10 råd till dig som vill nå toppen
Vi säger att du vill bli chef på hög nivå. Vi säger också att du har bra omdöme och självinsikt; du skulle faktiskt passa för att leda andra människor och har de formella kunskaper som krävs. Ändå händer ingenting.
Monica Renstig, karriärforskare och rådgivare på Renstig Consulting Group, tror att det finns två förklaringar: Antingen har du inte lyckats visa för dem som utser chefer att du uppfyller kraven. Eller så har du gjort just det på ett föredömligt sätt – men rekryteringen på ditt företag sker enligt något helt annat system.
– Chefsrekryteringen i det här landet är så bonnig, tycker jag. Ofta utgår det från ett system som handlar om tjänster och gentjänster. Eller så har man gjort det enkelt för sig och går efter något slags turordning.
– Då är väl det bästa tipset att helt enkelt hänga kvar vid företaget och vänta tills det blir din tur att bli chef, säger Monica Renstig.
Hon är i slutskedet av ett forskningsarbete som utgår från hennes intervjuer med 1 250 mellanchefer, både män och kvinnor. Forskningsrapporten fokuserar på vilka hinder mellancheferna ser för sina möjligheter att göra karriär. En av hennes slutsatser är att chefsrekryteringen ofta sker på godtyckliga grunder.
– Det räcker inte med att bara kunna bli chef, man måste också Komma i Fråga, det vill säga komma med i den begränsade grupp som de överordnade känner till.
Gör inte misstaget att tro att det räcker med att klargöra dina karriärplaner för din närmaste chef. Han eller hon kanske inte alls vill förlora en duktig och pålitlig medarbetare. Se till att även cheferna högre upp och den personalansvariga vet vad du vill.
Om du uppfyller samtliga krav nedan, och dessutom lyckas övertyga dina chefer om att du gör det – då är du ett börs-vd-ämne, lovar Monica Renstig. Men även du som satsar på en något lägre nivå kan ha nytta av att matcha dig själv mot listan.
1. Leverera
Du ska ha förmåga att uppnå resultat. På ett konkret och mätbart sätt. Du ska kunna visa att du ökat vinsten eller minskat kostnaderna.
2. Var inte konflikträdd
Du ska ha förmåga att ta konflikter och vara tuff. Du kan vara hur kunnig som helst. Om du viker ned dig i en förhandling med en leverantör eller med en trilskande anställd för att du är konflikträdd är du inget chefsämne.
3. Ge inte upp i motvind
Du ska ha förmåga att driva projekt trots motgångar. En chef som agerar enligt principen “nu har vi gjort allt vi kan för att lösa problemet och det gick inte” blir inte långvarig.
4. Bli inte mätt på framgång
Du ska vara framsynt och utveckla företaget. Alltså inte slå dig till ro när det går bra.
5. Fixa kunder
Du ska ha förmåga att skaffa nya kunder. För vad gör en chef utan kontakter och utan förmåga att vinna andras förtroende om de stora kunderna försvinner?
6. Wheela & deala
Du ska kunna förhandla.
7. Var inte blyg
Du ska kunna tala offentligt.
8. Håll tidsplaneringen
Du ska kunna få folk att hålla deadlines. Tillsammans med punkt nummer 1 den viktigaste egenskapen.
9. Ta inte fel beslut
Du ska ha förmåga att analysera och fatta rätt beslut.
10. Välj rätt lojalitet
Du ska vara lojal med ditt företag, det vill säga ha samma prioriteringar som de som bestämmer. Om du tycker att det viktigaste är att personalen ska gå hem tidigt får du problem.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.