Låg värdering täcker kvartalssmäll

PORTFÖLJUPPDATERING Nordiska Värdeportföljen följer börsen uppåt inför rapporterna. Ett vinstvarnande innehav ter sig för tidigt att räkna ut på dagens låga värdering.

Sedan förra veckans ompositionering, där lågvärderade tillväxtmarknadsoperatören Millicom taktiskt viktades upp till största innehav på ökade budmöjligheter (nu 20 procents portföljandel), har Nordiska Värdeportföljen i stort sett följt Stockholmsbörsen högre.

 

KVARTALSBESVIKELSEN KOSMETISK STÄLLT MOT LÅG VÄRDERING

Oriflame (5 procents portföljvikt) har återigen lyckats göra börsen nervös. Som systerportföljen AvkastningsportföljenAffärsvärlden Analys+ redan konstaterat drar börsen väldigt stora växlar på det tillväxtmarknadsinriktade kosmetikainnehavets ”vinstvarning” för fjärde kvartalet.

Det stora minuset i beskedet som inte bör viftas bort helt och hållet var att Asien & Turkiet viker nedåt med -8 procents tillväxt i lokal valuta. Valutajusterat är det däremot inget större fel på koncernsiffrorna, med 1 procents omsättningstillväxt och ungefär oförändrad rörelsemarginal på knappt 15 procent i motiga marknader. Däremot fortsätter makroturbulensen kring flera av bolagets tillväxtmarknader att dra ned prestationerna när de översätts till rapporteringsvalutan euro.

För den som lyfter blicken handlas Oriflames kapitallätta och högavkastande kosmetikaffär på marknader med demografiska förutsättningar för strukturell tillväxt till någonstans runt 8 gånger rörelesresultatet, ev/ebit. Samtidigt svarar den ordinarie utdelningen mot 7,5 procents direktavkastning. Då kan den affärsmässiga motvinden väl få bli ett par rejäla nivåer värre innan det är dags att börja tvivla på bolagets uppstudspotential.

KORT OCH GOTT

  • Näst största innehavet Eolus Vind (19 procent) har återigen anlitat Veidekke för anläggningskontrakt på vindkraftsfundament plus vägar. Denna gång handlar det om det 31 vindkraftverk stora svenska vindprojektet Bäckhammar, i Kristinehamns och Degerfors kommuner, som väntas vara färdigställt tidigt 2020. Bortsett från Oriflames prelimiminära besked är det Eolus som är först ut att rapportera, med brutet första kvartal som visas upp på torsdag (24 januari) denna vecka.
  • Tredje största innehavet i Pandora (16 procent) kurssvaghet fortsätter. Nu är det branschkollegan Signet som vittnat om att åtminstone deras Pandora-återförsäljning i USA har gått svagt i julhandeln. Inför att Pandora som helhet ska bekänna färg med sitt bokslut om drygt två veckor, den 5 februari, är förväntningarna rejält nedskruvade i konsensusled. Aktiens krisvärdering, på blott 6 gånger bakåtblickande rörelseresultat, ev/ebit, fortsätter motivera Affärsvärlden att syna marknadens tvivel på smyckesbolaget.
  • I fjärde största innehavet Ratos (9 procent) fortsätter vd Jonas Wiströms städoperation i investeringsorganisationen. Senast att lämna investeringsbolagets ledning är vice-vd:n Robin Molvin, på Ratos sedan 2006 och senast ansvarig för innehav som Airteam, Ledil och Oase Outdoors, samt Johan Rydmark, på Ratos sedan 2008 och som ”Director” senast innehavsansvarig för Kvdbil samt TFS, där Ratos häromveckan köpte ut grundaren ur sistnämnda innehavet. Ny i ledningsgruppen blir Henrik Lundh, hos Ratos sedan 2008, innehavsansvarig för storinnehaven Aibel samt Bisnode och nu befordrad från ”Director” till vice-vd.

Modellportföljens totalavkastning hittills i år står nu i 9,5 procent mot 6,5 procent för Stockholmsbörsens OMXSGI index. Sedan starten för drygt ett år sedan är portföljens avkastning 17 procent, eller 16 procentenheter bättre än index.

Nordiska Värdeportföljen 2019-01-21 intradag.PNG

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

!function(e,t,s,i){var n=”InfogramEmbeds”,o=e.getElementsByTagName(“script”)[0],d=/^http:/.test(e.location)?”http:”:”https:”;if(/^/{2}/.test(i)&&(i=d+i),window[n]&&window[n].initialized)window[n].process&&window[n].process();else if(!e.getElementById(s)){var r=e.createElement(“script”);r.async=1,r.id=s,r.src=i,o.parentNode.insertBefore(r,o)}}(document,0,”infogram-async”,”https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”);

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase