Aktieråd
Ökar i rapportförlorare
Aldrig får man vara nöjd. Bara ett par dagar efter kursrallyt i Moberg Pharma så föll Mekonomen och Oriflame tungt på sina bokslut – och det trots att bolagen redan vinstvarnat. Nedan kommenteras rapporterna.
ÖVERREAKTION & UTDELNING I ORIFLAME
Oriflame föll hela 13,5 procent på sitt bokslut, men då skall beaktas att aktien handlades exklusive en utdelning på 4,17 kronor också. För portföljens del innebär det att 1 251 kronor adderats till kassan och att inköpskursen av presentationsskäl sänkts med utdelningsbeloppet.
Kursfallet ska ses i ljuset av att bolaget flaggade för en hittills svag inledning på första kvartalet med ett försäljningstapp på 7 procent i lokal valuta. Även om det delvis förklaras av timing för katalogsläpp och helgdagar, så medger bolaget att läget fortsatt är utmanande på vissa marknader.
Huvudproblemet är att bolaget nu tappar försäljning i affärsområdet Asien & Turkiet. Oriflame möter motvind på flera marknader, däribland Kina, Turkiet och Indonesien. Då affärsområdet växt snabbt de senaste åren och är klart mest lönsamt med en rörelsemarginal på över 20 procent är utvecklingen oroande.
Ett annat ihållande problem för Oriflame är svaga tillväxtmarknadsvalutor, något som brukar vara fallet när den amerikanska dollarn är stark. Här är dock frågan om vi snart inte sett det värsta.
Trots alla problem var rörelsemarginalen fina 13,6 procent under fjärde kvartalet. Oriflame har dessutom starka finanser och delar ut 1,60 euro per aktie, motsvarande cirka 16,80 kronor, eller en direktavkastning på hela 9,2 procent. P/e-talet är bara drygt 10.
Avkastningsportföljen tycker att för mycket negativt är inprisat på nuvarande nivåer och att det osar överreaktion. Portföljen behåller positionen.
KUPONGFRITT I MEKONOMEN
Pålitliga utdelningsaktien Mekonomen föll tungt på bokslutet, trots att resultatet redan var känt efter en vinstvarning. Förmodligen var den slopade utdelningen i bilfixarkedjan en viktig anledning till kursfallet. Dels blev utdelningsjägare besvikna, dels skickar det signaler om att styrelsen är orolig över bolagets utveckling.
Och på pappret ser ju Mekonomens läget prekärt ut. Rörelsevinsten (ebit) föll med hela 41 procent under fjärde kvartalet och nettoskulden/ebitda är hela 6,4. Normalt är det en utveckling som skulle signalera hög risk för en nyemission.
Här är det emellertid viktigt att poängtera ett par saker:
* Ett bättre vinstmått är ebita-resultatet exklusive engångsposter eftersom Mekonomens stora förvärv medför såväl avskrivningar på förvärvsrelaterade immateriella tillgångar som tillfälliga engångsposter. Här noterades istället en ökning från 132 miljoner till 160 miljoner, drivet av förvärvet.
* Förvärvade FTZ och Inter-Team har inte varit konsoliderade under ett helår, så nyckeltalet nettoskuld/ebitda blir helt missvisande. I samband med förvärvet visade Mekonomen i en presentation på ett ebitda-resultat (proforma) på 1 062 miljoner i den sammanslagna koncernen. Givet en nettoskuld på 4,1 miljarder ger det nettoskuld/ebitda på 3,9 – också det högt, men hanterbart i en relativt stabil affär med goda kassaflöden. Värt att inflika är att ebitda-resultatet minskat något på grund av ett par svaga kvartal. Samtidigt har resultatet ännu inte påverkats positivt av några synergier från förvärvet.
Efter rapporten passade såväl vd som finanschefen på att öka sina innehav. I bokslutet talades också om en stabiliserad efterfrågan under inledningen av 2019.
”För det första halvåret 2019 bedömer vi att marknaden åter kommer växa med 1–2 procent i Norden och 4–5 procent i Polen”, stod det i bokslutet.
Avkastningsportföljen anser att kursfallet är en överreaktion. Mekonomen kommer under 2019 att möta enkla jämförelsetal och går dessutom in i året med en riktigt pressad värdering. Det öppnar för positiva överraskningar.
Börsvärdet är 3,7 miljarder och nettoskulden 4,1 miljarder, vilket ger ett företagsvärde på 7,8 miljarder. Som påpekats tidigare har Mekonomen historiskt ofta handlats till 10 gånger nästa års förväntade ebitda-resultat.
Värderingen i dag innebär alltså implicit att Mekonomens ebitda-resultat under 2019 ska landa på cirka 780 miljoner kronor. Det motsvarar ett tapp på hela 27 procent från proforma-siffran som angavs i förvärvspresentationen (1 062 miljoner). Och till denna proformasiffra ska adderas: besparingsinitiativ (65 Mkr från Q4 2019), inköpssynergier från förvärvet (100 Mkr från 2021) samt Mekonomens nya centrallager (50 Mkr från 2020) som alla kommer att bidra positivt – om än med full effekt en bit fram i tiden.
Ett räkneexempel som illiustrerar potentialen: Ponera att Mekonomens ebitda-resultat 2020 landar på 1 100 miljoner. Då skulle företagetvärdet (ev) vara 11 miljarder i slutet av 2019, vid ev/ebitda på 10,0 framåtblickande. Dra bort en något minskat nettoskuld på 3,6 miljarder och börsvärdet borde vara 7,4 miljarder eller 131 kronor per aktie. [Portföljens snittköpkurs i Mekonomen på cirka 83 kronor skulle motsvara ev/ebitda 7,5 givet siffror i linje med räkneexemplet.]
Avkastningsportföljen ser fortsatt Mekonomen som ett köpvärd aktie med god risk/reward och utnyttjar kurssvackan till en ökning. 700 aktier köps till torsdagens stängningskurs på 66 kronor. Aktiens vikt i portföljen landar då på 10,1 procent.
Nedan läget i portföljen efter stängning på torsdagen:
avk_p_14_feb_close.PNG
Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus
Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.