Håll huvudet kallt på börsen

PORTFÖLJUPPDATERING Nordiska Värdeportföljen klarade börsens nedgångsvecka bra. Viktigare för att stå emot flödenas brus är dock att förstå vad som ägs och varför.

Medan Stockholmsbörsens OMXSGI tappade totalt 3 procent under den gångna veckan stärktes Nordiska Värdeportföljen ytterligare. Portföljen stängde veckan på en totalavkastning om +13,5 procent sedan starten den 15 december i fjol. Samtidigt var OMSGI, som också mäter inklusive utdelningar, ned 2,6 procent under samma period. Indexgapet svällde till +16 procentenheter.

 

Att förra veckans börssentiment blev successivt svagare tillskrivs ökad handelskrigsoro mellan USA och främst Kina. New York-börsens breda storbolagsindex S&P 500 avslutade i botten, med en nedgång på dryga 2 procent i fredags kväll. Nedgångarna har överlag fortsatt i betydligt lugnare takt i Asien under natten till måndagen och i Europa är det nu oregelbundel handel kring nollan.

Som bolagsinvesterare gäller att inte ryckas med och spekulera bort sig baserat på magkänsla kring kortsiktiga indexrörelser som kittlar eller skrämmer lite extra. Den senaste rundan rubriker som tillskrivs ha ”orsakat” en ny uppgångs- eller nedgångsvåg må vara intresseväckande, men kopplingen till långsiktiga bolagsinvesteringar har ungefär samma tyngd som gårdagens väder.

Att veta att börscykeln generellt är långt gången och att ha studerat olika bolags möjligheter och risker är däremot viktig information att ha i bakhuvudet.

Att börsen kan liknas vid en popularitetstävling på kort sikt och en våg på lång sikt, den amerikanske värdeinvesteringsgurun Benjamin Grahams välspridda liknelse, är ett mer sunt förhållningssätt till investeringar för flertalet privatinvesterare.

Sentiment och fundamenta alltså. Resten sorteras under brus eller nollsummesporten trading.

 

AVKASTNINGSPOTENTIAL VIA HÖGA RISKPREMIER

Ett sätt att hantera börsens svängningar såväl ned som upp är att försöka kartlägga egenskaperna i det ens portfölj faktiskt äger, och därmed även vilka egenskaper portföljen inte besitter. En översiktsbild av nuläget underlättar uppföljning och omprövning av gjorda investeringar.

Sammanställningen nedan visar hur Nordiska Värdeportföljens jakt på ratade, underskattade och missförstådda värdeaktier yttrar sig på några enkla värderings- och bolagsnyckeltal. Basen är boksluten för fjolåret:

 

Källa: Factset (2018-03-23), bolagen

Som kan ses följer portföljen strategins utlovade tilt mot värdeaktier, såväl viktat efter portföljvikt som i rakt genomsnitt. Fjolårets viktade rörelsevinst betalas till knappa 12 gånger justerat för nettoskuld, ev/ebit, eller till under 8 gånger före av- och nedskrivningar, ev/ebitda.

För den blygsamma bakåtblickande värderingen fås en hög tvåsiffrig intäktstillväxt portföljviktat (24 procent) samt god tillväxt som rakt snitt (16 procent) och median (11 procent). Kapitalförräntningen är god, såväl på sysselsatt kapital (ROCE) som eget kapital (ROE). Här finns med andra ord höjd att hyvla av vid svagare efterfrågan och/eller kostnadsinflation.

Viktat har portföljen ingen nettoskuld, tack vare att Eolus nettokassa som varit hög men nu minskar, men även nettoskulden i genomsnitt är relativt låg ställt mot lönsamheten och inslag av defensiva affärer. Skulle marknadens utbud av frikostiga nollräntefinansiering försvinna imorgon så är det snarare en operationell risk i affärerna än direkt livshotande för att rulla portföljbolagens lån.

Tabellen illustrerar även de populära p/e-talens trubbighet som värderingsmått. Portföljens viktade p/e är 22 och det raka genomsnittet är 29. Det är absolut inte några fyndmultiplar utan snarare höga kvalitetsvärderingar. Då missas dock att bolags- och branschspecifika skillnader i finansierings- och skatteupplägg driver stora skillnader i nettovinsten som helt saknar koppling till rörelsens lönsamhet.

 

PANDORA BLÄNKTE TILL

Noterbart i portföljen den gångna veckan:

  • Pandora (21 procents vikt): Utan större nyheter har portföljens näst största innehav vaknat till som senaste veckans portföljdrive. Den danska smyckesjätten diskuterades kort i förra veckans uppdatering.

 

  • Telenor (4 procent): Har lyckats sälja hela Östeuropa-verksamheten till PPF Group för 2,8 miljarder euro nettoskuldjusterat, eller 27 miljarder norska kronor. Affären innebär att Telenor släpper 9 procent av sin omsättning, 9 miljoner kunder och 3 500 anställda för en prislapp på 2,3 gånger 2017 års omsättning samt 6,4 gånger ebitda. Reavinsten blir 3 miljarder norska kronor och Telenor avser ge en extrautdelning på 4,4 kronor per aktie, utöver de ordinarie 8,1 kronor per aktie som redan meddelats. Därutöver väntas operatörskoncernen söka mandat från stämman för ett nytt återköpsprogram. Analys+ ger affären tummen upp då den är ännu ett steg för att frigöra lite av de inlåsta värden som börsen inte velat betala för i tillgångsstinna Telenor.

 

Nordiska Värdeportföljen 2018-03-23.PNG

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

!function(e,t,n,s){var i=”InfogramEmbeds”,o=e.getElementsByTagName(t)[0],d=/^http:/.test(e.location)?”http:”:”https:”;if(/^/{2}/.test(s)&&(s=d+s),window[i]&&window[i].initialized)window[i].process&&window[i].process();else if(!e.getElementById(n)){var a=e.createElement(t);a.async=1,a.id=n,a.src=s,o.parentNode.insertBefore(a,o)}}(document,”script”,”infogram-async”,”https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”);

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annons från AMF
    Annons från Carnegie Fonder