»2006 blir bästa året hittills«

Pr- och kommunikationsbranschen har sötebrödsdagar. Både stora och små firmor växer så det knakar.

– Om några år är vi ungefär 30 personer, dubbelt upp mot i dag.
Orden från Gunnar Fröroth, vd för blott tre år gamla pr-konsulten Diplomat PR, är typiska för pr-byråerna i Sverige just nu. Branschen växer så det knakar, och i en vd-enkät som branschorganisationen Precis gjorde under augusti och september i år berättar 60 procent av de tillfrågade cheferna att de anställt personal under det senaste kvartalet. Nästan lika många, 55 procent, uppger att de ska nyanställa under hösten. Synen på efterfrågan från kunderna är likartad, mer än hälften av byråerna väntar sig mer uppdrag framöver.

– Jag har inte sett en sådan här marknad sedan 1999. Det är väldigt starkt, men känslan den här gången är betydligt mer stabil. Våra kunder är till stor del lönsamma industriföretag, och jag har ingen känsla av att vi befinner oss i en bubbla där bolag bränner pengar på spektakulära jippon. 2006 tror jag blir det bästa året hittills för branschen, säger Gunnar Fröroth.

De goda tiderna märks tydligt. De cirka 1 000 personer som jobbar med pr, lobbying och avancerad kommunikation i Sverige har kunnat öka sina arvoden under året. Samtidigt var fjolåret det mest vinstrika sedan millennieskiftet.

– Det hänger förstås ihop med den allmänna konjunkturen, men det mest grundläggande är att kunderna år från år märker att det lönar sig med pr och kommunikation. De områden som ökar mest är it, läkemedel och telekom. Något svalare, men ändå med tillväxt, är livsmedel, transport och turism säger Kaj Flick, generalsekreterare vid branschföreningen Precis.

Det är med andra ord svenskt näringsliv som köper: allt från lobbyjobb, mediehantering, talskrivande och krishantering, till uppdrag med bäring på investerarrelationer (ir). Inte minst den senaste tidens börsrelaterade händelser, noteringen av Biovitrum och de fientliga buden på vårdbolaget Capio och lastbilstillverkaren Scania, har satt fart på ir-jobben.

– Bryssel växer starkt, likaså konkurrensfrågor och vår krishanteringsverksamhet. Just nu ökar också antalet finansiella transaktioner starkt, konstaterar Charlotte Erkhammar, vd för landets största pr-byrå, Kreab.

Hon bedömer att konjunkturen i hennes bransch just nu når upp till åtta, på en tiogradig skala:

– Konjunkturen är fortsatt god under ett år till, enligt min bedömning, tillägger hon.

Men den som tror att den svenska valrörelsen kommer att sätta positiva avtryck i resultaten för 2006 misstar sig. Enligt Kaj Flick, som stöder sig på en enkät med pr-företagen, har inget bolag mer än tio procent av sina intäkter från valrörelsen. 40 procent har inga intäkter alls från den politiska informationsorkanen och de övriga 60 procenten får mellan en och tio procent av sina intäkter från området.

– Valet är inget stort område för pr-företagen, sammanfattar Kaj Flick och tillägger att det är politikerna själva och de politiska partierna som i hög grad driver opinionsbildningen.
Pr-branschen är en ung bransch. Landets första pr-företag, Svenska PR-Byrån, bildades för exakt 50 år sedan och gick för fem år sedan upp i Gullers Grupp. Sådana uppköp bland branschens mellanstora företag gör att rangordningen mellan bolagen snabbt ändras. JKL-gruppens marginal ökade radikalt, från tio procent 2004 till 16 procent under fjolåret, vilket gör att bolaget, med sina 17 miljoner kronor i vinst 2005, är det som tjänar mest i branschen i Sverige. Omstruktureringarna märks också hos branschettan, svenskägda Kreab, som under året gjort omfattande nysatsningar utomlands i syfte att följa internationella företag. Till kontoren i ett tiotal länder fogades i fjol representationskontor i Istanbul och kontor i Berlin. Bolaget ska den närmaste tiden också öppna kontor i Washington. Utlandssatsningen är en spegel av de internationella kunder som bolaget har:

– I allt större utsträckning handlar dessa (uppdrag) om komplexa kommunikationsuppgifter som berör flera marknader. Vi har därför viktat om vår geografiska och kompetensmässiga inriktning. Vi har byggt upp en internationell spjutspetskompetens inom till exempel internationella finansiella media och krishantering och lagt ned eller outsourcat stora delar av produktionen av trycksaker och AV-hjälpmedel i Sverige, säger Charlotte Erkhammar.

Ett problem som börjar märkas i branschen är den allt högre personalomsättningen, som delvis beror på de goda tid-erna; allt fler vågar ta steget att öppna eget i en bransch där etableringströsklarna är låga. Den borgerliga valsegern kan spä på personalflykten, eftersom många opinionsbildare efter regeringsskiftet väntas komma att befolka kanslihuset:

– Vårt mål är att hålla en personalomsättning på 10-15 procent över tiden. Under många år var omsättningen hos oss väl låg, under några år nu har den varit i överkant, säger Charlotte Erkhammar.

CALLE FROSTE
calle.froste@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.