Två exits och två nya köp

PORTFÖLJUPPDATERING Avkastningsportföljen säkrar ett par fina vinster och köper ett par nya aktier.

Den positiva utvecklingen för Avkastningsportföljen håller i sig. Sedan starten 15 december är avkastningen 11,4 procent, jämfört med 6,1 procent för index. Och då har portföljen varit försiktig med en relativt hög kassaandel.

Efter måndagens köp i Allgon är det nu dags för en rad nya affärer.

TROLIGEN TILLFÄLLIGA PROBLEM I ELANDERS
Gamla tryckerikoncernen Elanders har på senare år via förvärv styrt om inriktningen till en logistik-/supply chain-verksamhet med bättre tillväxtutsikter.

Fjolåret tyngdes av höga kostnader i ett par projekt i supply chain-verksamheten, effekter som även märktes av under första kvartalet i år och som lär hänga kvar även nästa kvartal.

Besvikelserna har fått börsvärdet att falla till knappt 2,6 miljarder. Bolaget sitter samtidigt på en rejäl nettoskuld på 2,8 miljarder. EV/sales landar kring 0,5.

Under de problemfria åren 2015–2016 levererade Elanders en ebita-marginal på 6,1 respektive 7,4 procent. Vid återställd lönsamhet och normaliserat rörelsekapital (det har stuckit iväg på slutet) faller ev/ebita ned mot 7–8. Det är låga siffror på ett bolag som växte 12 procent organiskt, exklusive valutaeffekter under första kvartalet.

Notera också den högintressanta utvecklingen inom den amerikanska prenumerationsbox-affären. På drygt två år har den gått från ingenting till 18 miljoner dollar ifjol (1,7 procent av koncernens omsättning). Första kvartalet omsatte den 10 miljoner dollar, motsvarande 3,6 procent av koncernens omsättning. Vd Magnus Nilsson spår att verksamheten fördubblas i år jämfört med i fjol. Är det här Elanders e-cigaretter? (Kursrallyt i Nolato beror delvis på en extrem tillväxt inom deras e-cigarettverksamhet.)

Den höga skuldsättningen är en uppenbar risk i Elanders. Utrymmet för stora negativa överraskningar är litet. Avkastningsportföljen ser ändå en bra risk/reward då uppvärderingspotentialen är riktigt god så fort problemen i Tyskland blåst över.

Avkastningsportföljen köper 1 500 aktier till onsdagens stängningskurs på 72 kronor.

SNABB TILLVÄXT OCH BILLIGA FAS 3-OPTIONER
I slutet av mars fick Moberg Pharma tummen upp i en analys där vi publicerade en längre intervju med vd Peter Wolpert här på Analys+. Aktien har utvecklats bra sedan dess, inte minst efter tisdagens delårsrapport.

Under första kvartalet ökade den egna försäljningen med 16 procent organiskt, exklusive valutaeffekter och avyttrade verksamheter. Försäljningen via distributörer ökade med 7 procent. Lönsamheten stärktes och kassaflödet från den löpande verksamheten var starkt. Men som väntat rinner det ut en hel del kapital för finansiering av Fas 3-studier.

Även om kursen kommit upp något är vår bedömning att det implicita värdet på Moberg Pharmas två Fas 3-projekt alltjämt är mycket lågt.

Avkastningsportföljen köper 3 500 aktier till onsdagens stängningskurs på 31,70 kronor.

MYCKET INPRISAT I ARJO
Medan Getinge utvecklats mycket svagt efter uppdelningen i Getinge och Arjo i slutet av fjolåret, har den senare haft en bättre utveckling på börsen.

Arjos första kvartal bjöd på drygt 2 procents organisk tillväxt och god orderingång. Lönsamheten fortsätter dock att vara svag och bolaget har en hel del kvar att göra för att lyfta marginalen.

Den kraftiga uppgången kan också ses i ljuset av köprekommendationer från exempelvis Carnegie och Handelsbanken nyligen, båda med riktkurs 33 kronor. Dessutom kan den kraftiga uppgången på slutet delvis bero på att aktien inkluderades i Stockholmsbörsens Benchmarkindex, något som brukar kunna ge en kortsiktigt positiv effekt.

Det relativt hårt skuldsatta Arjo värderas efter kursuppgången till ev/sales 1,7 på rullande tolv månader. I våra ögon innebär det att marknaden har tagit ut väl stora lönsamhetsförbättringar på kort tid.

Affärsvärlden Analys+ ser begränsad potential från nuvarande nivåer och säkrar en vinst på nära 35 procent genom försäljning till onsdagens stängningskurs på 31,40 kronor.

PAUSDAGS I EOLUS
Vindkraftsprojektören Eolus Vind har varit Avkastningsportföljens bästa affär hittills med en avkastning på 53 procent.

Bolaget har tydlig medvind och en ganska bra visibilitet för de närmaste åren via sålda projekt som bara väntar på leverans samt utöver det en stark projektportfölj som kan ge ytterligare klirr i kassan.

Frågan är dock vilket perspektiv man ska ha på aktien. Systerportföljen Nordiska Värdeportföljen ser stora övervärden i projektportföljen och därför stor potential i aktien.

Avkastningsportföljen ser istället att projekten kommer att levereras över flera år och lägger mer fokus på vad bolaget kan leverera för avkastning på kapitalet.

Efter den senaste tidens uppgång handlas Eolus Vind till 1,3 gånger eget kapital. Historiskt har bolaget nästan alltid handlats med en rabatt mot eget kapital. Det speglar dels att bolagets avkastning på eget kapital sedan börsnoteringen inte varit högre än cirka 11 procent i genomsnitt, dels att marknaden har svårt för Eolus ryckiga och svåranalyserade verksamhet som dessutom är väldigt beroende av flera omvärldsfaktorer (elpriser, politiska beslut, teknisk utveckling).

Det är möjligt att Avkastningsportföljen lämnar en del pengar på bordet i fallet Eolus, men på nuvarande nivåer ser potentialen i aktien mer begränsad ut, även om framtidsutsikterna ter sig goda. Innehavet säljs till onsdagens stängningskurs på 35,05 kronor.

Nedan syns Avkastningsportföljen efter onsdagens stängning:

avkport_close9maj18.PNG 

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från AMF