Skördetiden närmar sig

ANALYS Billerud Korsnäs är i slutskedet av en lång investeringsperiod . Kombinerat med en ökad effektivitet kan resultatlyftet bli betydande, dock några år fram i tiden. Nuvarande nivå är ett bra ingångsläge i aktien.

KÖP Efter att ha haft några fina börsår efter fusionen 2012, har Billerudkorsnäs sedan 2015 rört sig i sidled och nedåt på börsen. Bara i år har aktien tappat 28 procent efter en cocktail av dåliga nyheter. Det har varit produktionsstörningar, fördyringar i jätteinvesteringen i Gruvön och fortsatt stigande vedpriser.

Alla yttre omständigheter har dock inte gått emot. Efterfrågan är alltjämt stark och den svaga svenska kronan har kunnat kompensera för en del, dock långt ifrån hela, av den negativa vedeffekten. Kontentan har dock blivit att lönsamheten pressats, framför allt i det andra kvartalet. Det gäller även om justering görs för den reservering på drygt 450 miljoner kronor som gjordes för åtgärder som ska förbättra säkerheten och arbetsmiljön.

En investering i Billerudkorsnäs bygger dock inte på vad som kommer att hända de kommande kvartalen eller ens det kommande året, även om uppstarten i Gruvön blir en viktig punkt nästa år. I bolaget pågår en febril aktivitet då projekt och affärer som startades för flera år sedan ska tas i mål samtidigt som en ny organisation och en ny säkerhetskultur ska sättas på plats.

Den största och viktigaste av de pågående projekten startades mot slutet av 2016 då bolaget beslutade att lägga 5,7 miljarder kronor på att bygga världens största kartongmaskin, KM7, vid bruket i Gruvön. Efter snart två har projektet fördyrats till 7,6 miljarder, men tidsplanen är fortfarande någorlunda intakt och uppstart av produktionen väntas i mars–april nästa år.

Går det som bolaget tror kommer uppstarten att belasta ebitda-resultatet med 500 miljoner kronor 2019 och med 200 miljoner 2020, för att därefter bidra positivt från 2021. Att säkra uppstarten är en av den nya vd:n Petra Einarssons viktigaste fokuspunkter. Einarsson, som kom från Sandvik i årsskiftet 2017/2018, har dock ytterligare en affär som initierades under den mångårige företrädaren Per Lindbergs tid att hantera: Bergvik Skog-affären.

Det var mot slutet av 2017 som Billerudkorsnäs aviserade sin intention att köpa loss Korsnäs gamla skogsinnehav från Bergvik Skog till bokfört värde plus 3 procent. Intentionen backades upp av avsiktsförklaringar från de övriga aktieägarna, men de komplicerade förhandlingarna har dragit ut på tiden. Samtidigt har Einarsson gjort tydligt att Billerudkorsnäs pengar gör större nytta om de investeras i kapacitet, än i skog. Vad affären mynnar ut i är oklart, men i bästa fall kan utfallet stärka Billerudkorsnäs balansräkning samtidigt som den långsiktiga vedtillgången säkras genom en partner.

Den nya säkerhetskulturen ska genom parollen ”ett säkert företag är ett välskött företag” bidra till ökad stabilitet i produktionen och till ett mer effektivt utnyttjande av maskinerna. Lyckas bolaget med ambitionen att öka effektiviteten, mätt som OEE (overall equipment efficiency), med 4 procentenheter till 2020 skulle det göra 400 miljoner kronor på ebitda-resultatet.

Den sortens förbättringar tillsammans med högre volymer från den nya kartongmaskinen kan om allt gå väl lyfta bolagets resultat rejält om några år. På Affärsvärldens ettåriga rekommendationshorisont går det dock som mest att hoppas på tecken på att allt går åt rätt håll.

Aktien handlas nu till EV/ebit 14 på 2018 års prognos om justering görs för säkerhetsreserveringen. Det kan vara en attraktiv nivå att komma in på, dels på grund av de volymökningar som är att vänta när det ska skördas efter en lång investeringsperiod och dels för att bolagets lönsamhet lämnar gott om utrymme för förbättring. Rekommendationen blir köp.

 

 

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

!function(e,t,n,s){var i=”InfogramEmbeds”,o=e.getElementsByTagName(t)[0],d=/^http:/.test(e.location)?”http:”:”https:”;if(/^/{2}/.test(s)&&(s=d+s),window[i]&&window[i].initialized)window[i].process&&window[i].process();else if(!e.getElementById(n)){var a=e.createElement(t);a.async=1,a.id=n,a.src=s,o.parentNode.insertBefore(a,o)}}(document,”script”,”infogram-async”,”https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”);

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Stock Market
Annons från AMF