En tweet gör ingen baisse

PORTFÖLJUPPDATERING Börsnedgångens tid är inne när nollräntekranens flöde inte blir starkt nog för att hålla en växande skara felinvesteringar och förhoppningsvärderingar flytande – inte baserat på Donald Trumps twittrande.
En tweet gör ingen baisse - jekport3_binary_6899829.png

Det är måndag den 6 maj och 2019 års hittills till synes ostoppbara rally i cyklisk belånad aktierisk tar en tvär vändning nedåt, i linje med omvärldsbörserna. Sentimentsvändningen tillskrivs att den amerikanske presidenten Donald Trumps nya twitter-utspel (1, 2) kring att USA:s hittills pausade hot om uppskalade handelshinder mot Kina nog ändå skulle kunna omsättas i verklighet nu på fredag.

Om det är ännu förhandlingstaktik eller om det blir utökade tullar spelar dock mindre roll för börsen. Den globala konjunkturuppgången är oavsett övermogen och på många håll byggd på ett bräckligt berg av ökad skuldsättning till nollränta, snarare än produktiva investeringar och nödvändiga strukturgrepp. Skuldsättningen finns bland hushållen, bland många av de välfärdsstater som majoriteten hushållen är beroende av långsiktigt och bland de börsbolag vars varor och tjänster ska efterfrågas av nämnda överskuldsatta hushåll och stater.

I många branscher står otaliga börsbyggen stadigt endast vid fortsatt nollränta. När – inte om – kreditkranen skruvas åt för en tid i en sådan bransch kommer det att uppstå problem. Då kommer börsbyggen smälta ihop som suffléer. Detta eftersom framtida värden och vinster helt enkelt kommer att behöva lämnas över till de uppskrämda långivare som står före i kö när balansräkningar måste rensas upp.

Stöket, och strax därefter när dammet lägger sig och eventuellt övergår i totalt ointresse för sektorn, ger goda jaktmarker för värdeinvesteringar, med höga riskpremier på försiktiga kalkyler. För att kunna vara med och bedöma de lägena fordras dock att inte vara fullinvesterad i de cykliska skuldberg som smälter ihop snabbast och mest.

 

VÄNTANS TIDER

Affärsvärlden Analys+ Nordiska Värdeportföljen fortsätter ligga överviktad i defensiva värdebolag, som erbjudit höga riskpremier redan i utgångsläget. Över 2019 års hittills dryga fyra börsmånader har den defensiva taktiken givetvis inte matchat Stockholmsbörsens 19 procentiga totalavkastning, utan stannat på 11 procent.

På de snart 1,5 år sedan modellportföljen drog igång har värdestrategin dock slagit Stockholmsbörsen med 5 procentenheter mätt i absolut avkastning, och gjort så med mindre värdetapp.

Dagens och den senaste veckans mest intressanta portföljhändelse är att bevakningspositionen Telenor (1 procents portföljandel) gått ut och bekräftat samtal om att slå ihop större telekom- och infrastrukturverksamheter i Asien med Axiata Groups motsvarigheter.

Enligt förslaget skulle en sådan affär, vilken ej nått slutgiltigt avtal och som skulle kräva konkurrensgodkännande, kunna ge Telenor 56,5 procents majoritetsägande i det sammanslagna Asien-bolaget. Telenor och Axiata har överlappande verksamhet i Malaysia. Därtill kan Telenor-verksamhet i Thailand, Bangladesh, Pakistan och Myanmar (Burma) samt Axiata-verksamhet i Kambodja, Nepal, Sri Lanka och Indonesien komma att ingå i affären. Telenor-aktien stiger över 4 procent på en i övrigt fallande Oslobörs.

I operatörsektorn är det dock än mer tillväxtmarknadsexponerade Millicom som Nordiska Värdeportföljen valt att ha betydande position i, som näst största innehav på 17 procents portföljvikt. Här har halvårsutdelning på 12,61 kronor per aktie just avskilts och adderats till portföljkassan, som avrundat ligger kvar på 1 procents portföljandel. Millicoms effektiva direktavkastning på dagens kurs är strax norr om 4,5 procent.

I morgon, tisdag 7 maj, rapporterar största innehavet Pandora (18 procent), i övermorgon, onsdag 8 maj, Ratos (11 procent), Arise (5 procent) samt Actic Group (1 procents bevakningsposition) och på torsdag, 9 maj, Oriflame (5 procent).

Nordiska Värdeportföljen 2019-05-06 intradag.PNG 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold