ZignSec: Läge att logga in på nynoteringen?

Tech-start-up som agerar underleverantör av ID-verifierings-tjänster till internetbolag och andra aktörer med verksamhet online. En lovande marknad men bolaget är ännu ingen verifierad vinnare.

 
ZignSec: Läge att logga in på nynoteringen? - dd
Solnabolaget ZignSec söker notering på First North för att växa sin tjänst för digital ID-verifiering.

IT-företaget ZignSec (teckningskurs 5,30 kr) startade 2015 i Solna och sysslar med digitala ID-verifieringslösningar. Bolaget har en produkt som finns på marknaden med ett 60-tal kunder. Omsättningen är runt 6-7 Mkr i årstakt och växer snabbt.

Kortfattat har bolaget byggt en plattform som ger tillgång till en rad olika tjänster för exempelvis ID-kontroll, ålderskontroll och kontroll mot sanktionslistor av slutkunden. ZignSecs kunder är webbaserade B2C-bolag som exempelvis behöver verifiera att den som registrerar sig som ny kund är den han eller hon utger sig för.

Nu söker ZignSec notering och kapital för att skala upp verksamheten. Målet är 100 Mkr omsättning med 20 procent rörelsemarginal 2022. ZignSec tar in 35 Mkr i nyemission inför notering på First North. Pengarna ska gå till att bygga upp en säljkår i Europa, ansluta fler tjänster till plattformen och till förvärv.

IPO-GUIDE Zignsec
Lista First North
Omsättning rullande tolv månader 4 Mkr
Antal anställda 10
Teckningskurs 5,30 kr
Rådgivare Eminova FK
Storlek på erbjudande 35 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 105 Mkr
Emissionskostnad Cirka 4 Mkr (11,3% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 71%
Investerare som ska teckna i IPO Arastoupour & Persson Invest, Johan Svensson, Love Carlsson, Andreas Johansson, Östen Carlsson (71% i åtagande)
Garanter
Flaggor** Två flaggor
Sista teckningsdag 2019-10-07
Beräknad första handelsdag 2019-10-21 (14 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: Börsplus / bolaget

Allt om börsintroduktioner – Börsplus IPO-guide

Två flaggor enligt Börsplus IPO-guide

Börsplus IPO-guide granskar alla noteringar efter 24 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 200 granskade börsnoteringar är 1,7 flaggor för miljardbolag, 3,1 för småbolag och 4,3 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Börsplus IPO-guide hittar två flaggor i Zignsec

# Säljsugen storägare i förhoppningsbolag
Bolag i tidiga skeden gör nyemission för att de behöver pengarna. Det är en flagga om det samtidigt finns storägare som verkar vilja sälja egna aktier i bolaget. (Exempelvis kort lock-up.) Dels är det lite illojalt att “konkurrera” om aktieköparnas kapital med bolaget. Dels tyder det på en klen tilltro till bolagets framtid.

Det finns i ZignSec två upplägg av lock up avtal. Det första omfattar 100 % av ägarnas aktier och löper i 12 månader. Det andra omfattar 90 % av ägarnas aktier och löper på 6 månader. Bolagets största respektive tredje största ägare omfattas av lock up avtal enligt det andra upplägget. Vi anser 6 månader vara för kort period för så stora ägare i ett bolag i denna fas och utdelar därför en flagga.

# Bristfällig information
Det är en flagga om man anar eller vet att det saknas viktig information i prospektet. Exempel på detta är att det saknas information om emissionskostnader, intressekonflikter, teckningsåtagare etc. Hit räknar vi också rejält vilseledande information.

Enligt prospektet finns det teckningsförbindelser i emissionen på 25 MSEK men bara fem tecknare namnges som sammantaget åtagit sig att teckna för 12 MSEK. Vilka de övriga är som lämnat förbindelser på 13 MSEK anges alltså inte vilket vi tycker är en brist.

# CV med plumpar
För investerare är det relevant att känna till om nyckelpersoner har ett “bagage” av exempelvis konkurser, tvister, åtal eller andra potentiella “plumpar”. En (lindrig) gång är ingen gång men två gånger kan vara en gonggong.

Två styrelseledamöter i ZignSec har varit inblandade i ett bolag som försattes i konkurs 2019 och en person i ledningsgruppen var ledamot i ett bolag som försattes i konkurs 2018. Vi har bedömt att detta inte ska medföra flagga.

Börsplus syn på ZignSec

Det här är ett utvecklingsbolag utan betydande intäkter och högtflygande planer, alltså en förhoppningsaktie. Analys av förhoppningsbolag kräver andra metoder än vanliga börsaktier. Se även faktaruta längst ner.

1. Incitament nyckelpersoner

Ledning och styrelsepersoner äger cirka 9 procent av aktierna i bolaget efter noteringen. Största poster har VD Jonas Ingelström (2,4%) och styrelseordförande Alexander Albedj (3,6%). Ledningen har därtill teckningsoptioner. De ger rätt att teckna cirka 0,9 miljoner aktier till kursen 5 kr styck 2021. Detta motsvarar 3,8 procent av bolaget innan noteringsemission.

I bolag i så pass tidig fas som ZignSec hade vi gärna sett ett större insiderägande än detta.

Bolaget har tagit in 17 Mkr i riskkapital innan noteringen. Grundare och största ägare är entreprenören Markus Andersson genom bolaget Retsoobe. Han är även VD i ett bolag kallat Payground som till affärsmodell liknar ZignSec en del och hade 19 Mkr i intäkter och 8 Mkr i resultat 2018. Payground, ZignSec och Retsoobe finns på samma adress i Solna.

Olika intressenter med kopplingar till mediahuset Bonniers har finansierat ZignSec i tidigare rundor. Venture Capital-bolaget NTF Ventures äger 19 procent. Här var Bonnier stor investerare tidigare men har sålt sina andelar till investeraren Håkan Roos. Detta inkluderar ägandet i ZignSec, enligt uppgift till Börsplus.

Befintliga storägare går inte in med mer pengar i noteringsemissionen och det finns ingen information om att andra insiders heller gör det. Undantaget är den större ägaren Leif GW Persson som ingått förbindelse om att investera 3,5 Mkr.

Ägare – inför noteringen Värde (Mkr)* Andel av kapital**
Retsoobe AB 14,9 21,5%
NTF Ventures 13,4 19,4%
Bengt Braun Förvaltning 9,1 13,2%
Alexander Albedj 3,8 5,5%
Arastoupour & Persson Investement 3,4 5,0%
Investment AB Stentulpanen 3,4 4,9%
Jonas Ingelström 2,4 3,4%
Pontus Bonnier 2,3 3,3%
Anders Bergman 1,6 2,6%
Jimmy Eriksson 1,4 2,0%
*Baserat på 5,3 kr per aktie
**Före noteringsemission

2. Track record nyckelpersoner

Jonas Ingelström, född 1976, kom in som VD tidigt i bolaget, 2016. Han hade då en bakgrund med 12 år inom mBlox, mestadels som chef inom produktutveckling. mBlox köptes senare upp av Sinch (f.d. CLX). Detta känns som en relevant bakgrund då affärsmodell (aggregator) och ID-verifiering är gemensamma nämnare i alla bolag.

Styrelsen leds av Alexander Albedj, född 1989, som har finansiell profil och vi kommer ihåg som en nyckelperson inom spelbolaget Toadman, noterat på First North. Kjell Arvidsson är ledamot, med bakgrund som chef inom Sinch och även styrelseledamot där till i våras.

Ledamoten Per Kastengren jobbar för storägaren NFT Ventures, Fredrik Leetma är chief risk officer på Carnegie. I styrelsen sitter även Jimmy Eriksson och Markus Pihl. Den senare är VD för IT-bolaget Slagkryssaren.

3. Trovärdighet för produkt och strategi

Marknaden för digitala ID-verifieringslösningar är stor, värd 10,6 miljarder dollar, och spås växa 9-15 procent årligen till 2022. Merparten av detta avser ersättning till utgivarna av digitala identiteter, som BankID i Sverige eller NemID i Danmark.

Det är visserligen gratis för konsumenten att logga in och signera transaktioner med sådana verktyg, men företaget som erbjuder detta betalar en liten avgift varje gång.

Olika marknader är olika utvecklade. I Sverige är det inget konstigt att man kan registrera sig som ny kund i en internetbank, nätkasino etc helt online på minuter. I många andra länder tar det betydligt lägre tid och är förenat med massor av handpåläggning både för kund och företag.

Inte sällan utgår processen från att kunden e-postar en inscannad kopia på sitt körkort till företaget ifråga som sedan har personal som kollar mot adressregister med mera. Verifieringsmetoderna skiljer sig från land till land.

Genom att vända sig till ett plattformsbolag, som ZignSec, kan ett företag genom en enda integration få tillgång till ID-verifieringsmetoder i många olika länder. Dessutom erbjuds automatisering av en stor del av processen. Dessutom blir det ofta billigare än att gå direkt till leverantörsledet då plattformar som ZignSec tack vare stora volymer inköp av inloggningar, signeringar och slagningar kan få rabatter som kommer kunderna till del.

Läs mer om bolagets erbjudande

I Sverige kan en kund till ZignSec erbjuda registrering på så lite som 60 sekunder till personer som önskar registrera sig som kund.

I bakgrunden sker då en verifiering med BankID (ägd av bankerna), automatisk slagning i Statens Adressregister (Staten) och en koll mot PEP-listor över personer med sanktion eller politisk utsatt ställning (t.ex från Bisnode).

Det senare är exempel på den typ av nya krav som trendmässigt verkar tillkomma, här gäller det EU:s Penningtvättsdirektiv.

ZignSecs erbjudande på mindre utvecklade marknader varierar mellan olika länder, berättar VD Jonas Ingelström, men en vanlig ordning vid exempelvis kundregistrering utgår från att ID-kort, pass eller körkort scannas online vid datorn/telefonen.

Parallellt gör ZignSec automatisk kontroll i lokala register för adressverifiering och annat som krävs enligt Penningtvättsdirektiv. Även så kallad PEP-slagning kan ske.

Målet är att över 80 procent av alla registreringar sköts helt automatiskt på mindre än 5 minuter. Resten behöver skötas manuellt. Detta är ändå en stor förbättring för många kunder i Europa.

ZignSecs intäktsmodell bygger på en relativt låg fast avgift för integration mot plattformen, en fast månadsavgift, som också beskrivs som låg, och sedan en ersättning per transaktion.  Varje transaktion har också en kostnad för ZignSec men bruttomarginalen beskrivs som god, kring 50 procent. För närvarande har bolaget ett 60-tal kunder. Många verkar inom IGaming.

Under årets första sex månader omsatte bolaget 3,1 Mkr och hade en rörelseförlust på 2,2 Mkr. Per maj 2019 hade bolaget 0,55 Mkr i månatliga återkommande intäkter. Omsättningen kommer till största delen från kundernas användning av nationell eID (61% av omsättningen hittills 2019), från registerkontroll (26%) och körningar i så kallade PEP-listor (7%).

De emissionsmedel på netto 31 Mkr som nu ska tas in ska mestadels gå till att starta lokala försäljningskontor i Europa för att skala upp intäkterna samt för att integrera fler tjänster och metoder för ID-kontroll i plattformen.

Att det finns en växande marknad för den typ av tjänst som bolaget erbjuder är rimligt men det är svårt att bedöma hur trovärdig just ZignSecs lösning är. Man offentliggör inga namn på kunder eller leverantörer som kunde ge ledtrådar i den frågan. Av sekretesskäl enligt bolaget.

Det klingar ihåligt när konkurrenter som norska Signicat lyfter fram både kunder och leverantörer tydligt. Det är svårt att bedöma om ZignSecs plattform mest används av nätspelbolag eller om kundbasen är bredare.

Mycket viktigt framöver blir att skala upp intäkterna och metoden som ska användas tycks vara lokala säljresurser på marknader i Västeuropa. Detta kan vara effektivt men är dyrt och bolaget har inget starkt track record inom försäljning.

Något som både är ett plus och minus är att det finns en mycket stark lokal konkurrent i bolagets nisch i form av norska Signicat. Signicat omsätter kring 180 miljoner norska kronor och har liknande affärsmodell och erbjudande som ZignSec. I april förvärvade Nordic Capital en majoritetspost i det norska företaget. ZignSec anser att man har en lite annan inriktning än Signicat och att marknaden är stor nog för båda aktörerna.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

Här är de saker som mer eller mindre måste inträffa för att Börsplus optimistiska scenario för bolaget ska kunna inträffa.

  • Fler avtal med stora leverantörer av ID-verifieringstjänster för en konkurrenskraftig plattform
  • Framgångsrik investering i lokal säljkår i Europa
  • Kraftigt ökad omsättning till bruttomarginaler kring 50 procent

De närmaste åren handlar mycket om att skala upp omsättningen och det är underordnat om nettoresultatet är negativt. Men vi tror det är viktigt att bolaget upprätthåller en bra bruttomarginal. Då är det nämligen lätt att i förlängningen av tillväxttrenden se en god lönsamhet några år ut.

Optimistiskt scenario

BOLAG Idag Tänkbart 2022
Avklarad milstolpe  Lanserad produkt med 60-tal kunder  Omsättning på 50 Mkr
Kommande värdedrivare (i) Nya kunder, ökad omsättning Lönsam tillväxt
Värderingsmodell (ii)  –  EV/Sales 5x
Resultatnivå, årstakt  Cirka -5 Mkr  Runt break-even
Börsvärde, Mkr (iii)  109 Mkr  250 Mkr
Optimistisk vinstchans (iv) 130%

Till teckningskursen 5,30 kr är börsvärdet 109 Mkr. Den senaste kapitalanskaffningen var på 10 Mkr, gjordes vid årsskiftet och skedde till 4 kr per aktie. Det är rimligt att bolaget ökat i värde sedan dess. I relation till tidigare rundor ser inte nuvarande värdering oskälig ut.

Ovan skissar vi på ett optimistiskt scenario där omsättningen når 50 Mkr 2022. Det är visserligen endast hälften av bolagets eget mål på 100 Mkr. Att nå halvvägs vore dock en stor prestation som utan tvekan kräver att investeringen i egen säljresurs faller extremt väl ut.

Ryktet gör gällande att Signicat värderades till 10 gånger intäkterna när Nordic Capital köpte 65 procent av aktierna i våras. Det norska företaget ligger med 180 miljoner i intäkter långt före ZignSec på utvecklingskurvan. En multipel på 5 gånger omsättningen lär ändå inte vara orimlig i vårt optimistiska scenario. ZignSec är då ett bevisat framgångsrikt tillväxtbolag med goda bruttomarginaler på en intressant och växande marknad.

Pessimistiskt scenario

Närmast till hands ligger att befara att de investeringar i försäljning som görs inte bär frukt och omsättningen planar ut på låg nivå. Kanske blir bolaget en nischaktör för ett särskilt segment eller på en viss marknad? Nedsidan i aktien lär bli stor då börsvärdet är högt relativt nuvarande omsättning och givet att det kan bli fråga om nyemissioner för att leva vidare.

Börsplus slutsats

Bolaget har en fungerande produkt på en expansiv marknad. Mycket talar för att lagar och regler kring penningtvätt, kundkännedom med mera kommer att skärpas ytterligare vilket gynnar aktörer som ZignSec.

Det är en öppen frågan hur väl bolaget lyckas slå mynt av detta. Det finns flera konkurrenter. Bolaget gör en slät figur på Börsplus Googlesökningar kring erbjudanden om digital ID-verifiering och saknar track-record i att etablera lokala försäljningskontor med framgång.

I ledning och styrelse finns dock relevant erfarenhet för att lyckas. Möjligen är vi frågande till att befintliga ägare inte investerar ytterligare i bolaget och till att informationen om kundbasen är begränsad.

Vi stannar i en fyra i tärningsbetyg.

 

Så ser Börsplus på förhoppningsbolag

Vid investeringar i entreprenörsbolag utan intäkter men med högtflygande planer bör man enligt Börsplus åsikt börja med nyckelpersonerna i projektet.

  1. Har nyckelpersonerna rätt incitament och engagemang för att göra det långa och hårda arbete som krävs för att lyckas? Saknas detta incitament kan man ofta stryka aktien som köpkandidat redan här.
  1. Har nyckelpersonerna erfarenhet och historik med sig som gör det troligt att de har rätt förutsättningar för att ta projektet till framgång? Det gör enorm skillnad om entreprenören har relevanta framgångar i bagaget eller ej. Detta är en väldigt subjektiv och därmed svår bedömning men den bakomliggande tanken är robust. Nämligen att en förstklassig ledning med en halvdan affärsidé är långt mycket bättre än en förstklassig affärsidé i händerna på en halvdan ledning.
  1. Hur trovärdig är strategin och produkten? Denna fråga kan besvaras på flera nivåer. Från höftskott till datainsamling i McKinsey-klass. Vi lägger oss på en nivå någonstans där emellan där nedlagd analystid får styras av hur intressant investeringen ser ut att vara i övrigt. En mycket intressant aktie förtjänar en mer grundlig research än ett börsbolag som vi på andra grunder bedömer som helt ointressant. Dessa bedömningsgrunder kan vara saker som frågorna 1–2 ovan eller potentialen, värderingen eller något annat.
  1. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario. Investeringar i förhoppningsbolag handlar helt och hållet om att skissa på hur uppsidan ser ut och därefter utsätta detta optimistiska scenario för ”konstruktiv kritik”. Om aktien står pall för trycket så kan det vara en intressant investering.

En metod är att lista vilka antaganden man nödvändigtvis måste göra för att det optimistiska scenariot ska besannas. Exempel på sådana antaganden kan vara:

  • Kundtillväxten ökar
  • Positiva forskningsresultat (Life Science)
  • Framgångsrik lansering utomlands
  • Lyckad prospektering (råvarubolag)
  • Inget priskrig från stark konkurrent
  • Nyckelpersonerna klarar att verkställa strategin

Vi ser det alltså som mindre meningsfullt att skissa på det mest sannolika utfallet för en förhoppningsaktie eftersom det utan undantag är att investerarna över tid gör en stor förlust.

Börsplus slutsats

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Börsplus sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

  • 1 eller 2 = Sälj
  • 3 eller 4 = Neutral
  • 5 eller 6 = Köp

Tabellförklaring Optimistiskt scenario

Tabellen visar bolaget i dag samt ett tänkbart framtida optimistiskt scenario. Detta är alltså inte Börsplus huvudscenario. Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det oftast slutar med en stor förlust för investerarna.

(i) Värdedrivare är de enligt Börsplus enskilt viktigaste aktiviteterna och målen för bolagets utveckling. Exempel på värdedrivare i förhoppningsbolag är: licensavtal, regulatoriska godkännanden, genombrottsorder, kundintag, nya marknader, nya råvarufyndigheter, nya forskningsdata, produktlanseringar etc.

(ii) Värderingsmodell: Vad är viktigast för hur aktien prissätts på börsen? Enklast är det om man har vinster eller omsättning att utgå ifrån som kan ge en värderingsmultipel som P/e-tal, EV/EBIT eller EV/Sales. Annars är man hänvisad till en grov skattning av vad som vore ett rimligt börsvärde i en tänkt framtid efter att bolaget klarat av flera värdedrivande milstolpar längs vägen.

(iii) Börsvärde idag avser aktuell börskurs och full utspädning efter eventuell pågående nyemission. Börsvärdet i en tänkbar framtid avser Börsplus (ofta svåra) bedömning av vad som kan vara ett rimligt framtida börsvärde i ett läge där Börsplus optimistiska antaganden om utvecklingen slagit in.

(iv) Optimistisk vinstchans är är en förenklad skattning av potentialen i aktien på några års sikt. Detta är starkt förenklat och tar inte hänsyn till mindre finansieringsbehov eller exakt nettoskuld/kassa. Större bedömda finanseringsbehov är dock inkluderade vilket i så fall anges i tabellen och/eller i analysen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på www.borsplus.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till www.affarsvarlden.se. I sällsynta fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Group