En aktie lämnar portföljen

PORTFÖLJUPPDATERING Avkastningsportföljen väljer att avyttra innehavet i ett bolag som jobbar i motvind.

Avkastningsportföljen har tappat lite mark mot index sedan senaste uppdateringen. Försprånget är nu nere i knappt 5 procentenheter. Tabellen nedan visar läget i portföljen efter stängning på onsdagen.

avkport_21mars_close.PNG 

Nytt år – nya besvikelser från Getinge
Medicinteknikbolaget Getinge sticker ut som portföljens sorgebarn med ett tapp på över 16 procent. Aktien var onsdagens förlorare bland storbolagen med ett tapp på nära 7 procent.

Nyhetsbyrån Direkt rapporterade först att Nordea, en av få banker som haft en positiv syn på Getinge, kastat in handduken och sänkt rekommendationen till sälj. Höga kostnader lyfts fram som orsak.

Som lök på laxen aviserade bolaget senare att de tvingas göra en avsättning på 350 miljoner kronor under första kvartalet relaterad till bland annat påstådd manipulation av anbudsförfaranden i Brasilien.

Vårt case i Getinge har varit att bolaget efter flera års bekymmer lagt det värsta bakom sig och är på väg mot tillväxt och återställd lönsamhet. Den goda ordersiffran under fjärde kvartalet i fjol var uppmuntrande, liksom huvudägaren Carl Bennets aktieköp. Men nog finns det en del frågetecken kvar. Aktien hänger löst.

Byggmax åker ut
Bygghandlaren Byggmax har haft en trög utveckling och aktien lämnar nu portföljen.

Även om bostadsmarknaden stabiliserades något innan amorteringskravets införande är bilden att marknaden riskerar att vända ner igen. Det här diagrammet från Danske Banks chefsekonom Mikael Grahn illustrerar risken för svag privatkonsumtion framöver.

Lägg därtill att det bistra vädret i mars säkert gjort att många legat lågt med husrenoveringarna, varför Byggmax Q1:a riskerar att bli svag.

Vår bild är alltjämt att Byggmax är ett bra bolag med attraktiv värdering. Uppvärderingen riskerar dock att dröja.

Aktien säljs med en förlust på 6,9 procent.

Vinden vänder även för Arise?
Vindkraftprojektören Eolus Vind är portföljens utropstecken och fortsätter att utvecklas starkt på börsen. Branschkollegan Arise, som håller på att ställa om från ägare av vindkraft till vindkraftprojektör, har haft en trögare utveckling.

Senaste tiden har emellertid två positiva nyheter kunnat skönjas. Först lyckades bolaget genomföra en refinansiering som sänker bolagets räntekostnader. Därefter passade en av huvudägarna, fastighetsmiljardären Johan Claesson, på att öka innehavet till över 15 procent av aktierna. Avkastningsportföljen ser fortsatt god risk/reward i Arise.

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Mangold
Annons från ABG Sundal Collier