2001 blev ett rekordår för filmbolagen

Filminvesteringar är hög risk. Någon garanti för succé finns inte. Cheferna på filmbolagen ligger sömnlösa och ber att de satsatt miljarder på rätt filmer. Det är en bild av Hollywood. Visst, men sanningen är att film under 2001 var en mycket lönsam affär. Biljettintäkterna slog rekord i USA och de mer renodlade filmbolagen MGM och Fox var två kursraketer på en annars mycket trist börs.

Med kassasuccéer som Harry Potter, Shrek och Sagan om ringen har besökarna strömmat till de amerikanska biograferna som aldrig förr. Det som de flesta redan trodde finns det nu siffror på: 2001 blev ett rekordår för Hollywood.

För första gången spräckte biljettförsäljningen 8 miljarder dollar. När kassorna stängde på nyårsafton hade de amerikanska biobesökarna under 2001 köpt biljetter för totalt 8,35 miljarder dollar eller 85 miljarder kronor enligt preliminära siffror från Exhibitor Inc.

Att som småsparare placera i film är inte lätt. De flesta filmbolag hör hemma i stora medie- och industrikoncerner. Exempelvis hade Ericssons partner på mobiltelefoner, Sony, ett uselt år i övrigt och aktien backade.

Även investerare i underhållningfabriken Walt Disney med filmbolaget Buena Vista och mediekonglomeratet Vivendi med sitt filmbolag Universal Studios fick se sina placeringar sjunka i värde på grund av dålig utveckling för annan verksamhet.

Desto bättre gick det för aktier där film står för en större andel av bolagens intäkter. Fox-aktien hörde till förra årets rökare på USA-börsen. Kursen klättrade 48 procent tack vare fullträffar med återinspelningen av Apornas Planet och filmmusikalen Moulin Rouge. Rupert Murdoch äger drygt 80 procent i börsnoterade Fox med filmbolaget 20 th Century Fox.

Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) hade blandad framgång för sitt utbud av filmer. Bolaget finns ofta i mitten på intäktslistan när året summeras. Så även förra året då en åttondeplats nåddes. Hannibal, uppföljningen till När lammen tystnar nådde inte upp till högt ställda förväntningar. Däremot blev Ghost World en kultfilm. Aktiemarknaden var i alla fall nöjd med året och hissade upp aktien med 34 procent.

Allra framgångsrikaste filmbolaget i fjol var Warner Bros. Bolaget drog in över 1 miljard dollar, något som bara ett fåtal filmbolag lyckats med ett enskilt år. Det visar en sammanställning från Hollywood.com. Tacka en elvaårig liten pojke som går i trolleriskola för framgången. Harry Potter tog världen med storm och var med sina nästan 3 miljarder kronor i biljettintäkter den film som spelade in mest pengar 2001.

Ägare till Warner Bros är media- och internetjätten AOL Time Warner vars aktie backat i det allmänt hårda klimatet för den typen av branscher. Det hjälpte inte heller att bolagets andra filmbolag, New Line, fick in en fullträff med Sagan om ringen. På två veckor i december har filmatiseringen av JRR Tolkiens bok spelat in nästan 2 miljarder kronor och toppar fortfarande besöksligorna världen över.

Större budgetar och snabbare lanseringar är två trender som tickar på i filmbranschen. Tanken är att världens dyraste produktion Terminator 3, uppföljaren till kassasuccén Terminator 2: Judgement Day, ska ha premiär 4 juli. Produktionskostnaden är i nivå med en större pappersmaskin eller osannolika 1,7 miljarder kronor.

Sony har dessutom lagt ned över 700 Mkr för de internationella distributionsrättigheterna. I potten ligger intäkterna. Blir de i nivå med Terminator 2 som spelade in 5,3 miljarder kronor varav 3,2 utanför Nordamerika så blir det en lysande affär.

Filmbolagen som drog in mest i biljettintäkter 2001 (Ägare inom parentes)

1. Warner Bros (AOL) – 11,3 miljarder kronor Filmer: Harry Potter, A.I.-Artificiell Intelligens

2. Universal Studios (Vivendi) – 9,3 miljarder kronor Filmer: Mumiens återkomst, Jurassic Parc III, American Pie 2

3. Buena Vista (Disney) – 8,8 miljarder kronor Filmer: Pearl Harbor, Monsters Inc

4. 20th Century Fox (Fox) – 8,6 miljarder kronor Filmer: Moulin Rouge, Apornas Planet, Dr Dolittle 2

5. Paramount Pictures (Viacom) – 8,2 miljarder kronor Filmer: Thomb Raider, Save the last dance

6. Sony Pictures (Sony) – 7,4 miljarder kronor Filmer: Bröllopsfixaren, En riddares historia

7. Miramax – 6 miljarder kronor Filmer: Bridget Jones dagbok, Scary Movie 2

8. Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) – 4,6 miljarder kronor Filmer: Ghost World, Hannibal

9. Dreamworks – 4,1 miljarder kronor Filmer: Shrek

10. New Line Cinema (AOL) – 3,9 miljarder kronor Filmer: Sagan om Ringen, Rush Hour 2

Källa: Hollywood.com

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.