2007 blir ett nytt rekordår

Cheferna för tio av Sveriges största industriföretag räknar med fortsatt stark konjunktur och ännu ett rekordår 2007. Visst finns det mindre orosmoln, men optimismen är stor i Affärsvärldens minienkät.

De omsätter mer än 500 miljarder kronor och har tillsammans över en kvarts miljon anställda. Cheferna för Sveriges största industribolag har alla skäl i världen att hålla koll på konjunkturen. Och de gör det. Noga.

När Affärsvärlden frågar om konjunkturen är bilden entydig. 2007 blir ännu ett bra år. En svag marknad i Nordamerika kompenseras av god efterfrågan i Europa och, framför allt, Asien.

Vd:arna inom bygg, verkstad och skog ser alla fram mot god efterfrågan på produkterna, i likhet med råvaruindustrin. Bilindustrin är den bransch som anses ha störst problem, men det gäller personbilar och primärt Nordamerika. Globalt är efterfrågan stor på nya bilar. Och lastvagnar går strålande.

Självklart finns det flaskhalsar i högkonjunkturen. De skiljer sig åt mellan sektorerna. Inom byggindustrin är bristen på kvalificerad arbetskraft det största problemet. Flera chefer oroar sig för energipriset. Någon nämner risken för konflikter på arbetsmarknaden och någon annan funderar över politisk oro i Kina. Annars är råvarupriset och den svaga dollarn de största orosmomenten. Och så har vi Husqvarnas Bengt Andersson som är beroende av väderleken eftersom bolaget säljer utomhusprodukter.

Men generellt är det angenäma problem som koncerncheferna kommer att fokusera på under nästa år.

___________________

Tre frågor till vd:

1 Hur du ser du på konjunkturen inför 2007?

2 Vilka blir de viktigaste faktorerna för utvecklingen i din bransch?

3 Vilka är de största riskerna som du ser det?
___________________________

Johan Molin, Assa Abloy

1 Jag ser positivt på konjunkturen. Byggandet i Europa och USA är på väg upp, bara bostadsmarknaden i USA har varit lite trögare. Samtidigt ser vi en fortsatt tillväxt i Asien, där det fortsätter att tuffa på.

2 Viktigt för oss är det kommersiella byggandet och det ser väldigt bra ut, framför allt i USA och Australien. När det går bra för företagen renoverar de och byter kontor, vilket gynnar oss. Det sker också ett teknologiskifte i låsbranschen med mer fokus på elektromekaniska lås.

3 Om ekonomin i USA skulle kraschlanda eller om dollarn skulle falla ihop, men vi ser inga tecken på att så ska ske. Bostadsmarknaden i USA talas det om som en risk, men den står bara för några få procent av vår affär så den påverkar oss inte så mycket. Så långt vi kan överblicka ser det positivt ut.

_____________

Peter Nilsson, Trelleborg

1 Allmänt sett torde tillväxten fortsätta, stabiliserad, med en hygglig utveckling i Europa. Hur utvecklingen ser ut i USA kommer givetvis att påverka hela den internationella arenan. I Asien ser grundförutsättningarna fortsatt goda ut.

2 Eftersom vi verkar inom flertalet marknadssegment går det inte att svara entydigt. Vi har olika faktorer som påverkar inom olika delar av vår verksamhet. Men generellt påverkas utvecklingen av industrikonjunkturen, såväl på våra huvudmarknader som på de nya tillväxtmarknaderna, samt av råvarupriserna.

Vissa industrisegment drar mer än andra – vi har t. ex. en god utveckling inom offshore, olja och gas, inom flygindustri och vissa andra industriella segment och här ser vi inga tecken på avmattning.

Fordonsindustrin har fortsatta utmaningar i en tuff miljö. Den globala tillväxten inom bilindustrin är fortsatt förhållandevis god men med skillnader mellan olika regioner och hos olika kunder. De mogna marknaderna fortsätter att erbjuda utmaningar.

3 Risker kan vara förknippade med händelser i omvärlden, som politisk stabilitet etc, eller om en nedgång i USA blir större än väntat. Valuta, råvaror etc är en del av den vardagliga riskhanteringen. Trelleborg har generellt relativt god riskspridning eftersom vi verkar inom många marknadssegment och geografiska marknader.

___________

Alf Göransson, NCC

1 Den nordiska byggsektorn befinner sig i en högkonjunktur 2006 och vi ser att den fortsätter växa även 2007, men i en lägre takt. Vi tror på en tillväxt på minst 6 procent 2006 och cirka 3 procent 2007. Tillväxten i Sverige är något högre.

2 Tillgången på resurser, inte minst kvalificerad arbetskraft. Vi ser redan i dag att det är stor resursbrist på vissa håll, vilket bland annat lett till att vi tvingas avstå från att lägga anbud på vissa projekt.

3 Att byggsektorn inte följer med i globaliseringen. Även byggsektorn måste utveckla sina internationella inköp och använda utländsk arbetskraft.

__________

Magnus Hall, Holmen

1 Vi tror på en fortsatt stark annonskonjunktur i Europa under 2007 och därmed borde tryckpappersefterfrågan hålla i sig på en god nivå.

2 Att annonskonjunkturen håller i sig och att energipriserna inte vänder upp igen.

3 En kraftigt fallande dollar och risken för arbetsmarknadskonflikter i Sverige.

__________

Lars Pettersson, Sandvik

1 Man började prata om att konjunkturen skulle börja vika redan tredje kvartalet 2004. Sedan återkom frågan 2005 och i år. Men hittills har det inte hänt. Vi lämnar inga prognoser; men vad vi ser i våra böcker så här långt är fortsatt stark efterfrågan.

2 Fortsatt hög efterfrågan på mineraler; olja/gasutvinning resp. fortsatta investeringar i energiproduktion.

3 Världsekonomin, rent allmänt. Utvecklingen i Kina mer specifikt.

__________

Bengt Andersson, Husqvarna

1 I USA ser det relativt svagt ut, ungefär som i år. För övriga världen ser det starkare ut men också i linje med den utveckling vi sett i år.

2 Fortsatt intresse bland konsumenter för den egna trädgården. Samtidigt har väderleksförhållandena en avgörande betydelse.

3 Ogynnsam väderlek och ett kraftigt ökat oljepris.

__________

Stuart Graham, Skanska

1 Vi är generellt sett optimistiska och vad gäller vår bransch ser det ut att bli ytterligare ett år med god tillväxt. Särskilt i Norden väntar vi oss en fortsatt stark byggmarknad. Bostadsmarknaden ser ut att bli fortsatt stark, men den kan ha nått toppen i vissa länder.

2 Den allmänna tillväxten i ekonomin, tillgången på kvalificerad arbetskraft och utvecklingen av materialpriserna.

3 Inflation på grund av stigande materialpriser och svårigheter att få tag i tillräckligt med kvalificerad personal.

__________

Jan Johansson, Boliden

1 Min bedömning är att vi kommer att ha en fortsatt stark tillväxt i världsekonomin för 2007 där USA:s något lägre tillväxt väl uppvägs av en fortsatt bra tillväxt i Asien men också av en god tillväxt i Europa och Japan.

2 Fortsatt bra tillväxt i Asien och Europa som sammantaget står för 75 procent av koppar- och zinkkonsumtionen i världen.

3 En kraftig försvagning av dollarn. Eller att Kinas industriproduktion skulle bromsa in kraftigt.

__________

Tom Johnstone, SKF

1 Min uppfattning, och detta gäller den allmänna konjunkturen och är ingen SKF-prognos, är att Europa kommer att fortsätta att utvecklas positivt, även om starten kan bli svag. I Asien räknar jag med en fortsatt stark tillväxt driven av Indien och Kina.

USA däremot är något osäkrare. Bilindustrin fortsätter att vara svag, medan övrig industri borde visa en tillväxt. Företagen går bra och affärsklimatet är positivt.

2 Fortsatt industriell tillväxt i såväl industriländerna som utvecklingsländerna.

3 Den nordamerikanska ekonomins utveckling liksom valutan, råvarupriserna och energikostnaderna.

__________

Jan Åström, SCA

1 Den största skillnaden från 2006 blir den amerikanska ekonomin, som kommer att bromsa in något.

2 Den strukturella överkapacitet som rått inom vissa segment är i dag ett mindre problem genom att mycket av överkapaciteten har lagts ned. Marknadsbalansen är bättre och därmed också förutsättningarna att förbättra prisnivån.

Såväl privat- som industrikonsumtionen ökar på våra tillväxtmarknader som är Öst- och Centraleuropa, Kina och Latinamerika. Det ger goda förutsättningar för positiv försäljningsutveckling inom flera av våra produktområden.

3 Den fortsatta osäkerheten vad gäller energikostnader som måste få en lösning.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Stock Market