt gått ner, men alla är inte eniga.
– Vid första anblicken ser det ut som de måste göra emission, men när man pratar med dem så verkar de ha fått ordning på det hela, så de kan nog klara sig om det inte blir en sättning, säger Bentleyn.
Ett kilo svenska flodkräftor (för 690 kronor) har i alla fall tankat rejält.
– De har krympt kostymen, fått ner lagren och kommer börja tjäna grymt med pengar nu när det vänder. Folk fattar inte. Aktien kommer gå som en, ja lastbil, i höst.
Och Torsten Jansson på New Wave får mycket beröm för refinansieringen förra veckan.
– Han hade en upp på Swedbank. Han har räddat dem från stora förluster tidigare. När banken hade fått igenom sin egen emission så kunde de hjälpa Torsten och nu ser det kanon ut. New Wave är en garanterad kursdubblare inom ett år, säger en hemvändande stockholmare från Bjärehalvön.
Ett par rosa byxor som föredrar billiga defensiva placeringar pekar i stället på Astra.
– Återköp, hög yield, kanonrapport, lågt p/e och en höjd prognos över förväntan. Aktien går ändå inte. Brilintadatan i helgen kan bli en utlösande faktor. 370 nästa!
Till sist några varningsord.
– Trelle är faktiskt ett riktigt skräpbolag. Deras dragning hos Enskilda imponerade inte på någon. Aktien har väl varit intressant eftersom den är ett så bra beta-bet på en konjunkturuppgång, men det lär inte vara hur länge som helst, säger ett glas Rioja Alta.
– Lilla operatören Phonera är en riktig stinkbomb. Kass rapport och en tung investeringsplan. De negativa överraskningarna upphör inte. Sälj! manar en nyfriserad private banker.
Vad var det de sa?
Jaguaren: I förra veckan blev det klart att RNB plockar in 215 miljoner kronor i en riktad nyemission, något som en nyregistrerad Jaguar tipsade om i mitten av juni.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.