33-listan: Framtidens storbolag

Affärsvärlden och Ny Teknik har utsett Sveriges 33 hetaste unga teknikbolag. Se hela listan här.

Tre exempel: en miljövänlig papperskasse som håller maten fryst i 24 timmar. Eller en ny hudkräm som har testats utan djur­­för­sök. Eller varför inte en dusch som spar energi genom att åter­an­vända varm­vattnet. Det är bara några av de spännande svenska innovationer som uppmärksammas i 33-listan.

För åttonde året i rad har Affärsvärlden och Ny Teknik utsett Sveriges 33 mest lovande unga teknikbolag. Kriterierna för att få komma med på listan är att före­taget är max sju år och att baserat på en teknisk innovation med internationell potential. Ett annat viktigt kriterium är att bolaget vill förändra spelreglerna i sin bransch. Det kan också handla om att skapa en helt ny marknad.

Av årets bolag är 22 nya på listan. De har vaskats fram bland de närmare 300 förslag som strömmat in. Fyra av dem säkrade sina platser under 33-listans turné, där vi besökte fyra orter från norr till söder.

Syftet med 33-listan är att lyfta fram de nya bolag som kan bli framtidens mångmiljardföretag och exportsuccéer.

Många som varit med på 33-listan tidigare redan lyckats nå långt. En lång rad har vuxit till över hundra miljoner i omsättning – ­eller sålts för miljard­belopp. Det senaste året har fyra 33-listebolag köpts upp: Mojang, Tail-f, Telepo och Videoplaza. Andra har fortfarande en bit kvar.

I artiklarna i spalten här intill kan du läsa mer om alla företag på årets 33-lista.

Så här gjordes 33-listan

Kriterier för att få vara med på listan är att bolaget är:

Max sju år (startat 2008 eller senare).

Sverigebaserat.

Baseras på en teknisk innovation.

Ej börsnoterat.

Företaget ska ha ­internationell potential och förutsättningar att förändra spelreglerna i sin bransch.

 

Vem som helst kan nominera ett företag till 33-listan via hem­sidan. Till årets lista kom 270 förslag. Fyra av de bolagen fick plats på listan genom att vinna de regionala finalerna:

Chargestorm, ­Linköping.

Syndigate, Umeå.

Senzagen, Lund.

Speedment, Göteborg.

Vinnarna i region­finalerna utsågs av en jury på varje ort. Övriga vinnare har utsetts av redaktionen.

Projektledare: Marie Alpman.

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.