15-20 miljarder står på spel i Vin& Sprit
En snabb försäljning av statliga Vin& Sprit, d v s innan ett nytt distributionsavtal tecknats skulle, enligt källor med insyn, kunna rädda 15-20 miljarder kronor till statskassan. Så mycket värderas nämligen bara själva distributionsavtalet.
“Stämmer uppgiften att det är så stora summor som står på spel så går det bara inte att tacka nej till att förstärka statskassan redan idag. Pengar skulle istället kunna frigöras för den viktiga alkoholpolitiken med exempelvis större anslag till tullen och sjukvården”, säger folkpartiets ordförande Lars Leijonborg till Ekonomi24.
Frågan om distributionsavtalet för Absolut har aktualiserats av Viviendis pågående försäljning av kanadensiska Seagrams, som fram tills nu haft rättigheten att sälja Absolut vodka på bland annat den viktiga USA-marknaden. Försäljningen av Seargrams spritenhet beräknas vara klar vid årsskiftet. Hela Vin& Sprit, inklusive ett öppet distributionsavtal och sprittillverkning uppskattas vara värt uppemot 45 miljarder kronor vid en omedelbar försäljning. Med ett nytt 20-årigt distributionsavtal påskrivet sjunker däremot värdet på Vin& Sprit till 25-30 miljarder kronor istället, enligt uppgift till Ekonomi24.
Skillnaden på 15-20 miljarder kronor beror på att den köpare som fritt kan välja distributör av Absolutmärket är villig att betala en premie för den möjligheten. Sannolikheten blir därmed större för flera konkurrerande budgivare. När väl Vin& Sprit har tecknat ett nytt distributionsavtal begränsas istället antal möjliga köpare i stort sett till den som avtalet tecknats med.
Företrädare för Vin & Sprit och finansdepartementet helt avstått från att kommentera de pågående diskussionerna kring Seargrams och Absolutmärkets framtida roll. Tidigare uppgifter i internationell press om att Vin & Sprit även planerar att tillsammans med den nya distributionspartnern lägga ett bud på Seargrams på 70-90 miljarder kronor har inte heller kommenterats. Förhandlingarna drivs, enligt vad Ekonomi24 erfar, direkt av Vin & Sprits ordförande Claes Dahlbäck.
Flera olika namn har pekats ut som möjliga partners till Vin& Sprit, bland andra Bacardi och Brown-Forman, Diego – med varumärken som Smirnoff och Johnnie Walker, – samt Allied Domecq.
Vin& Sprit omsatte 1999 drygt fyra miljarder kronor och redovisade en vinst på en knapp miljard kronor. Absolut stod för uppemot hälften av den vinsten.
Folkpartiet har tidigare väckt förslag om Vin& Sprits framtid i riksdagen. Frågan om en försäljning av Vin& Sprit drivs också i näringsutskottet. Efter samtal med Ekonomi24 säger Lars Leijonborg att han kan tänka sig att ta upp frågan till diskussion med statsminister Göran Persson i samband med riksdagens frågestund i morgon torsdag. ”Jag kan inte begripa varför någon i regeringen är emot att sälja Vin& Sprit. Det är helt omöjligt för mig att hitta något enda argument för att svenska staten ska vara storägare i en internationell spritaktör”, säger Lars Leijonborg.
”Det är olyckligt att vi har så lite information kring vad som pågår, speciellt om det nu visar sig vara bråttom med en försäljning. På folkpartiet får vi inte ens veta vad bolaget är värt utan har tvingats göra egna uppskattningar”, säger Lars Leijonborg och framhåller att statens utdelningsintäkter från Vin& Sprit är försumbart jämfört med värdet för skattebetalarna vid en försäljning.
Ansvaret för Vin& Sprit ligger hos finansminister Bosse Ringholm. Han är helnykterist.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.