26 000% upp i Camurus – nu vill doldisen lösa vattenkrisen

Per Sandberg är en av Sveriges verkliga doldismiljardärer. På ett decennium har värdet på hans innehav i Camurus ökat med drygt 26 000%. Samtidigt försöker 63-åringen att bygga ett eget Silicon Valley – och lösa den globala vattenkrisen.
26 000% upp i Camurus – nu vill doldisen lösa vattenkrisen - Sandberg
Per Sandbergs företagsimperium sträcker sig från gevärssikten till läkemedel och vattenteknik. Foto: TT, Camurus, Drupps

Ett litet Lundabolag med en idé om långverkande läkemedel har förvandlats till en av det senaste decenniets främsta tillväxtraketer. Innan Camurus sattes på börsen i slutet av 2015 värderade storägaren Sandberg Development sitt innehav till 45 Mkr. I dag är den 35-procentiga ägarandelen värd cirka 12 mdr kr. Det innebär en värdeökning på hisnande 26 600% – trots nyemissioner och aktieförsäljningar längs vägen.

Kurssuccén innebär att Per Sandberg nu träder fram som ny dollarmiljardär. Enligt Afv:s beräkningar uppgår hans nettoförmögenhet till 13,5 mdr kr.

Vinster återinvesteras

Grunden till rikedomen lades av hans far Gunnar Sandberg. Den numera avlidne serieentreprenören var med som tidig finansiär när Camurus grundades 1991. Året därpå sålde han sitt livsverk – elinstallationsbolaget ElektroSandberg – till Sydkraft.

Pengarna gick in i det egna investmentbolaget Sandberg Development. Den uttalade devisen har sedan dess varit att vinster ska “sättas i arbete och skapa nytt”.

Sonen Per tog över rodret för familjebolaget i början av 2000-talet, först som VD och senare som styrelseordförande. Han köpte tidigt ut sina tre syskon.

”Vi tog fasta på vad pappa sa: Det är bäst om det är en person som bestämmer. I dag är vi syskon goda vänner och behöver inte grumla våra relationer med eventuellt olika åsikter om företaget”, sa Per Sandberg i en sällsynt intervju med DI 2016.

Vatten i fokus

Sedan dess har 63-åringen hållit sig undan rampljuset, men adderat en mängd portföljbolag till Sandberg Development. På hemsidan listas 16 företag där investmentbolaget antingen är hel- eller delägare. Fokuset är innovationsdrivna företag som befinner sig i ett tidigt stadium, precis som var fallet med den lyckade satsningen i Camurus.

Flera av de senaste tillskotten är verksamma inom vattenteknik. Förra året meddelade Sandberg Development att 100 Mkr ska doneras till Malmö universitet för forskning på området.

“Att säkerställa tillgången till rent vatten är en av vår tids stora utmaningar. I över 40 år har vi gjort investeringar i innovationer och cirkulära lösningar för effektivare användning och rening av vatten. Flera av dessa investeringar är idag lönsamma bolag”, sa Stefan Persson, VD på Sandberg Development, i en kommentar till nyheten.

Stefan Persson tog över som VD för Sandberg Development 2022. Han var dessförinnan chef för börsbolaget Precise Biometrics.
Foto: Klas Andersson, pressbild

Bland portföljbolagen finns Watersprint som har utvecklat en vattenreningsteknik genom ultravilolettljus från LED-lampor. Clean Oil Technology renar industrioljor och SWATAB har tagit fram miljövänliga städ- och tvättlösningar utan kemikalier. Drupps återvinner förångat vatten från industrier och omvandlar det till dricksvatten.

Det kanske mest hajpade bolaget är delägda Orbital Systems, som säljer en en dusch där vatten återcirkuleras för att minska förbrukningen. Afv har tidigare rapporterat att företaget sneglar mot börsen och har finansprofiler som H&M-arvingen Karl-Johan Persson och Skype-grundaren Niklas Zennström på ägarlistan.

Exportsuccé står för intäkterna

Sandberg-koncernen omsätter över 2 mdr kr exklusive Camurus, enligt den senaste årsredovisningen för 2023. Av dessa står det helägda dotterbolaget Aimpoint för 1,7 mdr kr. Malmöföretagets patenterade rödpunktsikte har blivit en exportsuccé och används av soldater och jägare världen över. Även denna investering är ett arv från Gunnar Sandberg.

Han var nyfiken och supportade gärna lite galna idéer”, har Sandberg Developments VD Stefan Persson tidigare berättat för Skånska Dagbladet.

Aimpoints rödpunktsikte såg dagens ljus 1975, efter ett mytomspunnet möte mellan uppfinnaren Arne Ekstrand och Gunnar Sandberg. Med hjälp av en tom toarulle och en ficklampa visade Ekstrand upp sin första prototyp. Sandberg såg potentialen och hjälpte till att kommersialisera produkten.

2007 vann Aimpoint vad som då var den största siktesupphandlingen i historien, när den amerikanska armén beställde 565 000 enheter.

Aimpoints rödpunktsikte är populärt bland jägare. Foto: Aimpoint

Ur Aimpoint kommer även den snabbväxande avknoppningen Gaim som utvecklar VR-simulatorer för jakt. Med bara elva anställda omsatte bolaget 35 Mkr under 2023.

Sonen skolas in

Båda dotterbolagen huserar i Malmöstadsdelen Jägersro, där Sandberg Development samlar flera av sina investeringar i ett “innovationscenter” på över 26 000 kvadratmeter. Förebilden är den amerikanska teknikhubben Silicon Valley.

“Per vill att Sandberg Valley ska växa fram här. Vi har vårt avtryck här och kommer att fortsätta växa här. Den dagen vi två lämnar ska vi lämna över en stabil verksamhet”, sa Stefan Persson i en intervju med Sydsvenskan 2022.

Per Sandberg har redan släppt en minoritetsandel i familjebolaget till sina tre söner. Den äldste sonen, Fredrik Sandberg, höll 2022 på att slussas in i verksamheten genom traineejobb inom koncernen, enligt Sydsvenskan.

Per Sandberg har avböjt att ställa upp på en intervju.

Camurus

  • Bioteknikbolaget grundades 1991 i Lund och har sina rötter i forskning om läkemedelsformuleringar.
  • Det stora genombrotten kom med FluidCrystal, en teknologi som gör det möjligt att skapa långtidsverkande injektionsläkemedel – vilket innebär att patienter slipper dagliga doser.
  • Tillväxtresan tog fart när Camurus lanserade Buvidal, ett läkemedel mot opioidberoende. Det godkändes i EU 2018 och lanserades strax därefter.
  • Bolaget använder nu sin teknikplattform för att utveckla långtidsverkande versioner av läkemedel inom områden som kronisk smärta, cancer och hormonrelaterade sjukdomar.
  • Under 2024 omsatte Camurus knappt 1,9 mdr kr och gjorde en rörelsevinst på 469 Mkr. Börsvärdet uppgår till 35 mdr kr.

Läs mer:

Camurus: Växer snabbt med långsamma läkemedel

Camurus faller på storägarens försäljning

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.