Fastighet Aktieråd
Ryskt björnläge?
Nordiska Värdeportföljen har stärkts något mindre än index sedan förra veckans uppdatering. Totalavkastningen står nu i +16,7 procent sedan inspirationsportföljens start den 15 december i fjol. Stockholmsbörsens breda OMXSGI index totalavkastat i princip noll (+0,1 procent) under samma period.
NYTT KÖPLÄGE I RYSSLAND?
Fredagens amerikanska luftanfall mot den Rysslandsuppbackade syriska staten i Syrienkriget har ännu inte följts av någon större börsoro. Enligt fondförvaltaren Carmignacs snabbkommentar på måndagen är den samlade bilden av inblandade länders uttalanden att det rört sig om en avgränsad engångsintervention för att markera, och att den inte verkar behöva följas av eskalerande krig.
Opportunisterna på Carmignac tipsar istället om att börja kika på ryska aktier. En indexvärdering som är nedpressad till dryga p/e 5 gör landet till världens i särklass lägst värderade börs av meningsfull storlek. Spontant låter det inte så dumt: riskspridda investeringsportföljer köpta till den sortens värderingar har historiskt visat sig prestera god avkastning även i scenarion där en hel del elände faktiskt inträffar.
Nordiska Värdeportföljen har tidigare ägt Eastnine, ett investeringsbolag som åsidosattes Rysslandsrabatt trots att det håller på att ställa om till baltisk fastighetsförvaltare. Det närmaste portföljen kommer Ryssland just nu är Oriflame (4 procents portföljvikt), och som påtalats tidigare är detta kosmetikainnehavs Rysslandskoppling inte alls längre så stark som den var förr.
Frågan är om det inte är läge för värdeinvesterare att börja leta runt på allvar bland Norden-börsernas ryska exponeringar igen?
HÄNDER I PORTFÖLJEN
- Tredje största innehavet Ratos (12 procents portföljvikt) bjuder in till sin årliga kapitalmarknadsdag. På talarlistan bland innehaven finns Plantasjen, Bisnode och HENT. I fallet Plantasjen (investeringssår 2016, nuvarande nettoinvestering motsvarar 14 procent av Ratos bokförda egenkapital) visas trädgårds- och växtinnehavet sannolikt upp om att öka investerarnas förtroende för en viktig del av Ratos innehavsportfölj. Det är knappast för att Ratos redan skulle vilja sälja. Affärsdatabolaget Bisnode (investeringssår 2004, nettoinvestering på 7 procent av egenkapital) är däremot en tydlig invit till potentiella industriella och finansiella köpare (private equity-bolag) att börja räkna på ett bud. Detsamma gäller HENT (investeringssår 2013 och i stort sett redan återbetalt hela nettoinvesteringen), en höglönsam nischbyggare som skulle kunna vara ett intressant förvärv för stora aktörer, såväl de som är etablerade i Norden som sådana som vill komma in från övriga Europa.
- Telenors (4 procent) malaysiska delägda operatör Digi har rapporterat ett ebitda-resultat i första kvartalet som var 5 procent bättre än analytikerkonsensus, skriver Nyhetsbyrån Direkt med hänvisning till analyshuset Pareto. Snittintäkten per användare, arpu, var bättre i kvartalet än Pareto hade väntat sig. Det flyttar inte nålen för Telenor, men de sydostasiatiska inslagen är högintressanta tillväxttillgångar i ett Telenor som förtjänar att värderas upp.
DAGS PLOCKA FRAM RAPPORTGLASÖGONEN
Portföljens rapportsäsong tar ny fart igen på torsdag då både portföljens största innehav Eolus Vind (22 procents portföljvikt) och Europris (4 procent) bekänner färg.
På fredag följs de av rapport från Spectrum (8 procent), vars preliminära utfall kommenterades i förra uppdateringen.
2018-04-16 Nordiska Värdeportföljen (intradag).PNG2018-04-16 Nordiska Värdeportföljen (intradag)
Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus
Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se
!function(e,t,n,s){var i=”InfogramEmbeds”,o=e.getElementsByTagName(t)[0],d=/^http:/.test(e.location)?”http:”:”https:”;if(/^/{2}/.test(s)&&(s=d+s),window[i]&&window[i].initialized)window[i].process&&window[i].process();else if(!e.getElementById(n)){var a=e.createElement(t);a.async=1,a.id=n,a.src=s,o.parentNode.insertBefore(a,o)}}(document,”script”,”infogram-async”,”https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”);
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.